В Гърция пишат планове за спасение на банките | webcafe.bg
newscafe

В Гърция пишат планове за спасение на банките

Webcafe.bg
20.04.2012, 11:47 (обновена 21.04.2012, 17:05)
Евро

До края на април трябва да готови плановете за подпомагане на гръцките банки, до края на септември - да се повиши капиталовата им адекватност

До края на април банките в Гърция трябва да представят проекти за капиталово подпомагане, което да стане със съдействието на акционерите им, а гръцката централна банка ще определи колко да се даде на всеки един от трезорите. Това съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА, в статия за проблема с рекапитализацията на гръцките банки, който остава открит.

Близо една трета от банковия пазар в България се държи от гръцки банки. Междувременно четирите най-големи гръцки банки, представени и у нас, отчетоха загуби от общо 27.9 млрд. евро, съобщи Bloomber, повече от първоначално очакваните загуби от около 20 млрд. Това са Националната банка, Алфа банк, Пиреос банк и Юробанк, главно вследствие на преструктурирането на гръцкия дълг.

Основните параметри, по които ще се подпомагат гръцките банки, бяха обсъдени вече от премиера Лукас Пападимос и управителя на централната банка Георгиос Провопулос. Според прогнозите на МВФ общите капиталови нужди на гръцките банки се изчисляват на 50 млрд. евро, за да покрият щетите от преструктурирането на гръцкия дълг. МВФ смята, че акционери на банките трябва да участват с около 3 млрд. евро, за да бъде избегната опасността от национализация.

Гърция получи първия транш от 25 млрд. евро от Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) за рекапитализация на банките си. В рамките на втория спасителен пакет за Гърция от ЕС и МВФ от 130 млрд. евро се планира на Гръцкия фонд за финансова стабилност да бъдат преведени до 48.8 милиарда евро - под формата на облигации от ЕФФС. Целта е да бъде увеличен капиталът на гръцките банки.

От своя страна Гърция се ангажира по линия на меморандума с кредиторите от ЕС и МВФ да предостави стимули на акционерите, като им позволи да купят акции от гръцкия фонд за финансова стабилност. Смята се, че от тази продажба държавата може да инкасира около 16 млрд. евро.

Увеличаването на активите на финансовите институции е от решаващо значение за гръцката банкова система, която трябва да покрие загуби от милиарди евро заради участието си в програмата за отписване на гръцкия дълг и заради лошите кредити.

Предвижда се цялата процедура по увеличаване на акционерния капитал на банките да приключи до края на септември. Целта е през юни 2013 г. гръцките банки да преминат успешно "тестовете за издръжливост", на които ще бъдат подложени. Тогава капиталовата им достатъчност трябва да е достигнала 10%. Капиталовата адекватност е показателят, който мери стабилността на една банкова система (виж вдясно).

Лидерът на Лявата коалиция СИРИЗА Алексис Ципрас изрази опасения, че разликата от 34 млрд. евро ще трябва да бъде поета от гръцките данъкоплатци. Става дума за разликата между 50-те млрд. евро, които гръцката държава ще вложи за подпомагане на банките, и 16-те млрд., които ще инкасира от продажбата на акциите.

Oще: адекватност  акционери  банки  дълг  ес  заем  мвф  облигации 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 20.04.201215:56

Не знам защо ние,които сме най-голямата мизерия на Европа,си занимаваме главите с проблемите на Елада.Че там минималните пенсии са по-големи от нашите максимални заплати.Да не говорим,че там е по-топло и за парно харчат по-малко,че имат много море и риба,че имат огромен флот,а ние градим стадиони и прекарваме магистрали от Анадола към Европа и обратно.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани