Всеки пети грабеж у нас е извършен от дете, 20% от насилниците също са деца | webcafe.bg
newscafe

Деца са извършили 6% от убийствата в България

Webcafe.bg
29.04.2010, 14:30 (обновена 29.04.2010, 17:32)
Two much

Снимка: © Yovko.net

Всеки пети грабеж у нас е извършен от дете

Детската престъпност в България не е нараснала, но децата стават все по-жестоки. Увеличила се е агресията сред децата, които са и насилници, и жертви. Това показват изводите от статистика на МВР, обхващаща 2008, 2009 и първите месеци на 2010 г.

Всеки пети грабеж е извършен от дете. Около 6% от убийствата в страната са извършени от деца. Една двайста - 5 на сто, от всички жертви на насилие в България, са деца. 80 на сто от тях са били подложени на сексуално насилие.

20% от изнасилвачите са непълнолетни

20 на сто от сексуалните посегателства у нас също са дело на малолетни и непълнолетни. Пак деца са причинили телесни повреди в 11% от всички случаи в България, както и всеки пети грабеж и всяко 8-9-о изнудване.

Въпреки че е отчетено намаление на детската престъпност с около 1%, прави впечатление, че все повече деца се привличат към организирани престъпни групи, участват в трафик на хора и отвличания - между 5 и 7 подобни случаи.

Малолетни и непълнолетни стават сводници и участват в търговията с дрога. Расте броят на алкохолните отравяния сред малолетните. Българските деца проституират срещу чаша алкохол, някоя стара дреха и едно хапване - всички тези парченца подреждат мозайката на детското ежедневие в България - доминирано от агресията, обобщи д-р Нина Белова от Института по криминология.

По думите й това се случва не само в социалните интернати из страната, но и в София. Статистиката няма етнически оттенък, защото проституират и българчета, и ромчета, заяви д-р Белова.

Геймърите - жертви на насилници

Жертвите на детската агресия и насилие стават добре възпитани деца, е един от изводите на изследването. Освен тях, най-често сред малтретираните се оказват и децата-геймъри, противно на твърдения, че самите те проявяват агресия, тъй като прекарват времето си в игри на компютъра. Тези изводи се налагат от анкетите сред децата, проведени в училища и в поправителния дом в Бойчиновци.

Децата имат нагласата за саморазправа, над 9% отговарят в проучването, че имат право да бият всеки, който го заслужава. Сериозно е нараснало насилието, извършвано от момичетата, които все повече изоставят женския модел на поведение и залагат на агресията.

Методите на възпитание и обучение, предлагани от родители и учители, не са ефективни, а агресията в обществото е първият фактор, който отглежда малките престъпници, става ясно от изследването на МВР.

От социалното министерство подготвят проектозакон за детето и семейството, който да вмени отговорност само на една от всичките 10 институции по изпълнение на политиките по закрила на децата.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани