БНТ с нов генерален директор през лятото | webcafe.bg
newscafe

БНТ с нов шеф през юли, БНР - на 28 май

Webcafe.bg
04.05.2010, 13:25 (обновена 16.06.2010, 12:12)
Уляна Пръмова и Валери Тодоров

Снимка: © БГНЕС

Генералната шефка на БНТ Уляна Пръмова е в края на втория си и последен по закон мандат, но дали Валери Тодоров ще спечели отново поста в БНР...

В края на юни - началото на юли ще се проведе конкурс за избора на нов генерален директор на БНТ, съобщи БНР. Това реши днес Съветът за електронни медии (СЕМ), след като шефът на държавната медия Уляна Пръмова обяви намерението си да се оттегли по-рано от поста, за да може приемникът й да попълни състава на управителния съвет.

Вторият и последен по закон мандат на Пръмова изтича през септември.

СЕМ реши още преди провеждането на конкурса да се проведе обществена дискусия за състоянието и бъдещето на БНТ подобно на форума, организиран днес за БНР.

Мария Стефанова от СЕМ - модератор на дискусията за работата на БНР, заяви в предаването "Преди всички", че днешната дискусия е част от процедурата за избор на генерален директор. Все още не са ясни кандидатите за поста. Последният срок изтича на 17 май, а името на новия генерален директор трябва да е ясно на 28 май.

Още е твърде рано да се каже дали БНР и БНТ ще преминат под единно управление, заяви за „Хоризонт" Силвия Хубенова от ГЕРБ, един от вносителите на промените в Закона за радиото и телевизията. Утре в пленарната зала ще бъдат внесени промените в закона, намаляващи броя на членовете на СЕМ от 9 на пет. Според нея инициираните от ГЕРБ промени целят основно по-бърза и по-ефективна медийна регулация, а не само икономия в условия на криза.

С промените се предвижда от СЕМ да отпаднат членовете с по два последователни мандата. Такива в момента са бившите шефове на регулатора Маргарита Пешева и Мария Стефанова, както и назначените от президента Милен Вълков и Бойко Кулински.

ГЕРБ подмени двама, като вкара в СЕМ през април Георги Лозанов, който оглави съвета, и София Владимирова.

Според Хубенова вероятно ще се върви към изцяло нов Закон за радио и телевизия. "При всички случаи сме заложили, че винаги трима от "старите" членове на СЕМ  ще присъстват и в новия СЕМ. Един от членовете на СЕМ, избран през 2010 г. ще приключи мандата си през 2012 г. 41-то Народно събрание ще има само двама членове в следващия СЕМ и по този начин винаги ще има трима от старите", обясни депутатката от ГЕРБ.

Oще: бнр  бнт  герб  сем 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.