ДПС сезира главния прокурор да провери хонорара на лидера от 1.5 млн. лева | webcafe.bg
newscafe

Доган спец по каскади - с лаборатория в сараите

Webcafe.bg
22.03.2010, 10:05 (обновена 22.03.2010, 11:56)
Ахмед Доган 75x81

Снимка: © БГНЕС

Доган правел проучвания и в областта на язовирното дело и изобщо хидроенергетиката

Един от заместник-председателите на ДПС Камен Костадинов се яви днес по БНТ, за да брани имиджа и честта на лидера си Ахмед Доган.

ДПС ще сезира главния прокурор по повод твърденията, че Ахмед Доган е получил 1.5 млн. лева през януари 2008 г. за консултантска дейност, платени от държавния бюджет. Костадинов потвърди, че Доган действително е получил сумата, но тя е от средства на частната фирма Институт по минно дело.

Факт е обаче, че от българска страна за проекта плаща държавната Национална електрическа компания (НЕК).

"Институт по минно дело" е собственост на Николай Вълканов, бивш кадър на "Мултигруп" и подизпълнител на хидровъзел "Цанков камък", който се строи от консорциум начело с австрийската "Алпине бау".

Според договора за консултантски услуги Доган е взел парите като консултант по няколко мащабни хидроенергийни проекта - "Цанков камък", "Горна Арда", "Доспат", язовир "Тунджа".

Упълномощен съм да заява, че Ахмед Доган е съгласен да бъде проверена документацията, свързана с неговата консултантска дейност, но услугата, която той е извършил, няма нищо общо с проекта "Цанков камък", обясни Костадинов. По думите му нека се осветят докладите, проучванията и прочие дейности, свършени от Доган, за да се види наистина същинската му работа.

На въпрос на водещия как така г-н Доган, който е философ по образование, разбира и от хидроенергетика, Костадинов заяви, че лидерът на ДПС има задълбочени интереси, обграден е от учебници, член е на водородното дружество, среща се с учени и има лаборатория в Боянските сараи. Когато човек иска да се учи, той прави необходимото, проучва нещата, обясни Костадинов.

Според него Ахмед Доган е идеологът на развитието на енергия от алтернативни източници в България и през годините той се е специализирал в тази област. Той е много добре подготвен по тази тема, заяви Костадинов и уточни, че Доган е почетен член на Водородното дружество и освен това има лаборатория в дома си, общува с учени, постоянно се среща с хора от БАН.

Лидерът на ДПС освен това вече е регистриран като физическо лице по ДДС и работи и по други енергийни проекти, разкри Костадинов. 

Освен всичко друго той обясни, че лидерът на ДПС е декларирал парите в данъчната си декларация и пред Сметната палата.

Проверка на webcafe.bg в публичния регистър показа, че това твърдение не отговаря на истината. В декларацията на Ахмед Демир Доган за 2008 г. - той е получил хонорара си през януари същата година, единственото, което е декларирано, е имотът в Дръндар и доходи от друга стопанска дейност в размер на 366 590 лева.

Декларацията е подадена на 9 април 2009 г. и в нея всички останали графи са попълнени със стандартното изречение: "Нямам нищо за деклариране".

По информация от НАП Доган още се ревизирал и ако имал някакво нарушение, щял да си го понесе. Колко ли ще трае ревизията...

След като Костадинов заяви, че хонорарът за консултантската дейност в областта на хидроенергетиката е бил деклариран пред данъчните, защо не са открили разминаването при проверката за съответствие, която НАП е длъжна да прави на декларациите пред Сметната палата?

Oще: ахмед доган  дпс  прокуратура  хидроенергетика 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани