Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обвини вчера Европейския съюз, че бави нарочно преговорния процес с Турция, като променя правилата за присъединяване към съюза | webcafe.bg
newscafe

Ердоган: Турция се умори да чака за ЕС

Webcafe.bg
10.11.2010, 15:59 (обновена 10.11.2010, 16:21)
ердоган

Снимка: © Getty Images

Ердоган: "Чакаме пред вратите на ЕС вече 50 години"

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обвини вчера Европейския съюз, че бави нарочно преговорния процес с Турция, като променя правилата за присъединяване към съюза.

"Турция се умори "да чака пред вратите" на Европа, казва Ердоган в интервю за Ройтерс, дадено в деня, в който Европейската комисия критикува Анкара, че не извършва ключови реформи, сред които свободата на медиите и човешките права.

"Чакаме пред вратите на ЕС вече 50 години", изтъква Ердоган. Той подчертава, че гневът на Анкара нараства заради бавния ход на присъединителните преговори. "Откакто започна играта, правилата в нея се промениха", допълва турският премиер.

В интервюто той изтъква редовното оплакване на Анкара, че Турция е нечестно дискримирана по безпрецедентен за която и да е страна кандидатка начин.

Турция, която лежи в Европа и Азия, започна формално присъединителните преговори през 2005 г., но спорът с Кипър, както и съпротивата на някои европейски правителства да приемат огромната и сравнително бедна страна с преобладаващо мюсюлманско население забавиха преговорите почти до замразяване.

От общо 35 преговорни глави Турция е затворила едва една глава и е отворила други 13.

Докато 18 от оставащите глави са блокирани, Турция може да отвори едва три до края на годината.

"Чакам да видя какво ще се случи, след като отворим и тези три глави, и да видя какво ще реши после ЕС."

В годишния си доклад за напредъка на желаещите да се присъединят към ЕС за поредна година по отношение на Турция Европейската комисия подчерта, че страната не е успяла да нормализира отношенията си с Кипър, южната част на средиземноморския остров, която е част от ЕС.

Ердоган повтори отдавнашната позиция на Анкара, че страната ще отвори пристанищата и летищата си за трафик от Кипър, когато ЕС снеме ембаргото върху турския анклав в северната част на Кипър, който е признат като държава единствено от Турция.

Някои членки на ЕС, както и САЩ, казват, че еврочленството на Турция ще обърне трайно страната към Запада, а това ще помогне за изграждането на мост към мюсюлманския свят.

 Франция и Германия, казват, че 75-милионната Турция, която граничи със Сирия, Иран и Ирак, е твърде различна в културно отношение с Европа и твърде бедна, за да се присъедини към ЕС.

След като преговорите за еврочленство се забавиха, Анкара засили връзките с близкоизточните страни, включително Иран, което породи опасения, че дългогодишният член на НАТО се обръща на Изток.

В интервюто Ердоган повтаря бележките на Анкара относно планираната от НАТО
противоракетна отбранителна система.

Той заявява, че ракетният чадър не трябва да се приема като защита срещу една-единствена и конкретна държава, с което дискретно намекна за Иран. Алиансът, който ще дискутира лансирания от САЩ противоракетен чадър на срещата в Лисабон на 19 и 20 ноември, заяви, че системата цели предпазването на страните членки от ракетно нападение от страна на Ислямската република и други "престъпни държави".

Ердоган коментира и технически въпроси, като това кой ще управлява системата и кой ще натиска бутона. Вашингтон се надява на подкрепа от страна на Анкара, с което да се избегнат по-нататъшните търкания между двете съюзнички.

Турция разгневи САЩ, когато гласува в ООН против санкциите срещу Иран.

Oще: дискриминация  европейска комисия  европейски съюз  реформи  турция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани