Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и днес не даде еднозначен отговор ще има ли съкращения в | webcafe.bg
newscafe

МВР бяга по тъча за съкращенията

Webcafe.bg
09.05.2010, 16:37 (обновена 10.05.2010, 11:05)
Цветан Цветанов

Снимка: © БГНЕС

Първо анализ, после стратегия за национална сигурност - и чак тогава, ако е наложително, съкращения в МВР, стана ясно от думите на МВР-шефа Цветан Цветанов...

Явно МВР ще се изплъзне от правителственото решение за съкращения. В предаването "Неделя 150" по БНР вътрешнният министър Цветан Цветанов, току-що завърнал се от Атон, отново увърташе и не даде еднозначен отговор ще има ли някакви съкращения в МВР, което наброява 61 170 души. Това е близо една седма от 440-те хиляди в България, които разчитат на бюджета за заплатите си. България е на четвърто място в ЕС по брой на полицаи на 100 000 души население.

Полицаите са малко повече от половината в тези над 61 000 заети в системата на вътрешното министерство.

Първо анализ, после стратегия за националната сигурност и чак тогава може и да се помисли за съкращения. Това стана ясно от отговорите на силовия випремиер и първи по рейтинг в държавата. Въпросната цялостна концепция и стратегия за сигурността ще помогне за оптимизацията на работата.

"При тези дискусии можем действително да търсим бъдещи реформи и в сектор „Сигурност и обществен ред", но не като експеримент или някой, който смята, че днес трябва да съкратим 1000 или 2000, без да сме обезпечили и без да сме запазили функционирането на цялата система, и да обезпечим всички престъпления и всичко, свързано с осигуряване на обществения ред". Ето така се мотивира Цветанов.

Както стана ясно, в системата на МВР не може просто ей така да се съкращава, за да не се демотивират хората. Не можело да се почва реформа без политически консенсус и осигурено финансиране, обясни министърът на вътрешните работи. В противен случай ще пострада продуктивното и ефективно противодействие на организираната престъпност, каквото има сега, се разбра от думите му. А днешните успехи са благодарение на мотивацията, стабилността, сигурността, която има в системата, обясни Цветанов.

Вицепремиерът обясни, че в началото на мандата при преструктурирането на ДАНС и изчистването на дублиращите се функции с МВР от спецагенцията са били съкратени около 150 щатни бройки.

При осъщественото от миналата есен насам първоначално свиване на държавната администрация с 10.6% МВР се измъкна. В края на март правителство, работодатели и синдикати се договориха по 60-те антикризисни мерки, които предвиждаха нови съкращения в администрацията. Тогава, по настояване на премиера Бойко Борисов, МВР беше изключено от предвидените за свиване институции.

Преди дни правителството реши съкращението да не е с 10, а с 20 на сто и стана ясно, че МВР ще трябва да съкрати поне 10-13%, при положение, че в други ведомства като здравното министерство например съкращенията ще надхвърлят 30%.

До момента няма ясен знак, че МВР ще проведе някакви съкращения.

Oще: вицепремиер  данс  мвр  срс  съкращения  цветан цветанов 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

1 vanko1 | 10.05.201011:05

Ако арестите са доказателство, че ни трябват толкоз много полицаи, ега ти аргумента . това не означава ефективна борба с престъпността и след като командироват ченгета поморето да пазят, да вземат да пратят и по селата, че там хората са пропищяли от циганета и разни банди...ама там почивка не мож се изкара, нито да ти намажат нещо, освен някоя мършама кокошка
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани