Правосъдието се тутка по делата от ОЛАФ | webcafe.bg
newscafe

Правосъдието се тутка по делата от ОЛАФ

Webcafe.bg
03.07.2012, 14:49 (обновена 03.07.2012, 14:57)
Евро

Европейската служба за борба с измамите праща ли, праща... Нека си праща

Все още няма съдебни решения по 62% от делата, които Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ е предала на българските власти от 2006-а, съобщи кореспондентът на БНР в Брюксел Диана Чепишева. Данните са от годишния доклад на службата за 2011 г.

В документа България присъства и със случай, който показва как ОЛАФ пази интересите на европейските данъкоплатци. Той засяга търг за изграждане на съоръжения у нас. Описано е, че тръжната процедура е била спечелена от фирма, подала подвеждащи документи за опита и правото си да работи с определени технологии.

В резултат на разследването Европейската комисия е спряла плащания в размер на 34 млн. евро и е изискала обратно вече изплатени авансово 7 милиона. Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) също е отпуснала 25 милиона евро за проекта.

В доклада не се споменава какъв е той, кой и кога е спечелил търга. Преди месец обаче от Дирекция "Регионална политика" на ЕК съобщиха, че спират или изискват обратно точно споменатите дотук суми, отпуснати за изграждането на сероочистващи инсталации на ТЕЦ "Марица Изток-2".

Тръжната процедура за тях е проведена от тройната коалиция и спечелена от китайски консорциум през 2008 г. В доклада на ОЛАФ по този случай е отбелязано, че и страните членки трябва стриктно да проверяват информацията и документите за подобни търгове, особено когато става дума за кандидати от държави извън ЕС.

България присъства и в статистиката за делата, изпратени от ОЛАФ на националните власти с мнения за съд в периода от 2006 до края на 2011 г. За България те са били общо 37. По 14 от тях вече има произнесени присъди (не е уточнено какви). По другите 23 случая делата все още са висящи. Това е над 62% от всички - при среден процент 54% в ЕС.

Oще: брюксел  ебвр  ек  измами  олаф 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани