Троен фронт срещу преференцията | webcafe.bg
newscafe

Троен фронт срещу преференцията

Webcafe.bg
11.10.2014, 08:35 (обновена 11.10.2014, 08:39)
250713

Снимка: © Явор Николов

Дори Мая Манолова видя недостатъци в Изборния кодекс, чийто основен автор е самата тя.

Изборният кодекс ще бъде сериозно променен в мандата на новото Народно събрание, ако се съди по заявките от трите най-големи парламентарни групи - ГЕРБ, БСП и ДПС.

Ден след обявяването на резултатите от изборите се оказа, че големите играчи са недоволни както от разпределението на мандатите си, така и от неприятните изненади с пренареждането на листите чрез преференциалния вот.

Това принуди партийните централи да "помолят" неочаквано избраните за депутати от последната половина на листата да се откажат "доброволно" от местата си. Такъв беше случаят при четирима души от ГЕРБ, един от ДПС и още двама от ББЦ и Атака.

Открита кампания срещу преференциалната опция поведоха от ДПС заради рекордно високия процент невалидни бюлетини, пуснати от симпатизанти на движението, подведени от двете колони с номера в бюлетината.

Големият брой невалидни бюлетини вероятно ще бъде използван като претекст и от страна на ГЕРБ, чийто зам.-председател Цветан Цветанов намекна вчера за идеи в посока промяна на преференциалния елемент.

В БСП пък преференцията беше използвана от вътрешно-партийната опозиция за разчистване на сметки с апаратчиците.

Голяма е вероятността да се стигне и до ревизия на метода за преизчисление на мандатите, като се чуват все повече гласове от ГЕРБ и БСП в подкрепа на старата система Д'Ондт, която облагодетелства относително по-големите партии на изборите.

 

Oще: 43 нс  5 октомври  бсп  герб  дпс  избори  листи  мая манолова  невалидни бюлетини  пренареждане  преференция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.02.2014, 17:23

2 Момчил Куцаров | 11.10.201412:47

Това е поредното премятане на БСП на 180 градуса. През 2007 предчуствайки загубата са сменили системата от д Онт (облагодетелстваща големите партии), на Хеър- Нимайер (облагодетелстваща малките партии). Сега когато ударени са и те изведнъж се сещат, че била несправедлива. Ако погледнем ГЕРБ те имайки мнозинство не променят системата и сега също пострадват от нея- Това означава, че когато ГЕРБ са били на власт те са постъпили принципно и не са променили системата в своя (на по голямата партия) полза. Разбира се протеста им срещу тази система сега е безпринципен.
Думата ми е за БСП и поредното преобръщане. Същото беше и с плоският данък. Те го въведоха (единственото свестно нещо, което направиха), а сега се борят срещу него.
Долнопробни лъжци.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.02.2014, 17:23

1 Момчил Куцаров | 11.10.201412:34

По принцип смятам, че преференциите са хубаво нещо. Ако обаче електоратът е тъп и масово прави грешки тип 15/15 и по този начин изкривява добрата идея то би могло тя да се премахне. Струва ми се обаче, че е твърде рано за премахването и. Просто трябва по добра разяснителна кампания.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани