Софиянци плащат разделно за парно и топла вода | webcafe.bg
newscafe

Софиянци плащат разделно за парно и топла вода

Webcafe.bg
24.03.2013, 11:24 (обновена 24.03.2013, 11:53)
Чугунен радиотор на топлофикация

Кметът Йорданка Фандъкова лично се занимава с проблемите на дружеството

Столичани ще плащат по две сметки към „Топлофикация" - за парно и за топла вода. Разполовяването на фактурата обяви общинският съветник и председател на работната група за „Топлофикация - София" Зафир Зарков, цитиран от „Фокус".

„Топлофикация" бе в центъра на уличното недоволство срещу високите сметки, но в последствие фокусът на протестите се измести към ЕРП-тата, политическата система, Конституцията и др. През декември абонати в получиха големи разминавания в сметките за парно, което наложи спешно обсъждане на проблема.

Столична община започна серия от проверки и обсъждания, за да стане така, че абонатите да плащат реалната консумация.

„Предвиждаме „Топлофикация" да изготви програма за монтаж на уреди, осигуряващи разделяне на измерването на отоплението на имота и битово горещата вода", добави Зарков.

На този етап единствено при сградите с хоризонтална сградна инсталация е възможно да се търси решение за индивидуални договори, коментира още той. При сградите с вертикална инсталация експертите не дават техническо решение за индивидуално измерване на топлинната енергия.

„Алтернатива на прогнозния дял е да се даде възможност за ежемесечен отчет, който позволява отчитане на реално консумираната топлинна енергия и елиминиране на прогнозния дял", допълни Зарков за един от най-критикуваните елементи от методиката за изчисление на сметките - прогнозният дял на потребление.

Така желаното ежемесечно отчитане не може да стане толкова лесно, колкото изглежда на хората. Ако се прави от фирмите за топлинно счетоводство, това би искало по-голям човешки ресурс. Друг вариант е т.нар. месечен самоотчет от специално избрано от етажната собственост лице.

Третият вариант са разпределителни уреди и водомери за битово гореща вода (БГВ) с дистанционен отчет. „Това е най-удобният метод и за клиентите, и за топлофикационното предприятие. При него се осигурява точен ежемесечен отчет, но тук въпросът е, че клиентите на топлофикационното дружество трябва да закупят тези уреди, което ще натовари финансово абонатите и още повече - онези 30%, които са сменили тези уреди през последната година", коментира Зарков. Ще се търси възможност за отдаване на уредите по наем.

Oще: отопление  парно  сметки  софия  топла вода  топлофикция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 24.03.201315:27

Ако топлофикация се национализира така,както е била изградена при соца,
тогава плащането ще е по силите и възможностите на всеки.Както беше!Този факт е неизвестен за младите,но и за на хората от капиталистическите империи.
Там още вярват,че стандартът им е висок заради предимства на капитализма.И
не им харесва да си спомнят,че са забогатели от екслоатация на други народи.
Сравнете Великобритания и "нейните" Индия,Австралия,Нова Зенландия,че и...Малвинските острови! Все пак изглежда,че почват да се досещат Удивителна
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани