Папата се обяви срещу смартфоните, телевизията и сапунките | webcafe.bg
newscafe

Папата заклейми смартфоните

Webcafe.bg, Reuters
06.08.2014, 13:40 (обновена 06.08.2014, 14:56)
папа франциск

Снимка: © getty images

Папата призовава младите да не си губят времето с технологии

Папа Франциск призова младите да не губят времето си с интернет, смартфони и телевизия.

"Може би мнозина млади хора пропиляват прекалено много часове с безполезни неща. Нашият живот се състои от време, а времето е дар от Бога, затова е важно да бъде използвано за добри и плодотворни действия", каза той.

Папата говори пред 50 000 германски и австрийски младежи на възраст между 13 и 27 г, дошли на поклонение в Рим, предаде радио Ватикана. Той категоризира като безполезни действия чатенето в интернет или със смартфони, гледането на сапунени сериали и използването на нови технологии, които „опростяват и подобряват качеството на живота, но разсейват вниманието от онова, което е наистина важно".

Въпреки това 77-годишният папа има акаунти в Twitter на няколко езика, а английският вариант има 4.3 милиона последователи.

Oще: папа франциск  сапунени сериали  смартфон  смартфони  телевизия  технологии  франциск 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.08.2014, 07:56

8 Недко Савчев.100005574690037 | 14.08.201416:57

Ами всичкото хубаво, но Папата както и милиарди други хора по света, допускат една съществена грешка. Те разсъждават от позицията, че нещата в света трябва да се случват и да се движат от власт имащите съответно, в посока, която непременно да е в името на просперитета на човешката раса на Земята. Т.е.- всичко трябва да отговаря на изискването " да е направено в името на добруването на хората", независимо дали ще се постигне някога тази цел. И точно там е проблема. Защото целта на глобалното СЪЩЕСТВУВАНЕ не е хората да живеят на Земята безкрайно дълго и все по-щастливо. Напротив, целта е съвсем друга, и тя ще бъде постигната ВЪПРЕКИ, а не благодарение на усилията на хората. Дори нещо повече- тя би могла да бъде постигната само ако ние самите нямаме идея за нея. Парадоксално, но факт...
Така че всичко си е ОК в света и папата няма да успее да даде никакъв обрат на нещата. Както и никой друг. Каквото трябва да се случи, то вече се случва. Сигурно е само едно- хората никога няма да могат да приемат , че в крайна сметка не техният просперитет и вечен живот на Земята са целта на пребиваването им тук.... Тяхната мисия е съвсем друга. И бъдете спокоен, тя ще бъде изпълнена независимо от тяхното желание. Природата си има механизми за това.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

7 янаки | 08.08.201417:10

Недко.

Това разминаване между думи и дела, между захаросаната представа за икономическата система и жестоката реалност, всички я виждат но ако ти или аз я изтъкнем, няма кой да ни чуе. Докато папата е уважаван ръководител на над един милиард човека. Неговата дума няма как да не се чуе.
Истина е, че той сам нищо не може да промени,той не е революционер. Но знаменателен е фактът, че един от първите хора на света обявява съществуващата политико-икономическа система за порочна, това е присъда над тези, които владеят света.

Прочети някой цитати от негови интрвюта:

„Някои хора продължават да защитават теорията за разпространението на благосъстоянието отгоре надолу, съгласно която икономическият ръст при поддръжката на свободния пазар неизбежно ще доведе до успех в постигане на по-голяма справедливост и участие на всички в света, – отбелязва Папа Франциск. – Подобно мнение, което никога не е било потвърдено с помощта на факти, изразява груба и наивна вяра в божествеността на тези, които владеят икономическата власт, а също така сакрализира възможностите на съществуващата икономическа система”

Папата се оплака от това, че хората „спокойно са приели господството на парите” над самите тях, а и над обществото, което, по неговите думи, е намерило израз в неотдавнашната финансова криза, а също така в продължаващото прославяне на икономика, основана върху потреблението.
Папата осъди растящият разрив между бедни и богати, считайки го за социален и политически проблем.

Папа Франциск заяви, че съществуващата политическа и икономическа система изначално е порочна, защото нарушава библейската заповед „не убивай!”

„Такава икономика убива, – подчертава той. –Защото става така, че самите човешки същества се използват, и сетне се изхвърлят като потребителски стоки в тази култура на „еднократно използваните вещи”.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2014, 07:56

6 Недко Савчев.100005574690037 | 08.08.201416:19

Ами хубаво си го казал- плодоползването не е благодетел, както създаването на плодове... Но всичко, създадено от човека, го прави богат и успял само в случай, че може да го подложи на ползване от обществото. Т.е.- успехът на създателите на плодове се дължи изцяло на ползвателите на тези плодове. Светът е устроен така, че една шепа хора да живеят на гърба на останалите вследствие на това, че са ги принудили да бъдат едни консуматори на високотехнологични продукти, без да могат да мръднат и на милиметър встрани.
Та казвам, че не че е лошо това, дето го казва папата, ами че няма механизъм то да се случи. Няма как да ги няма консуматорските общества, при положение, че те се насърчават и създават от власт имащите. То много лесно е да кажеш- правете така, не правете така... Но как именно да се случи това? Само с едното казване нещата няма да се променят. Мен ме ядосва това, че папата едва ли не смята, че видите ли само той забелязва нещата, и ако не е той, ние не бихме се сетили сами... Ами айде като е много компетентен, нека посочи и разработи механизма, по който да се случат нещата. Не мога да разбера също що за феномен е това папата- просто един човек, избран от множество грешници като всеки земен човек, наречени кардинали, който обаче веднага се провъзгласява за свят и непогрешим....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

5 янаки | 08.08.201409:05

А ако искаш да се убедиш, че папата не говори празни приказки, а много добре знае какво става по света, сетих се за един сайт, където има няколко пространни интервюта с него. Така че, ако се интересуваш – отвори го.

http://iztoknazapad.com/?page_id=5372
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

4 янаки | 08.08.201408:56

Недко. Допускам, че наистина не си наясно с това какво е казал папата, затова ще се опитам да ти обясня. Защото папата е високообразован и много интелигентен човек. Къде и ние да имахме такива свещенослужители като него?

Ако ти кажат на тебе, че прекаленото увлечение по нещо, както е в случая - по телевизията, интернет, и другите електронни джаджи, ти отнема повечето свободно време, обсебило те е, и не ти остава време да спортуваш, да прочетеш някоя книга, да се виждаш с приятели, да се самообразоваш........, не означава, че ги заклеймяват. Това е един добър съвет, който дава папата на събралите се младежи. И те така са го приели, като съвет, а не като заклеймяване.

Защото едно е да ползваш смартфона, съвсем друго е да се научиш как е направен и да го усъвършенстваш, ако се посветиш на разработката на такива джаджи. Изобщо плодоползването не е плодотворно действие, а използване на плодове, създадени от другите. Съгласен си, нали?

Папата има и това предвид. Не само да ползваш плодовете на другите, а да се научиш как да ги създаваш ти сам. А за това е необходимо време, което при прекалено увлечение по тези джаджи не е много. Мисля, че и с това си съгласен, нали?

Той има предвид и други неща, като се има предвид аудиторията му – младежите да отделят повече внимание и грижа за ближните си, за което също е необходимо време.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2014, 07:56

3 Недко Савчев.100005574690037 | 08.08.201408:01

Той Папата хубаво ги е заклеймил, но то по тая логика трябва да заклейми повечето човешки научни и технически открития. И какво значи да се занимават младите с"добри и плодотворни действия"- добри за кого и плодотворни за какъв плод? Нали именно смартфона е един от плодовете, получени при плодотворните действия на предходно поколение хора/? Тоя Папа съвсем нема идея какво въобще става на Земята и от къде идват и накъде отиват нещата, ами по-добре да си трае там и да се вози в папамобила си и да не става смешен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.06.2014, 23:27

2 Калитко | 06.08.201419:49

Папата - самопровъзгласилия се божи наместник на земята вече не пее в хора.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

1 янаки | 06.08.201417:07

„Папата заклейми смартфоните”

Заглавието не съответства на същносттана призива на Папата. Той не заклеймява смартфоните наред с телевизията и интернет, а съветва младите хора да не се пристрастяват към тези джаджи, защото освен виртуален свят има и действителен свят, в който те трябва да намерят мястото си.

Ако някой лекар препоръча на затлъстялия си пациент, да слиза по-често от колата си и да върви пеш, той не може да бъде обвинен, че заклеймява автомобилите, но самият той има кола.
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани