Служители на Прокопиев са сезирали прокуратурата заради пробива в пощата им | webcafe.bg
newscafe

Служители на Прокопиев са сезирали прокуратурата заради пробива в пощата им

Webcafe.bg
17.05.2014, 17:35 (обновена 17.05.2014, 17:38)
Иво Прокопиев

От "Икономедиа" се съмняват в безпристрастността на ДАНС и МВР

В петък в деловодството на прокуратурата е бил внесен сигнал от служители на "Икономедиа" заради публикувания в агенция Блиц имейл, който е лична кореспонденция между собственика на медийната група Иво Прокопиев и редакторите от „Капитал" и „Дневник".

По информация на сайта „Дневник", в сигнала до прокуратурата се твърди,че има достатъчно данни и законен повод за разследване за престъпление по чл. 171 от Наказатления кодекс за нарушаване неприкосновеността на кореспонденцията. Както и по чл. 319а - за копиране, използване или осъществяване на достъп до компютърни данни в компютърна система без разрешение.

В случая с Прокопиев, нито той като подател на мейла, нито адресатите му са давали съгласие текстът на писмото да бъде разпространяван. Въпросният имейл не е бил препращан и на трети лица, извън кръга на посочените от Иво Прокопиев получатели, пише още Дневник.

Тази седмица сайтът "Блиц" публикува писмо с подател Иво Прокопиев, за което се твърдеше, че е от личната поща на Прокопиев, с адресати журналисти от изданията с информация за намерението на държавата да отнеме лицензите на ЕРП-та. В писмото до редакторите от „Дневник", „Капитал" и „Капитал Дейли" Иво Прокопиев прави анализ на ситуацията с ЕРП-та и дава насоки на журналистите как да разработят темата и с кого да говорят, за да получат потвърждение на изложените от него хипотези. В анализа на Прокопиев се казва също, че интерес от отнемането на лицензите има банкерът Цветан Василев.

В отговор на публикацията на „Блиц", „Капитал" публикува мейлите на журналистите от „Икономедиа" до Прокопиев, от които се вижда, че информацията на издателя им е била подложена на проверка и не е била потвърдена напълно.

Междувременно „Блиц" обяви, че това са "опорни точки", по които действат не само изданията на "Икономедиа", но и ГЕРБ и Реформаторският блок, а председателят на ПЕС и БСП Сергей Станишев беше първият политик, който коментира изнесената от „Блиц" служебна кореспонденция. Оценката на Станишев беше, че това, което вижда от писмото е "политико-икономически медиен сценарий". Според „Дневник" обаче отговорът на Станишев дава основание да се мисли, че той е запознат с повече от едно писмо на Иво Прокопиев.

Подателите на сигнала искат разследването да бъде извършено от орган различен от ДАНС и МВР, защото по думите им „те са на пряко подчинение на вицепремиера Цветлин Йовчев, а Станишев е лидер на политическа партия, с чийто мандат беше съставено правителството".

Oще: блиц  данс  ерп  иво прокопиев  икономедиа  имейл  лична поща  мвр  поща  пробив 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани