Президентът вижда шанс за България в успехите на Турция | webcafe.bg
newscafe

Президентът вижда шанс за България в успехите на Турция

Webcafe.bg, по БНР и "Преса"
02.12.2012, 18:21 (обновена 03.12.2012, 11:39)
Ровен Плевнелиев

Снимка: © Sofia photo agency

Президентът Росен Плевнелиев: Турция има страхотна визия

В интервю за английското издание на вестник "Хюриет" - Daily News президентът Росен Плевнелиев подчертава, че подкрепя политиката за разширяване на ЕС и хвали Турция за нейния успех и страхотна визия.

Президентът посочва, че България еднозначно подкрепя молбата на Турция на нейна територия да бъдат разположени зенитни ракетни комплекси "Пейтриът". "И Турция, и България са членове на НАТО, а това означава, че съществуват ясни правила за вземане на решения. В края на краищата става дума за солидарност. Днес Турция е изправена пред проблем и очаква НАТО да прояви солидарност".

Русия изрази несъгласие с разполагането в Турция на исканите от Анкара противовъздушни ракети "Пейтриът" на НАТО в близост до границата със Сирия. Според Москва това увеличава риска от по-широк конфликт с участието на Алианса.

"Турция притежава страхотна визия. Тя работи не само за бъдещето и благоденствието на своята нация, но и позиционирането си на кръстопътя на европейско-азиатската търговия", отбеляза държавният глава, който е бивш министър на регионалното развитие и благоустройството.

Според него Турция полага усилия да заеме място на кръстопътя на търговията между Европа и Азия, което ще бъде от полза и за България. 

Според Плевнелиев "успехът на Турция е много важен за България. Докато страната става по-добра и по-богата, същото се случва и с нас".

Запитан дали София е заела напълно противоречиви позиции относно енергийното си бъдеще, след като подписа договор с Газпром за "Южен поток", въпреки че официално подкрепя проекта "Набуко Запад", Плевнелиев отвърна: "Няма никакво противоречие".

"Вярваме, че колкото по-голям е броят на тръбопроводите, които минават през страната ни, толкова по-добре ще бъде за нас. Поучихме се от миналото, когато имахме само един тръбопровод и един доставчик. През XXI век, едни от големите приоритети, които си поставих като президент, са енергийната диверсификация и ефективност.

Горди сме, че диверсификацията носи първите си резултати. "Южен поток" е важен проект за нас и Европа, защото не променя доставчика, но диверсифицира тръбопровода. През 2008 стояхме на студено, защото единственият тръбопровод, който минава през Украйна, бе спрян. Научихме урока си и днес работим за диверсификация".

Президентът също така изрази увереност, че подписвайки с Русия, България не изпраща сигнал, че храни по-големи надежди за бъдещето на "Южен поток", отколкото за това на "Набуко". "Особено в бизнеса, 1+1 трябва да е равно на повече от две. Синергията е много важна. Икономиката, която стои зад всяко наше решение (в интерес на това да бъдем) ефективни и прагматични, също играе важна роля. "Набуко Запад" може да бъде ефективен, евтин и построен по-бързо, ако минава през нашия регион.

България има специален закон за проекти от национално значение. Това ни помага да ускоряваме големите международни и инфраструктурни проекти. Ако погледнете цените ни за строителство на магистрали, ще забележите, че са три пъти по-ниски от тези в Гърция и Румъния". "Посланието ни е, че сме готови за "Набуко Запад", тъй като ще бъде по-бързо и евтино. Готови сме да дадем най-доброто от себе си", изтъкна държавният глава.

На въпрос до каква степен се доближават позициите на България и Турция по енергийните въпроси, президентът коментира: "Благодарни сме, че имаме тези диалог и сътрудничество. Сега целим да свържем българската и турската газови мрежи. Това е проектната връзка, по която двете страни постигнаха голям напредък".

"Единственият въпрос, който остава, е дали тази връзка ще бъде част от "Набуко Запад", или ще бъде отделен проект. Настояваме за европейско решение. Ще се проведат много срещи в Брюксел по инициатива на България". "Турция постигна много важен резултат с ТАНАП. Приветстваме този проект и напредъка по него", казва Плевнелиев.

На въпрос дали стойността на "Набуко Запад" е намаляла след преименуването на проекта, българският президент бе категоричен, че той ще остане приоритетен, ако бъде ефективен. "В крайна сметка всеки проект трябва да носи повече на своите акционери и да бъде ефективен. "Набуко" предприе по-ефективен и прагматичен подход и това засега насърчава реализацията му".

ТАНАП обаче не може да измести "Набуко", смята президентът. "За нас той е първият етап от по-големия проект, който диверсифицира източниците на газ към Европа."

Oще: бъдеще  българия  енергетика  набуко  президент  росен плевнелиев  танап  турция  успех  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

14 Оня Дето Го Трият | 05.12.201209:07

Добре, добре, дай по темата сега...
КАто няма отговор - лигавщини
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

13 Mile Manolov | 05.12.201202:14

не това не обясни всичко.. обясни те тебе, а ти сега ни обясни всичко.
Ако може на малки порции да ни го свеждаш до знанието muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

12 Оня Дето Го Трият | 04.12.201216:07

Е това обясни всичко!
Универсалния отговор за всичките загадки на историята и света Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

11 Mile Manolov | 04.12.201215:40

Оня.. ти си завършен идиот. перфектния бантускот с 500 евро плата и напъните да е евроскот muhihihihi
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

10 Оня Дето Го Трият | 04.12.201213:20

Ха, че те руснаците държат цялата ни икономика (тока, газа, горивата) от половин век насам, той сега се сетил да се брани от инвазии Шокиран

Освен това винаги ми е бил интересен въпроса - турците искат да ни завладеят икономически за да ни ислямизират или искат да ни ислямизират, за да ни завладеят икономически?
Отговор "и двете" е много баламски и не се брои за верен. Друг път ще дискутираме защо...
Щото вече веднъж са ни владели и не са ни ислямизирали (само тук там), не сме им и робували (наши търговци са въртели бизнес под носа им).
Обяснете, моля?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2012, 14:21

9 на майка ти пИтката | 04.12.201212:30

Тоя с изтритите коментари, не се излагай, бе, пич!
Запознай се малко с човешката история за да разбереш, че икономическата инвазия и политическата такава са едно неделимо цяло. Още от римско време първо са идвали търговците, а после легионерите. Не можеш да даваш ключови сектори от стопанството на България на една съседна нам страна, която още не е преодоляла реваншисткото си мислене към "изконните османски вилаети на Балканите". Разбира се, че не можем да градим икономиката си самостоятелно, но защо последните години трябва зорлям да пъхаме в анадолските ръчички всички благинки? Нима те са по-кадърни и по-финансово осигурени от западноевропейците, китайците, японците? Но според последните правителства на България вероятно е така, защото такива като траверса Плевньо и Тиквоча получиха толкова много инструктажи от ислямистите в Турция, колкото посещения в Москва не е имал и Тодор Живков.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

8 Оня Дето Го Трият | 04.12.201212:09

Странни коментари...
Тоест да търгуваш с турски фирми е най-висша степен на измяна към родината? Шокиран
Щото президента поне в случая е прав
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

7 янаки | 04.12.201210:44

Голям късмет извади България, и с премиер, и с президент. От връх откъснати доморасли политици.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

6 Mile Manolov | 04.12.201202:33

ехх традицията си е традиция... как па нема един не толко наведен президент на банту кенефа вече 20 годин ве деба тая крива нива?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 12.11.2012, 12:55

5 aryan | 04.12.201200:31

Плевнята сега се навежда на османлиите ,но не виждам каква ще е ползата за нас от тази война ,която подготвя изпадащата в икономическа рецесия Турция със Сирия.Правителството нищо не прави за развиване на арабските пазари,а само руши граденото доверие и добрите отношения в региона.По късогледи и рядко тъпи политици от сега управляващите България не е имала в историята си,истински позор.
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани