Личните лекари спират работа | webcafe.bg
newscafe

Честит 8 март без джипита

Webcafe.bg
07.03.2010, 16:33 (обновена 08.03.2010, 09:57)
Божидар Нанев

Чашата на търпението в здравеопазването явно преля - на 8 март общопрактикуващите лекари от цялата страна започват ефективен протест като спират работа. Това ще стане независимо дали Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще им преведе забавените за януари пари, които трябваше да получат до края на февруари.

Протестът тръгва преди общонационалния, който хората от здравеопазването стягаха за националния си празник 7 април.

Според д-р Любомир Киров - председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. първи - на 8 март, спират работа личните лекари от Кюстендил, Дупница и областта, както и в Разград. Във вторник се присъединяват личните лекари от София, Шумен и други области.  Тази седмица протестът ще обхване цялата страна, предупреди д-р Киров.

За понеделник е насрочена поредна среща между премиера Бойко Борисов и председателя на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов. На такава среща, естествено, ще се говори по две основни теми - откъде да се намерят пари и как да се потуши напрежението.

Българският лекарски съюз подготвя иск до Върховния административен съд заради системно забавените от касата плащания.

В страната лекарите все повече надигат глас. На общо събрание на джипитата в Шумен преди дни стана ясно, че 35% от тях са подали молби за работа в чужбина, а останалите не желаят да работят със здравната каса.

Наскоро министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев съобщи, че освен на джипитата, се бавят парите за болниците, лекарите-специалисти, стоматолози и е създаден график, по който здравната каса ще се разплаща на порции през март.

От организацията на общопрактикуващите лекари обаче казват, че не е само проблемът с нередовните плащания. Според тях предстои нов хаос в прегледите и лишаване на пациентите от важни изследвания, ако се одобрят промените в Наредбата за профилактичните прегледи, предложени от НЗОК.

С тези промени личните лекари вече няма да могат да изчисляват сърдечно-съдовия риск на пациентите, което е било въведено през 2009 г. Така касата ще спести пари, но отпада превенцията. България е отличник по сърдечно-съдови заболявания и смъртност от инфаркти и инсулти.

Личните лекари не са съгласни и с промяна, която принуждава управителите на фирми да се осигуряват върху 840 лева. „Никой не се замисли, че всички лекари, както и общопрактикуващите, са управители на фирми - така ни принудиха да се регистрираме преди десет години.Много от личните лекари нямат такъв чист доход, на който да се осигуряват", каза д-р Киров пред агенция "Фокус". Според него реформата в здравеопазването не е истинска реформа, а икономисване на пари за сметка на здравето на българите.

Личните лекари имат да плащат режийни разходи за кабинетите си, заплати на медицинските сестри и др. Наред със забавените за януари плащавия, те още не са получили и парите, които Министерството на здравеопазването им превежда заради намалената на левче потребителска такса за хората  над 60 и 63 години. Това са парите за последните 3 месеца на 2009 г.

Левчето, което плащат възрастните за преглед при личен лекар, беше въведено от кабинета на тройната коалиция в средата на 2008 г. Разликата между намалената и пълна потребителска такса, която в момента е 2.40 лева - 1% от минималната работна заплата, се поема от бюджета на здравното министерство.

Всеки месец НЗОК трябва да се разплаща с малко над 140 млн. лева за здраве. Обещанието на касата беше на 1 март да преведат 23 млн. лева на болниците. Други 108 млн. лева щели да се пуснат на районните здравни каси между 15 и 19 март. От тази сума 12 млн. лева са отредени за  общопрактикуващите лекари, а за зъболекарите - 9 млн. лева. Лекарите-специалисти ще получат 5 млн. лева, а извънболничната помощ - 12 млн. лева. Над 70 млн. лева ще получат болниците, макар че те са им крайно недостатъчни.

Oще: български лекарски съюз  д-р любомир киров  лични лекари  нзок 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.