Губим 15-20 процента от европарите за околна среда | webcafe.bg
newscafe

Губим 15-20 процента от европарите за околна среда


24.01.2010, 17:02 (обновена 25.01.2010, 10:44)
Бойко Борисов

Снимка: © Бгнес

Умишлено е саботирана дейността на държавата чрез укриване на кореспонденция с Брюксел

Премиерът Бойко Борисов обяви днес, че има опасност да загубим поне 15-20% от евросредствата по оперативна програма "Околна среда" заради укривани важни писма от Брюксел.

Умишлено е саботирана дейността на държавата чрез укриване на кореспонденция с Брюксел, в която ясно са им казвали "спрете да крадете", каза Борисов за предишния кабинет на съвместна пресконференция с вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков и с министъра на околна среда Нона Караджова.

Според премиера още февруари предишното правителство започва саботажни действия спрямо следващото правителство. По думите му те са знаели какво ще причинят на новото правителство и са го направили с умисъл.

Симеон Дянков и Нона Караджова потвърдиха за укритите писма от февруари, март и юни 2009 година, в които се споменава, че има съмнения към България за недобри и неефективни проекти, че няма правила за одобрение и система за управление на проектите.

Нона Караджова заяви, че ако бъде отворен сайтът на МОСВ за този период, може да се прочете, че оперативна програма "Околна среда" се развива много добре.

Тя съобщи още, че двама директори на дирекции в МОСВ, отговорни за програмата, са уволнени, заради незадоволителна работа. Те не са докладвали на новия министър за предупредителните писма от ЕК и за несвършената работа.

Според финансовия министър най-възмутително е, че след като Европейската комисия изпраща тези писма, на тях не само че не се отговаря, но не се и завеждат по надлежния ред.

Скрити от новите министри писма е имало и в Министерството на финансите, съобщи още Дянков.

Общо били укрити четири предупредителни писма на Европейската комисия - две по програма "Околна среда" и две в Министерството на финансите, които засягат преките договаряния по ИСПА.

След като новото правителство през есента и лично финансовият министър разбрали за укритите писма, получени от ЕК, той възложил цялостен одит на всички проекти с европейско финансиране. Резултатите от него трябва да бъдат изпратени до 31 януари на Европейската комисия.

Борисов заяви, че човекът, крил писмата, е престъпник и няма нито едно действие на предишните управляващи по отношение на този случай, което да не е за прокурор.

Попитан дали може да се търси някаква отговорност за нередностите по програмите, той отговори: „Над 70-80 преписки имаме в прокуратурата срещу предишното правителство”.

„Такива закони си направиха, че да не влязат в затвора”, добави премиерът и посочи закона за амнистията, който оневинява престъпленията, извършени по непредпазливост.

 

Oще: еврофондове  загуби  тройната коалиция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани