Софийският градски съд (СГС) върна на прокуратурата делото срещу бившия началник на пътния фонд Веселин Георгиев, станал известен като Батко | webcafe.bg
newscafe

България срещу Батко започва пак наесен

Webcafe.bg
28.06.2011, 15:06 (обновена 28.06.2011, 16:14)
съд

Софийският градски съд (СГС) върна на прокуратурата делото срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев, станал известен като Батко. Докато оглавяваше пътния фонд по време на тройната коалиция той разпределил 120 млн. лева към фирми, управлявани от двамата му братя

Софийският градски съд (СГС) върна на прокуратурата делото срещу бившия началник на пътния фонд Веселин Георгиев, станал известен като Батко, тъй като докато заемаше ръководния пост, е разпределял поръчки за 120 млн. лева на фирми, управлявани от двамата му братя.

Делото стана известно като "Батко и Братко" и е едно от знаковите дела, наблюдавани от Брюксел. Злоупотребите стана известни по време на управлението на Тройната коалиция, а заради Георгиев Еврокомисията замрази еврофондове за България в началото на 2008-а.

Освен това се наложи тогавашният премиер Сергей Станишев да смени шефа на фонда, както и да сложи Меглена Плугчиева като вицепремиер по европейските фондове в края на мандата си. 

В съобщението на съда се казва, че делото е върнато заради допуснати нарушения още когато на Георгиев е повдигано обвинение. Първо той е бил обвинен за едно престъпление, а след това за още две.

След разпит на десетки свидетели, сред които и бивши министри, процесът беше почти на финала си, когато съдията докладчик по него - Георги Колев - стана председател на Върховния административен съд. И делото започна отначало.

От ноември м.г., когато бе изборът на Колев, до днес новият съдия докладчик по делото откри допуснатите нарушения от страна на прокуратурата. 

Докато прокуратурата се поправя, на Веселин Георгиев е разрешено за два месеца да напусне България. Това в комбинация със съдебната ваканция означава, че делото ще започне отначало най-рано наесен.

Според прокуратурата Георгиев е извършил престъпление по служба в периода юли 2006 - ноември 2007 г. Обвинението твърди, че е нарушен Законът за обществените поръчки и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки.

Георгиев е одобрил сключването на договори между ръководения от него фонд и фирмите "Биндер" АД, "Инмат" ООД, и Гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти" с цел да набави имотна облага за братята си Бойко и Емил Георгиеви. От това са настъпили значителни вредни последици за страната ни.

Oще: батко  братко  брюксел  веселин георгиев  дело  прокуратура  сгс  съд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.04.2011, 06:30

1 Bdedger Geregh | 29.06.201100:11

червени боклуци
   

оценка

+0 -0