Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и днес не даде еднозначен отговор ще има ли съкращения в | webcafe.bg
newscafe

МВР бяга по тъча за съкращенията

Webcafe.bg
09.05.2010, 16:37 (обновена 10.05.2010, 11:05)
Цветан Цветанов

Снимка: © БГНЕС

Първо анализ, после стратегия за национална сигурност - и чак тогава, ако е наложително, съкращения в МВР, стана ясно от думите на МВР-шефа Цветан Цветанов...

Явно МВР ще се изплъзне от правителственото решение за съкращения. В предаването "Неделя 150" по БНР вътрешнният министър Цветан Цветанов, току-що завърнал се от Атон, отново увърташе и не даде еднозначен отговор ще има ли някакви съкращения в МВР, което наброява 61 170 души. Това е близо една седма от 440-те хиляди в България, които разчитат на бюджета за заплатите си. България е на четвърто място в ЕС по брой на полицаи на 100 000 души население.

Полицаите са малко повече от половината в тези над 61 000 заети в системата на вътрешното министерство.

Първо анализ, после стратегия за националната сигурност и чак тогава може и да се помисли за съкращения. Това стана ясно от отговорите на силовия випремиер и първи по рейтинг в държавата. Въпросната цялостна концепция и стратегия за сигурността ще помогне за оптимизацията на работата.

"При тези дискусии можем действително да търсим бъдещи реформи и в сектор „Сигурност и обществен ред", но не като експеримент или някой, който смята, че днес трябва да съкратим 1000 или 2000, без да сме обезпечили и без да сме запазили функционирането на цялата система, и да обезпечим всички престъпления и всичко, свързано с осигуряване на обществения ред". Ето така се мотивира Цветанов.

Както стана ясно, в системата на МВР не може просто ей така да се съкращава, за да не се демотивират хората. Не можело да се почва реформа без политически консенсус и осигурено финансиране, обясни министърът на вътрешните работи. В противен случай ще пострада продуктивното и ефективно противодействие на организираната престъпност, каквото има сега, се разбра от думите му. А днешните успехи са благодарение на мотивацията, стабилността, сигурността, която има в системата, обясни Цветанов.

Вицепремиерът обясни, че в началото на мандата при преструктурирането на ДАНС и изчистването на дублиращите се функции с МВР от спецагенцията са били съкратени около 150 щатни бройки.

При осъщественото от миналата есен насам първоначално свиване на държавната администрация с 10.6% МВР се измъкна. В края на март правителство, работодатели и синдикати се договориха по 60-те антикризисни мерки, които предвиждаха нови съкращения в администрацията. Тогава, по настояване на премиера Бойко Борисов, МВР беше изключено от предвидените за свиване институции.

Преди дни правителството реши съкращението да не е с 10, а с 20 на сто и стана ясно, че МВР ще трябва да съкрати поне 10-13%, при положение, че в други ведомства като здравното министерство например съкращенията ще надхвърлят 30%.

До момента няма ясен знак, че МВР ще проведе някакви съкращения.

Oще: вицепремиер  данс  мвр  срс  съкращения  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

1 vanko1 | 10.05.201011:05

Ако арестите са доказателство, че ни трябват толкоз много полицаи, ега ти аргумента . това не означава ефективна борба с престъпността и след като командироват ченгета поморето да пазят, да вземат да пратят и по селата, че там хората са пропищяли от циганета и разни банди...ама там почивка не мож се изкара, нито да ти намажат нещо, освен някоя мършама кокошка
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани