Центърът стигна до Банишора заради по-висок данък сгради | webcafe.bg
newscafe

Центърът стигна до Банишора заради по-висок данък сгради

Десислава Колева, в. "Сега"
14.06.2012, 11:04 (обновена 21.06.2012, 09:50)
софия

Центърът на София се разраства заради данък сгради

До над 100% ще се увеличи данък сгради на 168 000 собственици на имоти в София постепенно от следващата година. Най-драстична е промяната за живеещите в съседните на центъра райони, тъй като Столична община е преценила, че в последните години е инвестирала в тях достатъчно, за да ги облагороди от по-ниските категории до най-качествената - първа. Това се разбра вчера при представянето на новото данъчно зониране на града.

Центърът на София ще обхваща почти двойно по-голяма територия - в него вече ще влизат районът около Централна гара, автогарата, кварталите "Сердика", "Оборище", "Възраждане", част от "Банишора" (от ул. "Опълченска" към гарата), бул. "Мария Луиза" и "Сливница". Всички те ще трябва да минат от IV или III в I зона. Така данък сгради на част от собствениците в тези райони ще се увеличи повече от два пъти. Това обаче ще се случи в рамките на 10 г. "На всеки три години зоната ще се изкачва с едно стъпало нагоре, за да няма рязко покачване на налозите", обясни зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Мотивите са, че така границите на централната градска част по данъчното зониране ще се изравнят с границите, заложени в закона за устройството и застрояването на София от 2007 г.

От 2013 г. 168 000 собственици (15% от всички в столицата) ще получат увеличен данък сгради до 49%. През следващата година общината очаква 6 млн. лв. повече приходи в бюджета. За такса смет обаче не е ясно с колко ще поскъпне - според обясненията на Барбалов "някъде ще поскъпне с повече, някъде с по-малко".

Мотивите, с които сега се предлагат промените в данъчното зониране, са инвестициите, които общината е направила от 2000 г. насам. Те се изчисляват на 2.5 млрд. лв. Почти половината от тях - 1.367 млрд. лв., са инвестирани в метрото. 263 млн. лв. са дадени за изграждане и ремонт на улиците. Другият мотив е границите на данъчните зони да са по-големите булеварди, както и реки, жп линии и др. И за двата мотива обаче може да се спори, защото непроменени остават райони, в които се очаква да се пусне метрото (като горната част на кв. "Лозенец", който си е във втората зона), а частите на някои квартали продължават да са в различни зони, въпреки че нищо не ги разделя. Предлаганото в момента зониране е по-плахо в обхвата си от предложеното преди година и половина, което предизвика скандал.

Най-драстично ще се увеличи данъкът на живеещите в карето между бул. "Мария Луиза" от Централна автогара, по бул. "Сливница" до Сточна гара, ул. "Константин Стоилов", ул. "Козлодуй" до Централна автогара. При тях прескачането е с три зони - те преминават от IV в I зона. Тази година собственик на апартамент от 60 кв. м, строен през 1985 г., плаща данък сгради 56 лв. Догодина налогът му ще е 85 лв. При второто увеличение ще е 100 лв., а при третото - 107 лв. За тухлен апартамент със същата площ, строен след 2005 г., поскъпването ще е над 100%. В момента данъкът на такова жилище е 81 лв. Догодина сумата става 121 лв., а накрая ще стигне 179 лв.

Другите сериозно засегнати столичани, чиито данъци ще се вдигнат с около 26%, са живеещите в карето между булевардите "Мария Луиза", "Сливница", "Ген. Данаил Николаев", "Дондуков". Този район преминава от III в I зона. Същата е промяната и за имотите между ул. "Опълченска", бул. "Мария Луиза", Лъвов мост, бул. "Сливница". Целият район "Възраждане", без жк "Сердика" и "Зона Б-18", също минава от III в I зона. За апартамент от 60 кв. м, за който сега се плаща 85 лв. данък, догодина ще се плащат 100 лв., след три години (тук увеличението е в две стъпки) данъкът ще е 107 лв. За апартамент ново строителство данъкът ще се вдигне над 30% - от 121 на 179 лв.

Новото зониране ще изглади несправедливостта живеещите от двете страни на булевардите "Дондуков" и "Мария Луиза" да плащат данъци според различни зони, твърдят от общината. Според сегашното зониране (от 1998 г.) живеещите от страната на Министерския съвет на бул. "Дондуков" са в трета зона и плащат значително по-малък данък от тези, които са от другата страна на булеварда (към президентството) и техните имоти са в първа зона.

В "Красно село" от II в I зона стават имотите от бул. "Тотлебен", "П. Славейков", "Прага", "Христо Ботев", "Македония" (до "Тотлебен"). Увеличението на техните данъци ще е 25% още от догодина. ЖК "Дианабад" преминава от III във II зона, жк "Връбница" 1 и първа и втора част на жк "Връбница", както и промишлената зона в района на Гара Искър минават от V в IV. Кварталите "Враждебна", "Димитър Миленков", "Абдовица" и "Христо Ботев" вече няма да се водят строителни граници, а минават в V зона. За панелен апартамент 60 кв. м поскъпването ще е с 4 лв. (на 38 лв.). За жилище ново строителство със същата площ - с 5 лв. до 54 лв.

За около 2000 собственици на имоти в Горна баня новината е добра - данък сгради ще е по-нисък, защото преминават в по-ниска категория. Предложението тук е целият квартал да мине от III в IV зона, а вилната зона - от V в IV. За жилище от 60 кв. м данъкът догодина ще падне от 121 на 81 лв. Собствениците във вилната зона обаче ще плащат за същия имот 81 лв. вместо 54 лв.

http://www.segabg.com

Oще: данък сгради  райони  собственици  сос  софия  софиянци  столица  център 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

4 fALLEN | 15.06.201212:12

то точно след опълченска към гарата е баси циганията... улиците не са оправяни там от 30 г.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 15.06.201208:46

тия кретени..... кво сте вложили в Банишора бе майка ви деба? от 20 години улиците Враня, Козлодуй, Столетов и успоредните им са като след война Бесен
Успяхте да ме изгоните от селото... ма чак първа категория да е станало... за метадон на децата си да ги давате мама ви деба чалната
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.03.2012, 11:06

2 CveTetOоо | 14.06.201212:58

Така трябва да се прави! Столичани трябва да плащат за лукса да живеят в столицата! Дано пък тази политика да намали малко пришълците, с които се напълни София.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

1 lele male | 14.06.201211:54

поклон Благодаря Ви! От 4-та в І-ва зона...Екстра!
Но нали се сещате, че като ни бутате след 2-3 години /пробив Данаил Николаев/ и обезщетенията ще са други,уважаеми управници... Смее се
300 лева в повече данък са нищо в сравнение с 30 000 лв. отгоре... Аз наистина благодаря!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани