Столичната община вдига данъци и такси | webcafe.bg
newscafe

Столичната община вдига данъци и такси

Webcafe.bg
08.03.2011, 11:06 (обновена 08.03.2011, 11:18)
минко герджиков

Снимка: © Sofia Photo Agency

Зам.-кметът Минко Герджиков готви тесла за столичани с новите местни такси и данъци

Столична община вдига тайно данъци, алармира в-к "Сега". Стотици софиянци се оказаха с увеличени тайно данъци и научиха това едва когато получиха уведомленията си от столичните данъчни служби.

Увеличението засяга райони извън промените в зонирането на града, които бяха публично оповестени в края на миналата година. Повишението на данък сгради е 20-25% и засяга отделни улици и карета в целия град, твърди изданието.

Софиянци ще плащат повече пари за 13 действащи такси и 8 услуги, установиха и други медии. Това предвижда проект за промени в Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги на Столичната община, внесен от зам.-кмета по финанси и бюджет Минко Герджиков.

Документът въвежда и 9 нови административни и 3 технически услуги. Предстои той да бъде гласуван от Столичния общински съвет в средата на месеца.

Предвиденото поскъпване на действащите услуги е между 15 и 100%, като освен това ще се събира такса от 10 лв. за регистрация на етажна собственост.

Основните такси, които ще се повишат, са за техническите услуги и тези от дирекция „Архитектура и градоустройство". Софиянци ще трябва да приготвят по 1 лев за заверка на копие от документ от дирекция "Информационно обслужване и технологии" към Голяма община и от районните администрации. На 2 лв. скача и таксата за заверено копие в същия формат.

Вместо досегашните 10 лв. ще се плащат 20 лв. за издаване на документи за определяне на строителна линия и нов строеж. Отписването на имоти от актовите книги ще струва 15 лв. По толкова ще струват и 4 такси, свързани със строителството и имотите.

По 10 лв. ще се плаща за издаване на удостоверения за териториално и селищно устройство. Жителите на София ще трябва да вадят от джоба си по 1 лев и за всеки лист от заверените си преписи от документи и копия от планове и книжата към тях.

Скачат таксите за административни услуги. По 5 лв. вече ще струва издаването на удостоверение за идентичност на имена. За заверено копие от акт за общинска собственост и други книжа от архива на "Общинска собственост" ще се плащат по 10 лв.

Служебни бележки и удостоверения ще се издават срещу 15 лв., а комплектуването на преписка за изкупуване право на собственост от физически или юридически лица върху земя с учредено право на строеж скача на 30 лв.

Освен планирания скок на услугите Герджиков предлага и 15 изцяло нови общински такси. 20 лв. ще струва издаването на копие от кадастрален и регулационен план за преместваемо съоръжение. С 10 лв. пък ще се заплаща извършването на проверка по искане на етажна собственост, а 40 лв. ще гълта изготвянето на констативен протокол за необходимостта от ремонт на общите части на сграда.

Oще: местни данъци  община  софия  такси 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.11.2010, 13:01

2 Alexy | 12.03.201111:56

Защо различните райони на ЕДНА И СЪЩА Столична община имат различни такси за една и съща услуга?

Пример: удостоверение за степен на завършеност на строеж (дава на определен етап от строителството се за пред банката, отпуснала кредит за строежа) в Район Витоша струва 900 лв, а във Възраждане 250 лв. Въпросното удостоверение е текст (стандартен, с разлика само в името на строежа, разбирай copy-paste), с дължина 1/3 страница и най-често се издава без никой изобщо да посети строежа...

Дали някой може да отговори ЗАЩО - нали в крайна сметка тези такси отиват в една сметка - тази на Столична община? И ако не е така, ако районите имат отделни бюджети - е моля ви, разликата е ДРАСТИЧНА Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2010, 20:02

1 азът | 08.03.201116:26

Тия лъжат повече и от седесарите и софиянски.... герб имам впредвид Шокиран
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани