Ваньо Танов остава начело на митниците - въпреки ДС-досието си - докато Дянков е министър | webcafe.bg
newscafe

Танов - шеф на митниците, докато Дянков е министър

Webcafe.bg
30.12.2010, 14:51 (обновена 30.12.2010, 17:31)
Ваньо Танов

Снимка: © BGNES

Бившият шеф на ГДБОП генерал Ваньо Танов остава шеф на митниците докато аз съм министър, отсече днес Симеон Дянков

Въпреки че е работил за бившата Държавна сигурност, Ваньо Танов ще остане директор на Агенция "Митници".

Танов остава на поста докато аз съм министър, заяви на пресконференция на НАП днес вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, който за пореден път се застъпва за бившия шеф на ГДБОП.

Заради принадлежност към ДС си отидоха министърът без портфейл Божидар Димитров и заместник-министърът на вътрешните работи Павлин Димитров. Правителството поиска от президента да отзове и посланици, разкрити като работили за бившите тайни служби от Комисията по досиетата.

Според него "Танов не е избран чрез гласуване, той не е политическа фигура, неговата задача е да събира приходи, той си върши задачата много добре".

Има голяма разлика между хора, които са избрани по някакъв начин през политически процес и хора, които са избрани от министри или от други хора да си вършат работата, констатира финансовият министър.

НАП е намалила събираемостта спрямо 2009-а, преизпълнението е едва с 0.2%

С 10.8 % по-малко приходи са събрани от НАП спрямо 2009 г. Общият годишен план за приходите на НАП обаче е преизпълнен с 25.5 млн. лева, което е 0.2%.

Събраните приходи от ДДС към 29 декември са 3 353.8 млн. лева. Спрямо предходната година намалението е със 17 %.

Причините са свързани със спад в крайното потребление, ускорено възстановяване на ДДС за стари периоди, намаления срок за възстановяване на ДДС от 3 на 2 месеца.

1 240.6 млн. лева са приходите от корпоративния данък, спадът спрямо предходната година е с 23.3 %. Причините са свързани с намаление на декларираната облагаема печалба от фирмите с близо 35 %, намаление на авансовите вноски, ръст на възстановения корпоративен данък.

Приходите от ДОД са с 1.2 % по-малко в сравнение с 2009 г. Приходите от ДОО са 2 773.8 млн. лева. Спрямо предходната 2009 г. това е с 10.9% по-малко. Има и спад в средномесечния брой на осигурените лица с 200 000 до 300 000 души.

Приходите за НЗОК са 1.4 млрд. лева, като през 2009-а там са събрани с 8.4% повече.

И митниците се отчетоха, Танов каза за акция срещу него

По отношение на борбата с цигарената контрабанда бе посочено, че агенцията е заловила 242.2 млн. къса през 2010 година при 20.9 млн. къса задържани през 2009 година.Шефът на Агенция "Митници" пък разкри днес пред Нова тв, че засегнати лица са се опитали да скроят номер на един от синовете му. Той разказа, че синът му е бил следен и са били сканирани ключалките на автомобила му.

"Трябваше в неговата кола да се поставят контрабандни цигари, той да бъде задържан и след това всички медии да разтръбят - ето, синът на началника на митницата е контрабандист. Благодарение на това, че аз получих информация, този случай беше предотвратен", разказа Танов.

Според него всички, които са се оказали засегнати от действията на митниците, са пробвали "всевъзможни начини" да го компрометират.

"Понеже знаят, че няма по какъв начин да бъда атакуван, са решили да тръгнат през семейството ми. Аз съм устойчив психически, но това влияе изключително зле на моето семейство", обясни още Танов.

Митничар №1 заяви, че годишният план е преизпълнен с 300 млн. лева и при предвидени 6.6 млрд. лева са събрани 6.9 млрд. лева. Това преизпълнение идва от увеличената събираемост на ДДС от трети страни по границата.

Танов се похвали още с 60 млн. лева преизпълнение на събраните средства от акциза на алкохола и 70 млн. лева в повече от горивата.

Спад от 100 млн. лв. има по отношение акциза от цигари, който той обясни с върнатите 180 млн. лева акциз на тютюневите компании заради изгорените цигари със стари бандероли.

"Над 180 млн. къса цигари са задържани на гръцката граница, която е вътрешна граница и би трябвало България да няма ангажименти по отношение на вътрешните граници. Ние трябва да пазим външните граници. В края на краищата ние през тази година изразходихме огромен ресурс, за да пазим и вътрешните си граници. И това е известно в ЕС, и този факт се отчита", каза Танов.

Той добави, че не се притеснява от подслушване и следене, тъй като е човек с чиста съвест. За работата си през годината Танов си писа  Добър 4 - Много добър 4.50.

Oще: ваньо танов  митници  нап  приходи  симеон дянков  спад 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.