АФИС видя интригата на изборите в малките партии | webcafe.bg
newscafe

АФИС видя интригата на изборите в малките партии

Webcafe.bg
17.09.2014, 12:35 (обновена 17.09.2014, 12:52)
Избори

АФИС не дава прогноза за еднопартийно мнозинство.

Фрагментиран парламент, непозволяващ еднопартийно мнозинство, все по-ниска избирателна активност и висока вероятност за поне 5 фракции в 43-то Народно събрание - такава прогноза дава социологическата агенция АФИС в последното си изследване на електоралните нагласи.

Социолозите отчитат отлив на избиратели в средата на официалната предизборна кампания. Докато през август очакванията са били за 50-55% избирателна активност, прогнозата е спаднала до 45-50% или 3-3,2 млн. гласа. Анализът показва, че ощетените от спада са големите партии, които свиват перифериите си.

АФИС пресмятат разлика от малко над 10% в полза на ГЕРБ (34,3%) пред БСП (23,7%). ДПС е третата сила със сигурна позиция в бъдещия парламент с 10,1%, показват данните на АФИС. Социолозите очакват промяна в резултата на ДПС от т.нар. "скрит електорат".

Разпределението на силите обаче остава под въпрос заради изравнените резултати на малките партии и коалиции, в близост до минималния праг от 4% за влизане в парламента.

По данните на изследването Патриотичният фронт и Реформаторският блок са с еднакъв шанс - 5,5%. В рамките на пренебрежима разлика от 0,2-0,3% от тях се движат АБВ и "България без цензура". Според анализа на АФИС Атака стои на 3,9%.

В същото време прогнозата гласи, че малките партии с по-твърди ядра, като Патриотичният фронт, АБВ и Атака стоят на терена по-стабилно в сравнение с партии, като Реформаторския блок и България без цензура, които биха имали сравнително по-големи шансове при средна или висока избирателна активност.

Всички партии с шанс за парламентарно представителство, с изключение на РБ, са увеличили потенциалните си избиратели през изминалия месец. Блокът е прелял потенциални гласоподаватели към ГЕРБ, но и към други малки партии, обясняват от агенцията.

В най-висока степен на вероятност е бъдещият парламент да се състои от 5 или 6 фракции, което не обещава желаната стабилност на мнозинството и респективно на правителството, завръшва анализът.

Изследването е проведено между 9 и 14 септември и е извършено със собствени средства на АФИС.

Oще: 43 нс  абв  афис  ббц  бсп  герб  дпс  електорални нагласи  избори  изследване  обществено мнение  парламент  патриотичен фронт  проучване  пф  рб  реформаторски блок  социология 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани