Лондон забранява банкнотата от 500 евро | webcafe.bg
newscafe

Лондон забранява банкнотата от 500 евро

Webcafe.bg
13.05.2010, 17:28 (обновена 13.05.2010, 17:53)
пари

Двайсетолевките в България са любими на малкото средна класа. Най-големият номинал у нас е 100 лева - я си представете, че трябва да се носи подкуп от 1 млн. лева...

*Британската агенция за борба срещу тежката организирана престъпност (СОКА), съвместно с министерствата на финансите и на вътрешните работи взе решение да извади от обращение във Великобритания банкнотите от 500 евро.

До решението се е стигнало след разследване, което установило, че 90% от банкнотите от 500 евро в страната се използват за криминални цели. Това е поредната банкнота с висок номинал, използвана често за незаконна дейност, която излиза от обръщение. През 1969 г. американският президент Ричард Никсън забрани банкнотите от 10 000 долара заради използването им от организираната престъпност. В наши дни банкнотата от 1000 швейцарски франка, макар и рядка, е друг популярен избор на занимаващите се с престъпни дела, а банкнотата от 1000 холандски гулдена беше любима на черния пазар преди въвеждането на еврото. Разследването на СОКА установило, че едва 10 на сто от 500-те милиона евро в банкноти по 500 евро, внасяни всяка година във Великобритания, се използват законно. Според агенцията останалите 450 милиона евро преминават през операции за пране на пари и мафиоти.

Агенцията обаче признава, че след забраната на банкнотата от 500 евро наркодилърите просто ще се обърнат към следващата банкнота с най-висок номинал - от 200 евро.

*44% спад при продажбите на нови коли е констатиран в България за първите 4 месеца на 2010 г. в България са продадени 5560 леки, лекотоварни и товарни превозни средства, съобщават от Асоциацията на автомобилните производители. Това е спад от 44,3% в сравнение със същия период на м.г. А като цяло продажбите на нови превозни средства са намалели до нивата от 2003 г. От общите продажби 5352 се падат на леките и лекотоварните автомобили (-44,2%), а 208 са реализираните за периода камиони и автобуси (-45,8%). Освен това у нас са продадени 72 мотоциклета и ATV, което е спад от 40,5% в сравнение със същия период на 2009 г.

*Секс-туризмът за жени чупи рекорди на туристическия пазар. Европейки на зряла възраст си отдъхват от самотата на всекидневието в обятията на екзотични чужденци. Все повече възрастни германки пътуват за Кения, Гана, Гамбия и Южна Африка, за да се забавляват със значително по-млади тамошни мъже. „Защо да вися в Бремен, след като животът тук ми предлага толкова повече развлечения?", казва Лило, 64-годишна германка, докато прегръща новия си африкански партньор.

*Русия стартира първия домейн на кирилица "рф", който се произнася "ере-ефе", като знак на официалното име на страната "Руска федерация". В нощта срещу 13 май се роди първият в света домейн на кирилица", съобщи директорът на Националния координационен център на националния домейн в Интернет Андрей Колесников. Русия е първата страна, която получи национален домейн от първо ниво, активиран от Световната организация за интернет имена и адреси (ICANN). Руските интернет потребители ще могат да използват домейна на кирилица от есента.

*Държавната субсидия за частни училища и детски градини се отлага за 2013 г. Просветният министър Сергей Игнатов обясни, че ако промените в закона за училищното образование бъдат приети до края на годината, субсидии няма да влязат в бюджета за 2011 г., а най-вероятно това ще стане през 2013 г. Идеята е училищата да са равнопоставени. Принципът парите да вървят след студента също бил неприложим по време на криза.

*В София и Вашингтон - независимо един от друг, двама министри атакуваха БАН.

"Никой не е казал, че ще се взимат имотите на БАН. За това само те си говорят. Това, че те си говорят за тях, навежда на мисълта, че ползват тези имоти за частни цели и много ги е страх, какво ще излезе сега от проверката, която ще се прави. Съботинов влезе в конфронтация с правителството още през месец декември. Той прекали, това е вече старческа логорея". Това каза просветният министър Сергей Игнатов.

Канонада е имало и във Вашингтон, където министърът на финансите Симеон Дянков отправи остри забележки към българските научни среди, предаде радио Дойче веле. В реч пред Годишната конференция на Международната финансова корпорация във Вашингтон министър Дянков каза: "Все още си имаме Академия на науките с почти 8000 души - повече отколкото са данъчните служители. Но българската наука не е допринесла много в нито една област, и със сигурност с нищо за икономиката." Това изказване на Дянков за необходимостта науката да стане приложна и полезна, бе посрещнато с ентусиазъм от аудиторията в "Като институт" - един от най-престижните вашингтонски икономически мозъчни тръстове.

*Образувано е досъдебно производство срещу Кристина Пейчева, малката дъщеря на бившия заместник-министър на земеделието Димитър Пейчев. Голямата дъщеря на Пейчев - Галина, нашумя с разкритието, че е получила европейска субсидия от над 1,5 млн. лева, докато баща й беше шеф в земеделското ведомство с ресор европейски програми.

Досъдебното производство срещу малката дъщеря е за представяне на неверни данни или премълчаване на сведения с цел да получи средства от фондове на ЕС.

И малката дъщеря на Димитър Пейчев - Кристина, е поискала средства от еврофондовете за земеделие, но проектите й са отхвърлени. За разлика от сестра й Галина, която с взетите близо 700 хиляди евро, се оказа сред най-сериозните получатели на европари като физическо лице през 2009 г.

Още в началото на юли м.г. стана ясно, че Софийска градска прокуратура проверява заместник-министъра на земеделието Димитър Пейчев по сигнал, че е използвал служебното си положение за извличане на лични облаги. Срещу него течеше и разследване за конфликт на интереси от Главния инспекторат в Министерски съвет. По влезлия в сила от началото на 2009-а Закон за предотвратяване и разкриване на конфликта на интереси обаче, на Пейчев не може да му бъде търсена наказателна отговорност, а само административна санкция за нарушение - и то докато е бил на поста си.

Разследването е в начален етап и засега досъдебното производство е само срещу малката дъщеря на Пейчев - Кристина. Ако в хода на разследването се съберат доказателства за престъпление срещу Галина Пейчева или баща им, може да има обвинения и срещу тях, коментира говорителят на Софийска градска прокуратура Маргарита Немска.

*България ще бъде изключена от търговията с вредни емисии от 30 юни, след като от ООН стартираха процедура по отмяна по анулиране на акредитацията според Протокола от Киото, заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Тази стъпка, която се очаква да бъде одобрена в края на юни, ще изключи българските компании от търговската схема за вредни емисии на Европейския съюз. Това означава също, че България няма да може да сключва сделки за продажба на излишните си права за замърсяване.

А друго, което особено значи, е, че няма да може да се разчита на продажбата на вредни емисии като антикризисна мярка, както се надяваха управляващите. 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.