Играта на руска рулетка с Русия е много опасна, заяви бившият министър на икономиката и енергетиката, а сега депутат от левицата Румен Овчаров | webcafe.bg
newscafe

Руска рулетка или руски партенки...

Webcafe.bg
09.02.2011, 11:26 (обновена 09.02.2011, 15:58)
Румен Овчаров

Снимка: © БГНЕС

АЕЦ "Белене" се оскъпи заради риска "Бойко Борисов", заяви Румен Овчаров

"В цената от 6,3 млрд. евро за "Белене" Русия калкулира и локалните рискове - риска Бойко Борисов, риска Трайков, риска Дянков. Когато еднодневни политици се намират във властта, Русия внимава, защото играта на руска рулетка с нея е опасна. Русия нейното си го взе, купи старото оборудване, ще го рециклира и ще го продаде на пълна. Русия ще ни вземе и неустойки. Е, кои са шараните, които плуват в АЕЦ "Белене"?"

Такъв коментар направи днес по Нова телевизия бившият министър на икономиката и енергетиката, а сега депутат от левицата Румен Овчаров.

Овчаров даде за пример 1998 г., когато кабинетът "Костов" се отказа от преговорите с Русия, в резултат на което "Газпром" се договори с Турция газопроводът "Син поток" да мине под Черно море и да заобиколи България.

Същата история е сега. Бойко Борисов си мисли, че плаши Русия, но плаши гаргите. Русия ще вземе оборудването на новата централа на половин цена и ще го продаде на пълната, смята бившият енергиен министър.

Овчаров подчерта, че проектът "Белене" е по европейските стандарти. "Говорим за стратегически инвеститори и ги гоним. След това гоним и следващите. Една година говорим за твърда цена, а след това отново се връщаме на инфлационния индекс. Избрахме за консултант банка, която никога не е работила по подобни проблеми и сега шест месеца тепърва ще се запознава. Кои ще са лудите, които ще дадат пари в такава ситуация", каза Овчаров.

Той обяви, че 3. 997 млрд. е точната цена за "Белене" от 2006 г., а индексите се определят по Евростат. Числата са нищо за Борисов - преди половин година говореше, че 15 млрд. ще струва централата, а по-преди 20 милиарда, коментира Овчаров.

Бойко Борисов реши, че за него е по-важно в момента да си осигури добри отношения с американския посланик, отколкото да работи по "Белене", смята соцдепутатът, който е един от най-големите привърженици на АЕЦ "Белене" и самият той е ядрен специалист. "Сега на него му е важно, американският посланик да не пита за правата на хората в България, защо се подслушват хората", каза Овчаров.

Той даде пример с бившия премиер Иван Костов, който преди години постъпил така с ТЕЦ Марица-Изток 1, защото му било по-важно да отиде в САЩ и да се ръкува с Джордж Буш. (По времето на кабинета ОДС американската АЕS купи мажоритарен дял от "Марица-Изток"1. Бел.р.)

Преди дни стана ясно, че руската страна отново ни натиска за конкретни действия по строежа на АЕЦ "Белене", като заплаши, че ще ни съди за неизпълнение на договорите. В същото време София чака по-ниска цена за централата и изпълнение на поети ангажименти. Премиерът Бойко Борисов категорично заяви, че няма да плати "8-9-10 милиарда евро" за АЕЦ "Белене" и призова Русия да каже в крайна сметка колко струва "Белене".

За АЕЦ "Белене" ще си играем на нерви с руската страна, каза наскоро премиерът Бойко Борисов по повод вътрешен документ на "Росатом", публикуван във френския в. "Ла трибюн", според който компанията може да се откаже от строежа на втората ни атомна.

Борисов припомни, че предварително не е договорен инфлационен индекс за ескалация на базовата цена от 4 млрд. евро. "Аз искам да знам 500 млн. евро ли е, 2,5 млрд. евро ли е инфлационният индекс. Не го казва и президентът Първанов, който се е договарял тогава", изтъкна премиерът. "Ние сме казали с министър Трайчо Трайков, че можем да приемем инфлационен индекс от 500 млн. до 1 млрд. евро и не повече. Нека руската страна да каже в крайна сметка колко струва "Белене". Ако трябва да платим цена от 8, 9, 10 млрд. евро, аз няма да я платя", допълни той.

"Не очаквам руската страна да се оттегли от АЕЦ "Белене", заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Вчера той призна, че преговорите вървят - включително и по бъдещите нови договори за доставки на природен газ, но все още няма конкретни резултати. 

"Играта загрубява, чакайте партенки!"

"Има очевиден натиск от руска страна по проекта АЕЦ "Белене". Виждате, играта загрубява, така че очаквайте още партенки." Така министър Трайчо Трайков коментира днес евентуалната заплаха на "Росатом", че ще се оттеглят от проекта и ще съдят България за 200 млн. евро.

Трайков посочи, че предишните управляващи не са договорили инфлационния индекс, като в момента се преговоря с руската страна по този въпрос. 

"Искам да ви уверя, че имам 15 години опит в големи сделки за разлика от така наречените професионални политици, които ми дават съвети, така че ви уверявам, че сделка, неизгодна за България, през мен няма да мине", обеща министърът.

Oще: аец белене  бойко борисов  левицата  румен овчаров  русия  трайчо трайков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.