Откриха средновековна църква в изкопа за метрото | webcafe.bg
newscafe

Средновековна църква замрази метрото за 3 месеца


16.03.2010, 12:08 (обновена 21.03.2010, 18:52)
разкопки, метро

Разкопките около метрото за пореден път доведоха до интересни археологически открития

Останки от средновековна църква, антични сгради и гробове бяха открити при изкопните работи за метрото в района на ЦУМ в София.

Милиони левове ще бъдат необходими за спасяване на историческите ценности и това може да забави строежа на метрото, твърдят специалисти.

Още на 11 февруари работниците попаднали на останки от църква. Греблата на машините обаче разрушили част от запазената стена. За щастие стенописите оцелели. Църквата вероятно е от втората половина на XII или XIII в., каза пред PRO.bg Снежана Горянова от Националния археологически музей.

Ценните находки говорят за християнски обичай, според който гробните места са използвани по няколко пъти.

В един от гробовете археолозите са намерили останките на жена и малко дете. За да си платят пътя в отвъдното, до главите им е поставена медна монета.

В южната част на обекта са открити останки и от антични сгради, най-вероятно от периода V-VII век.

Ръководителят на археологическите разкопки Марио Иванов поясни, че всичко, което е разкрито в бъдещия изкоп на метрото е ново, защото никога не е проучвана тази площ.

Отделни изкопи са правени за съвременна канализация, но при тях не е присъствал археолог и не са правени проучвания.

Откритието обаче може да се превърне в сериозен проблем, тъй като строежът на метрото трябва да спре, колкото време е необходимо за проучване на археологичните ценности. Засега строежът е замразен за три месеца, но въпреки това строителите обещават да го пуснат в срок.

Oще: метро  разкопки  църква 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани