Оръжието на българина | webcafe.bg
newscafe

Оръжието на българина

Webcafe.bg, по bTV, Дарик
30.09.2012, 12:45 (обновена 30.09.2012, 13:30)
оръжие

Когато ни нападнат, е много трудно да мислим трезво

Над 200 000 българи имат разрешително за носене на оръжие, съобщава bTV по справка на МВР. След случая с Йордан Опиц, който застреля човек, опитал да обере дома му, дебатите за и против използването на огнестрелно оръжие като защита от крадци започнаха с нова сила.

Докато едни искат повече възможности, за да употребяват оръжие в своя защита, други считат, че това би катурнато страната ни към истинска хаос, където всеки ще може да раздава справедливост.

Законът сочи, че оръжието може да се използва, само когато животът е пряко застрашен. Малцина обаче го знаят. Форумите и социалните мрежи преляха от коментари за използването на огнестрелно оръжие за самозащита.

„Целта на неизбежната отбрана е да се избегне посегателството. На лице трябва да има непосредствена заплаха за този, който се отбранява", каза юристът Бистра Спасова.

„Да причакаш някого отвън или вътре, защото предполагаш, че той е извършил нещо или пък ще извърши, това не е неизбежна отбрана. Ако някой ви е взел телевизора и вие го гоните по стълбите и го застреляте, тогава за какво доказване на неизбежна отбрана говорим?", попита адвокат Спасова.

България е опасно място за живеене, затова и законите трябва да са по-различни. Всеки трябва да има право да притежава оръжие и да го ползва по предназначение всеки път, когато някой неканен мераклия решил да понаобиколи имота или дома или просто объркал адреса.

Всеки има свои морално норми и мисли кога оръжие да се използва и кога не. Според закона - това става, когато е застрашен животът ви и при никакви други обстоятелства. „Идеята не е ние да взимаме функцията на съда и да издаваме присъди, а само да се отбраняваме", каза инструкторът в стрелбищен комплекс Делян Цветанов.

Той дава следният пример - ако халосате по главата нападателя и той падне на пода, така че няма да може да продължи. В този случай вие трябва да спрете защитата си, защото по-нататък каквито и действия да предприемете, те няма да бъдат отбрана.

Наскоро СДС лансира идеята за т.нар. „разширена неизбежна самоотбрана", която ще покрива не само жилището, но и цялата частна собственост на гражданите. С подобни предложения излезе и "Атака"

Oще: йордан опиц  неизбежна самоотбрана  оръжие  пистолет  правосъдие 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2012, 16:30

32 irs000 | 04.11.201216:48

"Ако имате лично оръжие, най-добре предупредете нападателите за това, ако имате достатъчно време. В противен случай препоръчително е да стреляте поне веднъж предупредително във въздуха."

Е по тъпо нещо не бях чувал. Как ще стреляш във въздуха а апартамент??? Ама ако куршума убие някой на горния етаж, тогава какво??? Да може да го предупредиш вербално ама това няма как по никакъв начин да се докаже че си го направил.
А и ако крадец влезе посред нощ в дома ти, ти си толкова изплашен че изобщо не ти е нито до закони нито до концепции за неизбежна самоотбрана и прочее...Тогава всяка сянка ще ти изглежда като пистолет който крадецът носи...това съдиите взимат ли го впредвид???
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

31 deowin | 02.10.201220:05

Божидаре, според мен последният ти параграф се отнася с пълна сила и към теб.

Това означава ли, че според собствените ти виждания за прочистване на България от боклуци, аз би трябвало да съм в пълното си право да те отстрелям?

Спокойно - просто питам за правото си. Дори да ми го дадеш, не бих си и помислил да се възползвам от него. Наречи го етика (погледни думата в речника ако се налага).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

30 Божидар Гюлмезов | 02.10.201218:42

Колкото и да е тежко положението у нас, Боби, един лаптоп НИКОГА няма да струва колкото един човешки живот.
------------------------
Сега е лаптоп, другия път телевизор, после печката, хладилника. Или цялата покъщнина докато си на работа - заедно с още 3-4 авера и камион.


Трябва да се гледа в перспектива. Такива вредни за обществото боклуци по-добре да са мъртви. Като се замисли човек на колко хора са скъсили с по 1-2 годинки живота от нерви, по добре наведнъж да им се ликвидират остатъчни 50-60 години живот, отколкото те да ликвидират на 50-60 човека по 1-2 години живот.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

29 Manuela Gerenova | 01.10.201223:55

Кой те назначава, че ти да определяш кой да яде дървото?! Кой ти позволи да казваш кое човешко същество да живее и кое да умре?! Ами ако утре майка ти/ сестра ти/ жена ти/ детето ти някой перко ги вземе за престъпници, понеже така му е дошло в болния мозък? Тогава пак ли ще плещите "На оружие, братя!"? Или ще си захапете ушите, че сте позволили всеки втори откачалник да обикаля въоръжен и да си пуца?
Колкото и да е тежко положението у нас, Боби, един лаптоп НИКОГА няма да струва колкото един човешки живот. Вие си пеете за бандюгите, защото утопично си мислите, че като се въоръжи всеки и ще настане един рай и една справедливост. Напротив, скъпи ми накокържени братя. Ще настане ад, при който всеки, дръзнал да вдигне малко шум под балкона на Йованчо Злопиц може да бъде отстрелян. Ми кво, момчето вдига дандания, може да е пийнало, ми то си е завършен крадец, потенциален убиец и осквернител на благородни девици. Ама ако въпросното келеме не е зъл бандюга, а развеселено тийнче, връщащо се от купон? Карай, ще си кажете, нали се пазим от бандитите, днес едно, утре две такива невинни, докато не се изселим тотално.
Има скици, които в раздразнението си биха застреляли децата си, вие ми говорите тука за крадци...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

28 deowin | 01.10.201221:23

>как сега да накараме държавата да си свърши работата в полза на обществото и народа?

Нямам отговор, по-различен от тези, за които сам можеш да се сетиш.

Това, което не искам, обаче, е да приемаме неспособността на държавата да се справи с проблема като даденост.
Първо, това го превръща в статукво и дава на държавния апарат правото дори да не се опитва да се справи с проблема.
Второ, по този начин възниква въпроса за алтернативни методи да се борим със следствията, а не с причината за проблема, които методи са по-лоши от самия проблем, и, като капак на всичко, са за сметка на спокойствието на всички доброжелателни граждани, които изобщо не нарушават закона.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

27 KingoftheROAD | 01.10.201220:45

До тук добре, а как сега да накараме държавата да си свърши работата в полза на обществото и народа?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

26 deowin | 01.10.201218:53

>зачитащите закона граждани са невъоръжени, защото законът не им дава оръжие, а престъпниците СА ВЪОРЪЖЕНИ

Този тип разсъждение е широко разпространено, но и много грешно.
Когато държавата не може да си свърши работата както трябва и да ограничи достъпа на престъпниците до оръжие, то логичната стъпка определено не е да позволи достъпа за всички. Това всъщност е най-пагубното решение, което изцяло игнорира проблема в основата.

Това е точно като италианците, които забраняват ходенето на плаж по монокини, защото можело някой чекиджия да ръкоблудства, наблюдавайки цици скрит в храстите. Хвани чекиджията, който нарушава закона, вместо да правиш ситуацията по-лоша като ограничаваш свободите на хората, които не вършат нищо нередно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

25 Божидар Гюлмезов | 01.10.201218:17

Т.е. режимът се облекчава за ползване на оръжие, само за лица, към които има отправени заплахи за саморазправа!!!
--------------------------
Тоест всеки който поиска? Това което казваш има само 2 възможни изхода - или ще иска да се доказва тази "заплаха" което е невъзможно в 95% от случаите - тоест никой няма да има оръжие, или ако не се иска доказване - всички дето искат просто ще кажат че са заплашени. Тоест безсмислено условие.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

24 Vankata_820 | 01.10.201217:30

Познавате ли военни, а били ли сте на гости на такива, преди повече от 15 години?!Усмивка
Попитайте да ви кажат какво се е случвало на Нова година в тях - от изстрели с автомат"Калашников", до безразборна стрелба с пистолети - да му мислят комшиите или самолетите над тях!!!Усмивка
Не е редно всеки лигльо или психясъл остатък от Прехода да носи в джоба си пистолет, още повече, ако няма поне 10 часа стрелба с оръжието си и не го познава в детайли!!!
И Аз се изкушавах да си мисля, че ако ме нападнат, ще е по-добре да раздам светкавично правосъдие на момента, но гледайки в бъдещето, не вярвам това да има положотелен дългосрочен ефект, а бидейки в Германия се съмнявам в градивния ефект за нацията ни!
Предложението ми е по-добро:
На всеки, на който се случи да бъде заплашван от трето лице със смърт, да му бъде автоматично разрешавано да има лично оръжие и да се ползва с огромни преференции за това!Усмивка Усмивка Усмивка
На всеки, на който му посегнат физически на живота, под каквато и да било форма, в частната му собственост, ако употреби разрешено лично оръжие за самоотбрана, да не попада под ударите на закона, независимо от неравнопоставеността на оръжията, а да се оневинява!
Т.е. режимът се облекчава за ползване на оръжие, само за лица, към които има отправени заплахи за саморазправа!!!Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

23 pixie | 01.10.201214:14

И законите в България не са добре, както твърди един коментар преди моят - не може да лежиш за изнасилване три години, да излезеш след една и половина за добро поведение и хората да са сигурни,че няма да продължиш с практиката.
Не може по улицата да се разхождат разни момчета с условни присъди за убийство да млад мъж, защото не ги кефел. За убийство и 20 години са малко, особено ако е жестоко. За притежание на марихуана понякога младежи лежат по-дълго, отколкото за изнасилване или блудство. Няма да продължавам с примерите за абсурди. Но че делата се протакат и съдът не си върши работата както трябва е от ясно по-ясно. Всеки ден в медиите получаваме доказателства за това.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани