Зелени: Бойко, кой стои зад "Витоша ски"? | webcafe.bg
newscafe

Зелени: Бойко, кой стои зад "Витоша ски"?

Webcafe.bg 16.05.2012, 16:13 (обновена 16.05.2012, 16:44)
протест, флаш моб, Закон за горите, Витоша

Смята се, че банкерът Цеко Минев, който е и председател на Българската федерация по ски стои зад офшорката "Витоша ски"

Коалиция "За да остане природа в България" поиска от премиера Бойко Борисов да обяви кой стои зад офшорната фирма "Витоша ски", която притежава почти всички ски съоръжения в Природен парк Витоша.

Част от тях бяха приватизирани от общината, когато министър председателят беше кмет на София.

Така премиерът Бойко Борисов ще разкрие пред обществото в чия персонална полза се правят промените в Закона за горите, смятат природозащитниците.

По повод продължаващото гласуване на второ четене на промените в Закона от коалицията очакват Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика при Народното събрание да проверят заместник председателя на парламентарната комисия по земеделие и гори Емил Димитров за потенциален конфликт на интереси и действия в частен интерес в качеството му на лице, заемащо публична длъжност.

Съгласно подадена от него декларация, Емил Димитров е собственик на гори и земеделски земи, а свързани с него лица, съгласно публикации в медиите, са собственици и управляващи на фирми, свързани с горско стопанство, дърводобив, стопанисване и ползване на дивеч в дивечовъдни участъци.

"Частният интерес на Емил Димитров вероятно се изразява в получаване на облага от материален характер, защото е подкрепил предложението на други народни представители за промени в Закона за горите, което води до улесняване на изсичането на частни гори под 20 декара, каквито той притежава", се казва в публикуваната на сайта на "За да остане природа в България" позиция.

Също така депутатът е внесъл и е гласувал за предложение за промени в Закона за горите, което премахва дължимата към държавата сума при промяна на предназначението на горски имоти и земеделски земи за строителство на ски лифтове, ски писти и открити съоръжения, обслужващи спортни, културни, както и религиозни нужди.

"Това изменение вероятно би намалило разходите на Емил Димитров и на свързани с него лица и фирми, когато искат да извършват такива строежи в притежаваните от тях горски имоти", смятат природозащитниците.

Емил Димитров също така е внесъл и е гласувал в полза на текстове в промените в Закона за горите, които премахват дължими суми за охрана и опазване на дивеча при ползване на държавна база в ловните стопанства.

Oще: бойко борисов  витоша ски  емил димитров  закон за горите  зелените  коалиция за да остане природа в българия  народно събрание  протест  шествие 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.