Върховният административен съд (ВАС) потвърди дисциплинарните наказания на още двама магистрати за контакти с Красимир Георгиев | webcafe.bg
newscafe

Съдът потвърди наказанията на двама от тефтера на Красьо

Webcafe.bg
10.08.2010, 11:55 (обновена 10.08.2010, 12:12)
Красьо Черния

Снимка: © БГНЕС

Засега срещу Красимир Георгиев има само едно дело - за лъжесвидетелстване. Той е обвинен и за укриване на данъци...

Върховният административен съд (ВАС) потвърди дисциплинарните наказания на още двама магистрати за контакти с известния като кадровик на съдебната система Красимир Георгиев - Красьо Черния. 

ВАС е отхвърлил жалбата на прокурора в Окръжна прокуратура - Хасково Петър Мидов, обжалвал наложеното му дисциплинарно наказание "понижаване в ранг за срок от две години" заради установени контакти с Красьо Черния.

В производството е установено, че в началото на юни и на 16 юни 2009 г. - ден преди избора за шеф на Окръжната прокуратура в Хасково, Красимир Георгиев и Петър Мидов са имали един изходящ и един входящ телефонен разговор - както и две срещи. Съдът приема, че жалбоподателят се е опитал да използва лични контакти и да ходатайства за кариерното си израстване, което предполага умисъл в действията му. 

Тричленен състав на ВАС е отхвърлил и жалбата на Димитър Захариев, прокурор в Окръжната прокуратура в Плевен. Магистратът е обжалвал решението на ВСС, с което му е наложено дисциплинарно наказание "понижаване в ранг от "прокурор в апелативна прокуратура" в ранг "прокурор в окръжна прокуратура" за три години - заради установени контакти с Черния. 

От 1 януари до 16 юни 2009 г. между Красимир Георгиев и жалбоподателя е имало общо 103 телефонни контакта, от които 10 кратки съобщения и 93 двустранни телефонни разговора. Според съда нарушено е задължението на магистрата да се въздържа от поведение, което създава съмнение в обществото за използване на неприемливи начини за кариерно развитие, както и да не поддържа връзки, които биха създали впечатление за накърняване на професионалното и личното му достойнство като работещ в съдебната власт. 

Съдът е преценил, че макар Захариев да не е участвал в конкурс за избор на административен ръководител по време на оповестяване на сведенията за претендираното от Красимир Георгиев влияние върху членове на ВСС, той е бил един от евентуалните кандидати в предстоящ избор през 2009 г. Намерението му е видно от подадено от Захариев заявление. 

Двете решения са подписани с особено мнение на съдията докладчик Иван Раденков. Те подлежат на обжалване пред петчленен състав на ВАС.

Oще: вас  всс  контакти  красьо черния  магистрати  наказания  прокурор 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани