Печалбите ни от хазарт остават без данък | webcafe.bg
newscafe

Печалбите ни от хазарт остават без данък

Webcafe.bg, по Дарик
23.10.2012, 13:03 (обновена 23.10.2012, 13:27)
Владислав Горанов

Снимка: © Sofia photo agency

Владислав Горанов призна, че новият данък „лихва" ще бъде въведен, за да се покрие увеличението на пенсиите

Финансовото министерство се е отказало да облага с данък печалбите на физическите лица от хазарт. Отстъплението съобщи заместникът на финансовия министър Симеон Дянков - Владислав Горанов пред парламентарната икономическа комисия.

Редом с новия данък върху лихвите по влоговете, предизвикал буря от реакции, Симеон Дянков предложи и печалбите от хазарт на физическите лица да се облагат с данък от 10%.

Зам.-министър Горанов призна, че приходите от новия данък "лихва" ще отидат за увеличаване на пенсиите - догодина, когато има редовни парламентарни избори.

Данък щеше има и върху печалбите от фондовата борса, твърдеше още Дянков, но към днешна дата се оказва, че предложението още се обмисля.

За хазарта

Вместо данък за хората, ще се въведат различни ставки за облагане на хазартните оператори, които предлагат конвенционален и онлайн хазарт, за да се въведе равнопоставеност върху тях.

Управляващите ще предложат стандарнтният хазарт да запази ставката си от 15 на сто върху оборотите, докато при онлайн игрите ставката ще бъде 7 на сто.

„Това е въпрос на законодателна целесъобразност, независимо от многото аргументи, че това по същество е един и същ бизнес. Анализът на практиката в ЕС показва, че на много места има диференцирана ставка - поне две такива държави са ни известни", аргументира се заместник - министърът.

Новото е също, хазартните оператори трябва да информират държавата за всички изплатени печалби над 5000 лева.

Тези изменения на данъчните закони ще да бъдат внесени между първото и второто четене на проекта за Бюджет 2013, който вече е в парламента.

Около 30 млн. лева ще влязат в хазната от по-високите акцизни ставки на керосин и газьол. За крайния потребител увеличението ще е под 2 стотинки на литър.

 

Oще: банки  влогове  данък  печалба  симеон дянков  хазарт 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани