Върховният административен съд (ВАС) потвърди дисциплинарните наказания на още двама магистрати за контакти с Красимир Георгиев | webcafe.bg
newscafe

Съдът потвърди наказанията на двама от тефтера на Красьо

Webcafe.bg
10.08.2010, 11:55 (обновена 10.08.2010, 12:12)
Красьо Черния

Снимка: © БГНЕС

Засега срещу Красимир Георгиев има само едно дело - за лъжесвидетелстване. Той е обвинен и за укриване на данъци...

Върховният административен съд (ВАС) потвърди дисциплинарните наказания на още двама магистрати за контакти с известния като кадровик на съдебната система Красимир Георгиев - Красьо Черния. 

ВАС е отхвърлил жалбата на прокурора в Окръжна прокуратура - Хасково Петър Мидов, обжалвал наложеното му дисциплинарно наказание "понижаване в ранг за срок от две години" заради установени контакти с Красьо Черния.

В производството е установено, че в началото на юни и на 16 юни 2009 г. - ден преди избора за шеф на Окръжната прокуратура в Хасково, Красимир Георгиев и Петър Мидов са имали един изходящ и един входящ телефонен разговор - както и две срещи. Съдът приема, че жалбоподателят се е опитал да използва лични контакти и да ходатайства за кариерното си израстване, което предполага умисъл в действията му. 

Тричленен състав на ВАС е отхвърлил и жалбата на Димитър Захариев, прокурор в Окръжната прокуратура в Плевен. Магистратът е обжалвал решението на ВСС, с което му е наложено дисциплинарно наказание "понижаване в ранг от "прокурор в апелативна прокуратура" в ранг "прокурор в окръжна прокуратура" за три години - заради установени контакти с Черния. 

От 1 януари до 16 юни 2009 г. между Красимир Георгиев и жалбоподателя е имало общо 103 телефонни контакта, от които 10 кратки съобщения и 93 двустранни телефонни разговора. Според съда нарушено е задължението на магистрата да се въздържа от поведение, което създава съмнение в обществото за използване на неприемливи начини за кариерно развитие, както и да не поддържа връзки, които биха създали впечатление за накърняване на професионалното и личното му достойнство като работещ в съдебната власт. 

Съдът е преценил, че макар Захариев да не е участвал в конкурс за избор на административен ръководител по време на оповестяване на сведенията за претендираното от Красимир Георгиев влияние върху членове на ВСС, той е бил един от евентуалните кандидати в предстоящ избор през 2009 г. Намерението му е видно от подадено от Захариев заявление. 

Двете решения са подписани с особено мнение на съдията докладчик Иван Раденков. Те подлежат на обжалване пред петчленен състав на ВАС.

Oще: вас  всс  контакти  красьо черния  магистрати  наказания  прокурор 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани