БНБ одобри покупката на МКБ Юнионбанк от ПИБ | webcafe.bg
newscafe

БНБ одобри покупката на МКБ Юнионбанк от ПИБ

Webcafe.bg
19.09.2013, 14:52 (обновена 19.09.2013, 16:05)
икономика

Снимка: © Getty Images

След приключване на процедурата по придобиване на "МКБ Юнионбанк" ЕАД стойността на активите на Първа инвестиционна банка ще възлиза над 8.5 млрд. лв.

БНБ одобри покупката на унгарската „МКБ Юнионбанк" от Първа инвестиционна банка. Разрешението за придобиване на 100% от капитала на „МКБ Юнионбанк" е подписано от подуправителя на БНЛ Цветан Гунев, ръководещ управление „Банков надзор".

Така „Първа инвестиционна банка" АД ще придобие всички акции с право на глас от капитала на „МКБ Юнионбанк" ЕАД, но цената на сделката не е ясна. Тя е одобрена и от Комисията за защита на конкуренцията.

Предварителните планове предвиждат интеграцията между двете банки да приключи през първото шестмесечие на 2014 г.

Активите на двете банки към 30 юни 2013 г. възлизат на 8.5 млрд. лeва, от които 7 млрд. лева за Първа инвестиционна банка и 1.5 млрд. лева за МКБ Юнионбанк. Общо двете банки ще заемат трето място по активи, изпреварени от Банка ДСК с 8.9 млрд. лева и Уникредит Булбанк - с 12.7 млрд. лева.

ПИБ е трета по активи и преди придобиването на Юнионбанк, изпреварвайки четвъртата - ОББ, която има 6.7 млрд. лева активи и КТБ, която е на пето място с 6.3 млрд. лева. На шесто място с 6 млрд. лева е Райфайзенбанк България, а 7-ото място заема Юробанк България с 5.4 млрд. лева.

„Българската народна банка винаги е подкрепяла консолидацията в банковия сектор, тъй като това допринася за засилване на капиталовата база и за стабилността на банковата система у нас. При оценяване на заявеното от „Първа инвестиционна банка" АД придобиване на „МКБ Юнионбанк" ЕАД Централната банка е взела предвид, че това представлява стъпка към сливане на двете кредитни институции", пише в съобщение на сайта на националната банка.

Предварителните анализи на БНБ показват, че по такъв начин ще се постигнат позитивни изменения в консолидираното финансово състояние на двете дружества.

Клиентите на банката ще имат възможност да бъдат обслужвани в още по-голяма мрежа от клонове и офиси в цялата страна, уточняват от ПИБ. Lazard Ltd (Международна финансово-консултантска компания) заедно с Първа финансова брокерска къща бяха водещ консултант на Fibank, а правни съветници бяха Stephenson Harwood и Цветкова, Бебов & партньори.

Това е поредната голяма консолидация на българския банков пазар след успешното сливане на „Булбанк", „Ейч Ви Би Банк Биохим" и „Банка Хеброс" през 2007 г., което бе позитивен принос за стабилността и доверието в българската банкова система.

Oще: fibank  банка  бнб  мкб юнионбанк  пари  пиб 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани