Ордените или отличията не могат да бъдат пенсии, тъй като не заместват трудов доход, казва управителят на НОИ Христина Митрева | webcafe.bg
newscafe

Ордените не могат да бъдат пенсии

Webcafe.bg
06.09.2010, 10:11 (обновена 06.09.2010, 11:51)
Христина Митрева

Снимка: © БГНЕС

До 1 месец ще се предложи нов закон за доказване на трудов стаж, който да замени указа от 1961-а, казва управителят на НОИ Христина Митрева...

"Ордените или отличията за певците, които се обсъждат сега, не могат да бъдат пенсии, тъй като не заместват трудов доход. Тези пари ще се дават за принос към културата, но приносът към пенсионната система е нещо различно". Това казва управителят на НОИ Христина Митрева в интервю за "24 часа" на Лили Филипова.

Трудно ни е да преценим проблема, тъй като в НОИ дори не знаем ЕГН-ата на тези хора, за да проверим дали са се осигурявали, за какви периоди и на какви суми, добавя тя.

По думите й обаче важното е, че очевидно архивите не са унищожени - няма протокол, че са изгорени нито в пожарната, нито в Държавния архив. Вероятно творческите съюзи, дирекция „Музика", бюро „Естрада", които навремето са действали като осигурители, са ги пренесли на различни места и е въпрос на време да бъдат издирени, казва шефът на НОИ.

Тя е категорична, че ще се проверява във всеки конкретен случай, затова са помолили всички, които смятат, че са ощетени, да дойдат, за да можем и в НОИ да търсят.

Христина Митрева обяснява и как ще се промени указа за доказване на стаж пред съда, който е от 1961 г. 

По сегашния ред е нужно удостоверение, че архивите са изгубени или унищожени. Искат се трудови книжки, заповеди за назначаване, за уволнение, документи за парични награди, за промяна на заплатата, за отпуски.

Държавата ще се опита да опрости тази процедура, като се потърсят и други начини за събиране на доказателства. Тези дни се събира работна група от социалното, правосъдното, културното министерство и НОИ, за да се търсят подходящи форми. До 1 месец ще се предложи нов закон.

Освен певците - и шивачки, и комсомолци, и... 

Това не се прави само заради певците - много хора са в подобна ситуация. В последните месеци много гръцки работодатели в шивашки фирми в Югозападна България са си заминали с цялата документация, без да дадат заплатите, без да оформят трудовите книжки на персонала си, без да са подавали декларации в персоналния регистър на НОИ. Това в бъдеще ще създаде проблеми, затова в новия закон ще има регламент за установяване на стажа, когато липсват данни в персоналния регистър на НОИ.

Според Христина Митрева дълго време се е твърдяло, че го няма и архива на ДКМС. Отскоро обаче има информация, че не е така и в момента се проверява. В НОИ са били получени сигнали и за проектантската организация към Министерството на културата, които се оказали... в дома на ликвидатора. 

Много фалирали частни фирми също не са предали ведомостите в Държавния архив или в НОИ след 2005 г. и хората не знаят къде са им документите. Когато ни дават имена и адреси, ние също организираме издирване по домовете с полиция, защото не е честно хората цял живот да са правили вноски и в един момент да не могат да се пенсионират, казва Митрева.

Няма повишаване на събираемостта към 31 юли

По повод анонсите на НАП за повишена събираемост, Митрева казва: "...Много ще се радвам, ако това, което се отчита за данъците, важи и за осигуровките. Отговорно заявявам обаче, че към 31 юли, а вече е почти ясна картината и за август, ние нямаме промяна в събираемостта. Ако това продължи в оставащите 4 месеца, неизпълнението на приходите ще е 200-220 млн. лева".

Шефът на НОИ отново повтаря становището си, че не е добре през 2011-а да се вдигнат осигурителните вноски. Според нея обаче е задължително да се повиши минималната работна заплата, колкото и да са против работодателите, защото това ще доведе до по-високи минимални осигурителни прагове.  

Поне 270 лв., за да може нетно тя да е малко над официалната линия за бедност от 211 лв., посочва Христина Митрева.

По думите й ако се вдигне минималната работна заплата, е редно да се повиши и таванът за осигуряване от сегашните 2000 лева на 2200 лева.

Oще: архиви  болнични  нои  ордени  осигуровки  певци  пенсии  трудов стаж  христина митрева 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

1 Ицо | 07.09.201010:29

А бе тая е егати кукувицата.
Защо на важни постове се слагат някакви олигофрени ?
Може би щото лесно ги манипулират ?
И някой друг неизвестен им дърпа конците.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани