Председателят на САС Веселин Пенгезов излиза в отпуск до изясняване на случая | webcafe.bg
newscafe

Висш магистрат в отпуска - изясняват Октопод ли е


25.03.2010, 18:47 (обновена 26.03.2010, 17:57)
цветан цветанов

Вътрешният министър Цветан Цветанов не назова магистрата, свързан с "Октопод", но той беше разпознат от други...

Председателят на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов, набеден в пресата, че е висшият магистрат, визиран от вътрешния министър за връзки с "Октопода", излиза в отпуск до изясняване на случая. След като проверката на прокуратурата приключи, че ще си потърси правата.

Пенгезов бил посъветван да излезе в отпуска от шефа на ВКС Лазар Груев.

Преди да оглави САС миналата година, Пенгезов беше председател на Военно-апелативния съд с чин генерал. Изборът му предизвика силни брожения сред магистратите.

Пенгезов свика специална пресконференция в четвъртък, след като предишния ден Цветан Цветанов каза, че има данни за висш съдия, съпричастен към "Октопода", но не го назова.

Магистратът отрече да е познавал или контактувал по каквито и да е причини със задържаните при операция "Октопод" и добави, че е подал молба до главния прокурор да се проверят информациите в медиите.

Шефът на САС обясни, че председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" Цветлин Йовчев му казал, че има анонимен сигнал срещу него в агенцията. Това се случило 20 минути преди разглеждането на мярката за неотклонение на арестувания при операция "Наглите" Антон Петров - Хамстера, пуснат от ареста срещу гаранция от 20 000 лева.

Пенгезов отвърнал на Йовчев, че с анонимни сигнали не се занимава и ако ДАНС има желание, да разследва.

"На министър Цветан Цветанов му е фикс идея в последно време да има арест на съдия", обясни Пенгезов и допълни: "Нека да заповяда да ме арестува, готов съм". Според него вицепремиерът е като Джин Грин (Недосегаемия - лит. герой) - много охраняван и обясни, че иска да се срещне с Цветанов, но не може да стигне до него.

Веднага след като стана ясно, че Хамстера излиза на свобода, вътрешният министър Цветанов се усъмни в решението на съда и обяви, че трябва да се вземат защитни мерки за свидетелите срещу групата за отвличания. По-късно Антон Петров попадна в ареста и като част от групата "Октопод", но и по това дело апелативният съд го освободи срещу 20 000 лева.

След като в началото Пенгезов твърдеше, че Йовчев му се обадил "дружески", след това намекна, че позвъняването било за оказване на натиск. "Някой иска да упражня натиск, явно това има връзка с мярката на Антон Петров. Много хора искаха много неща от мен, но не ги получиха", заяви Пенгезов.

Никога не съм говорил с Алексей Петров и не се познавам с него, както и с някой от задържаните при двете посочени операции, заяви Пенгезов. Заклевам се в двете си деца, добави той.

Пенгезов твърдеше, че не знае какво пишело в сигнала до ДАНС, но по-късно го разказа с подробности. По думите му анонимката била написана така: "Генерало е взел пари, които си е разделил със заместничката му Мина Топузова и състава (съдебният състав освободил Антон Петрова като част от "Наглите"), за да освободят Хамстеро."

Самият Пенгезов научил какво пише в сигнала от съпругата си, която доскоро е била служител в отдела за връзки с обществеността на ДАНС. Там й показали сигнала срещу мъжа й и тя напуснала агенцията по собствено желание, тъй като повече не можела да работи в такава обстановка.

Шефът на САС обяви, че има само един човек, който би имал интерес да го злепостави - Алексей Петров. Навремето Петров съветвал главния прокурор Никола Филчев как да го злепоставя. Алексей Петров е достатъчно умен и комбинативен, за да ме злепостави дори и от ареста, каза Пенгезов. 

Бившият вече главен прокурор беше пуснал сигнал във ВСС срещу Пенгезов за корупция през 2005 г., но такава не беше доказана.

Пенгезов твърди, че Алексей Петров бил достатъчно близък с бившия член на ВСС Стойко Стоев -  конкурент на генерала за шефския пост на Военно-апелативния съд. "Тогава получавах заплахи от Алексей Петров чрез посредник", заяви Пенгезов.

Стойко Стоев беше член на Висшия съдебен съвет, но заради усилени контакти с лобиста Красьо Черничкия напусна и се върна във Военно-апелативния съд.

Oще: веселин пенгезов  октопод  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани