Зелена светлина за добива на злато в Крумовград | webcafe.bg
newscafe

Зелена светлина за добива на злато в Крумовград

Webcafe,bg
26.11.2011, 09:20 (обновена 26.11.2011, 09:49)
нона караджова

Снимка: © Емакс

Екоминистърът Нона Караджова е одобрила предложението на Висшия екологичен експертен съвет за реализация на проекта за добив на злато в Ада тепе

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова е одобрила предложението на Висшия екологичен експертен съвет за допускане реализацията на проекта за златодобив край Крумовград. Това стана ясно на семинар в Добринище, предаде БТА.
 
През октомври Караджова върна за трети път на експертния съвет проекторешението по инвестиционното предложение на "Болкан минерал енд майнинг", дъщерна фирма на "Дънди прешъс метълс", за златодобив в местността "Ада тепе".

 "Изчетох доклада с най-голяма отговорност, уверих се, че всички мерки, които са необходими за изключване на всички рискове за вододайните зони, здравето на хората, околната среда и биоразнообразието, са взети предвид в решението, включително пречистване на отпадъчните води до ниво на питейни", каза министърът. По думите й допълнителен ефект е развитието на дейност в един от регионите с най-висока безработица в България.

"Дънди прешъс метълс" е в България от 2004 г., когато купи златния рудник в Челопеч и разработва тамошното златно находище - най-голямото на Балканите. Една от най-големите компании в света планира да инвестира в "Ада тепе" 120 - 130 млн. долара. Проектът край Крумовград обаче може да тръгне най-рано през 2013 г., но е по-вероятно това да стане след около четири години.

Наскоро "Дънди" получи и разрешително за проучване на залежи на полезни изкопаеми край Тополовград и Гълъбово.

Освен ОВОС компанията трябва да има различни разрешителни - за водоползване, за заустване, за използване на химични вещества, разрешение за проектиране и за строителство и други. Трябва да бъде купена и земята, но с това едва ли ще има проблем, тъй като тя е държавна собственост. 

Според предварителните оценки, съдържанието на полезния компонент в рудата е подобен на този в Челопеч - 4-5 грама на тон. Досега "Дънди прешъс метълс" е вложило в проектите си в България около 200 млн. долара. 

Oще: ада тепе  дънди прешъс  златодобив  крумовград  мосв  нона караджова  челопеч 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани