България предложи Ирина Бокова за шеф на ООН | webcafe.bg
newscafe

България предложи Ирина Бокова за шеф на ООН

Webcafe.bg
18.06.2014, 16:22 (обновена 18.06.2014, 16:50)
ирина бокова

Снимка: © getty images

Според правителството отзивите на държавите-членки на ЮНЕСКО за работата на Бокова като директор са силно положителни

България ще издигне кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, един от най-високите постове в световната дипломация. Такова решение взе днес правителството, отчитайки авторитета и международния опит на Бокова, настоящ генерален директор ЮНЕСКО.

Тя започна втори мандат начело на културната и образователната институти на ООН, която оглави през 2009 г. За поста тогава Бокова получи подкрепата на кабинета на тройната коалиция, но ГЕРБ също подкрепи избора й.

Преди това Ирина Бокова е заемала постове на заместник-министър и и.д. министър на външните работи на България в правителството на Жан Виденов, депутат в Народното събрание, посланик в Монако и Франция.

Мандатът на генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун изтича, а наследникът на южнокорееца ще води световната организация от 1 януари 2017 година до 31 декември 2021 г.

За да бъде избран, следващият генерален секретар трябва да получи подкрепата на Общото събрание на ООН по предложение на Съвета за сигурност на световната организация.

„Големият международен авторитет, с който се ползва г-жа Бокова като генерален директор на ЮНЕСКО, дава на България всички основания да представи нейната кандидатура за генерален секретар на ООН", съобщиха от Министерски съвет.

Според правителството отзивите на държавите-членки на ЮНЕСКО за работата на Бокова като директор са силно положителни, което бе в основата на избирането й по убедителен начин за втори мандат.

Ирина Бокова притежава богат професионален опит и изградени лидерски качества като дългогодишен политик и дипломат от кариерата, с доказана компетентност в областта на многостранната дипломация и международните организации като ООН, ЮНЕСКО, ОССЕ, Международната организация на франкофонията, се посочва в правителствените мотиви.

Oще: бан ки-мун  ирина бокова  оон  юнеско 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 18.06.201417:13

Не, ни е! България /!/ не е предложила нищо такова - това първо. Всъщност на повечето българи едва ли им харесва идеята Ирина Бокова - с нейната принадлежност към Партията, да стане шеф на ООН.
Второ - за щастие в този момент това е невъзможно да се случи. Защото е едно Ирина Бокова да управлява една институция на ООН, занимаваща се с култура, област в която тя е експерт и позиция на която идейно-политическите и пристрастия нямат особено значение, съвсем друго е да поеме управлението на цялата организация - пост с определено политическо значение.
Трето - питам се как социалистическото ни правителство смята да реализира това си решение - а именно - да предложи другарката Бокова за шеф на ООН, нещо което не се е случило а предстои да се случи в някакъв бъдещ момент, когато то самото едва ли има въобще някакво бъдеще и шанс да оцелее до въпросния момент.
Въобще - поредния ялов опит на едно ялово правителство да имитира някаква дейност в полза на "България".
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани