РЗС може да спре партията на Кунева от избори | webcafe.bg
newscafe

РЗС може да спре партията на Кунева от избори

Webcafe.bg
12.07.2012, 22:10 (обновена 12.07.2012, 23:17)
Меглена Кунева

Снимка: © FB/Meglena-Kuneva

Новоучредената партия на бившия еврокомисар Меглена Кунева "България на гражданите" може и да не бъде допусната до участие в редовните парламентарни избори през 2013 г. Това следва от предложените от РЗС поправки в закона за политическите партии, приети на първо четене тази вечер от правната комисия с подкрепата на ГЕРБ, съобщават "Медиапул" и "Дневник".

Предвижда се забрана името на партия да повтаря изцяло или частично наименованието на сдружение, което е регистрирано по-рано по закона за юридическите лица с нестопанска цел, включително чрез прибавяне или изваждане на думи, букви, цифри, числа или други знаци от името на сдружението.

Според гласуваното в правната комисия ограничението ще важи за партии, вписани в регистъра до 30 юни 2012 г., което автоматично удря учредената на 1 юли 2012 г. партия на Кунева, макар и ГЕРБ, и НДСВ да възникнаха като сдружения.

"Това е закон против партията на Меглена Кунева и е мракобеснически начин за саморазправа с политическия опонент", обяви Четин Казак от ДПС. Янев, който не е член на правната комисия, го репликира с въпроса дали не е адвокат на Кунева.

След разгорещена дискусия и знак от шефа на правната комисия Искра Фидосова, че одобрява 90% от предложените текстове, но се разграничава от забраната, която обхващала и ГЕРБ, Янев обяви, че "2012 г." е печатна грешка. Имали предвид ограничението да е за партиите, регистрирани след 1 юли 2013 г., защото по това време се очаква да бъдат насрочени следващите парламентарни избори.
Изтеглете законопроекта, оправете печатната грешка и отново го внесете, обърна се Христо Бисеров към Янев. "Една лъжица мед и цяла каца катран", обобщи той проекта на Янев.

Янаки Стоилов от левицата пък възрази, че целта на предложените промени е да няма нови партии в България. Бетонира се политическото статукво, коментираха и наблюдатели.

Промените на РЗС предвиждат за учредяване на партия да са нужни 1000 граждани с избирателни права, вместо сегашното изискване на 500. Учредителното събрание пък да се смята за законно, ако е отразено най-малко от една национална електронна медия и един национален ежедневник, предлагат още от РЗС. За регистрацията й в съда пък ще са нужни 5000 подписа вместо 2500, които ще бъдат проверявани и от Сметната палата.

Проектът на РЗС забранява в ръководните и контролните партийни органи да влизат хора, които година преди подаването на молба за регистрация в съда са били в ръководството на вероизповедания или на международни органи, на които България не е член. Наред с това Янев предлага и забрана в централните партийни ръководства да влизат управители или членове на ръководни, контролни или консултативни органи на търговски дружества, финансово-кредитни институции, на други предприятия или организации с идеална цел, регистрирани извън България.

Опозицията веднага заподозря, че и този текст е насочен срещу Кунева, която все още е в обществения съвет на френската "Париба", който е с консултативни функции.

Фидосова похвали юридическия екип на РЗС за почти всички предложения, защото наистина са мерки срещу партиите-фантоми. "Вие сте се договорили с вашия приятел", подхвърли Бисеров, а тя пък му отвърна: "Не сме приятели, ние сме опоненти в личен план".

Oще: избори  кунева  партия  рзс 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 13.07.201211:40

Фидосова похвали юридическия екип на РЗС
----------------

Щом рабфака е похвалил екипа.... значи ше стане работата muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 13.07.201210:14

Като чета написаното все повече се убеждавам,че няма по-смешна политическа система от българската демокрация.Тя храчи право в лицето на своите учредители,депутати,поддръжници и фенове.Хак да им е! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани