Държавната ТВ обяви антикризисни мерки | webcafe.bg
newscafe

БНТ от юни: стари филми и повторения, падат предавания

Webcafe.bg
06.05.2010, 15:26 (обновена 06.05.2010, 15:35)
Уляна Пръмова

Шефката Уляна Пръмова: "Остъргахме БНТ 1 до кокал"

Държавната телевизия няма пари за нови филми и предавания, затова от юни минава изцяло на повторения. „Остъргахме БНТ 1 до кокал", каза шефката Уляна Пръмова. Така тя описа антикризисните мерки, които медията е предприела, за да оцелее.

"Както всичко, което се прави в криза, приетите от нас мерки не са безспорни и няма да бъдат харесвани. В момента БНТ 1 пести от всичко, което може да се икономиса, но това няма да стане за сметка на намалена програма", увери Пръмова. Тя обясни, че БНТ 1 ще повтаря продукции, за да не харчи пари за нови.

Много от рубриките ще излязат в отпуск при старта на световното първенство по футбол и няма да се върнат на екран. Така телевизията се надява да спести около 1 млн. лева.

Медията е орязала бюджетите на външните продукции с 20%, а на собствените си с 40-45%. До минимум са свити командировки, телефони и служебни коли, а част от автопарка на БНТ е обявен за продан през Софийска стокова борса. Спрени са всички представителни и административни разходи. За пръв път няма да бъде излъчен и фестивалът "Златната ракла".

"В БНТ имаше и по-драстични предложения - за големи съкращения или за свиване на програмата. Управителният съвет обмисляше да намалим регионалните програми и часовете на БНТ Сат. Но в крайна сметка се отказахме, защото се намираме в края на мандата си и не искаме да поставяме пред свършен факт новото ръководство", заяви Пръмова.

Тя уточни, че финансовото министерство е поискало от нея да съкрати 300 души, но засега си отиват 103-ма.

"Успяхме да стабилизираме телевизията и ще завещаем на новото ръководство дълг само към БТК", каза тв шефката. Сумата е 8 млн. лв., но в момента се водят преговори за разсрочено плащане.

Oще: антикриза  бнт 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани