Рано е да се каже кой спечели на този кръг преговори между България и Русия, смята Валерий Нестеров, анализатор в московската инвестиционна компания "Тройка диалог" | webcafe.bg
newscafe

Брюксел към София: Променете споразумението за "Южен поток"!

Webcafe.bg
15.11.2010, 14:08 (обновена 15.11.2010, 22:47)
Трайчо Трайков

Снимка: © БГНЕС

Икономическият министър Трайчо Трайков каза, че не се знае с колко може да ни авансира "Газпром" за "Южен поток", премиерът каза, че става дума за 400-500 млн. евро

Междуправителственото споразумение между Русия и България по проекта за газопровода "Южен поток" от 2008-а трябва да бъде променено, за да може достъп до тръбопровода да получат и компании от други страни от ЕС. Това съобщи днес говорителят на ЕК Марлене Холцнер.

В споразумението се казва, че собствениците ще имат пълен достъп, без ограничение на транзитирането. Според европейските закони, всяка тръба трябва да бъде отворена и към други компании, които също да могат да ползват тръбата по "Южен поток".

Възможно е да се направи изключение, така че определен процент да е запазен за акционерите. Това обаче трябва да бъде направено според европейските закони. Което означава, че първо - трябва да има такава молба, тази молба да бъде адресирана до държавните регулатори. Те ще решат, като разбира се, ЕК също трябва да одобри молбата", посочи Холцнер. Тя допълни, че от ЕК искат в споразумението да видят точно, стриктно съблюдаване с европейския закон.

Забележката от Брюксел дойде след като премиерът Бойко Борисов на няколко пъти обяви, че подписаното през уикенда споразумение между "Газпром" и БЕХ за създаване на проектна компания за "Южен поток" е било съгласувано с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

"Междуправителственото споразумение се нуждае от промени. То трябва да бъде приведено в съответствие със законодателството на ЕС", каза Холцнер пред журналисти в Брюксел.
Искането да се предостави достъп на трети лица до газопреносните мощности се съдържа в Третия енергиен пакет, одобрен от ЕС в края на 2009 г.

Официално третият пакет влиза в сила от март 2011 г., като е предвиден двегодишен адаптационен период. По време на визитата си у нас премиерът на Русия Владимир Путин даде да се разбере, че новото енергийно законодателство в ЕС било дискриминационно спрямо компании извън общността.

Най-трудното тепърва предстои

Най-трудните преговори за "Южен поток" тепърва предстоят - за цената на транзита. Това коментира в авторитетното руско издание "Ведомости" днес Валерий Нестеров, анализатор в московската инвестиционна компания "Тройка диалог". Според него е рано да се каже кой е спечелил в приключилия през уикенда кръг преговори между България и Русия. И двете страни проявиха лоялност, но засега това са само договорености, казва Нестеров.

Изданието припомня, че тръбата може да стане най-скъпият проект в историята на "Газпром". Засега никой не е казвал колко ще струва той - през февруари 2009 г. в презентация беше посочена, че цялото трасе от около 3000 км може да надхвърли 24 млрд. евро. По-късно шефът на компанията Алексей Милер уточни, че капиталовите разходи ще са от порядъка на 8.6 млрд. евро, но никакви други цифри не са споменавани.

За сравнение конкурентната тръба "Набуко" ще е близо 3 пъти по-евтина, но пък ще пренася два пъти по-малко количество природен газ годишно - около 31 млрд. куб. метра, докато "Южен поток" - 63 млрд. куб. метра към 2018 г., когато бъде завършен окончателно.

"Южен поток" ще тръгва от руското крайбрежие на Черно море и по дъното му ще достигне до българския бряг близо до Варна. На наша територия тръбата ще се разделя на две. Северното направление ще продължи към сръбския град Зайчар и оттам за Унгария и Австрия с отклонение за Словакия и Хърватия.

Южното направление ще минава близо до Ихтиман и оттам ще продължи за Гърция и Италия. Първият участък от газопровода се очаква да бъде готов до края на 2015 г. и по него ще се пренасят по 15,6 млрд. куб. м газ. През същата година се очаква да е готов и "Набуко".

Пари в аванс за "Южен поток"

Ако България има проблем с финансирането на проекта "Южен поток", средствата може да бъдат осигурени авансово от Русия, но това няма да й даде право да получи дял или активи, заяви икономическият министър Трайчо Трайков. "Южен поток" има всички шансове да е успешен и печеливш. За това държавата има ангажимент да участва в него", каза Трайков.

Предложението за авансирането дойде по време на визитата на премиера на Русия Владимир Путин. Потвърди го днес и министър-председателят Бойко Борисов.

Временното кредитиране няма да е срещу увеличаване на дела на "Газпром" в смесената компания, която ще реализира проекта на българска територия. Руската страна нямало да получи и собствеността върху тръбите на българска земя, отново повтори Трайков.

Още не е ясно какъв аванс ще осигури "Газпром" на българския си партньор в съвместното дружество - БЕХ, тъй като цената на "Южен поток" ще стане ясна догодина. По думите на Трайков прогнозната стойност на българската част от проекта е между 800 млн. и 1 млрд. евро.

По думите на Трайков такива големи проекти се финансират с една трета собствени средства и 2/3 - от заеми. 

Министърът беше категоричен, че България ще започне да печели от първия ден. "Нормалният срок за възвръщаемост на инвестиция от този мащаб е между 10 и 15 години", отчете той.

Прединвестиционното проучване трябва да приключи през февруари-март догодина, а средствата за него ще осигури смесеното дружество "Южен поток България". То ще се управлява от 34-годишния юрист Георги Гегов.

Той е бил член на съвета на директорите на "Булгаргаз" и е син на бившия изпълнителен директор на компанията Кирил Гегов. Сега е член на борда на "Булгартрансгаз".

Гегов е завършил УНСС като магистър по "Право", както и "Стратегическо икономическо развитие на енергийния пазар" в Холандия. Работил е в сферата на енергетиката и търговията и преноса на газ, като е бил и част от правно-консултантския комитет по проекта "Набуко".

Капиталът на българо-руска компания, която ще направи прединвестиционното проучване за газопровода "Южен поток", ще бъде 50 000 лв. Сметките й ще бъдат в Българската банка за развитие.

И за цената на АЕЦ "Белене" - 6.3 милиарда не ни устройва

Запитна как ще коментира публикации в руски медии, в които шефът на "Росатом" Сергей Кириенко казва, че Русия няма да отстъпи от предложената цена от 6.3 млрд. евро за строителството на АЕЦ "Белене", Трайков отговори, че позицията на България също е твърда.

"Руските медии могат да цитират българските, че ние също няма да отстъпим от сумата. Според нас изграждането на централата не трябва да струва повече от 5 млрд. евро", каза министърът. Той допълни, че до часове ще бъде обявен консултантът по проекта, който трябва "да предложи финансовата част, маркетинга и да разговаря с потенциални инвеститори." Победителят ще бъде определен между офертите на "Ротшилд" и HSBC.

Македония в момента прави анализ дали да построи своя АЕЦ, или да инвестира в българската. "Много е вероятно везните да наклонят към регионалния проект", добави министърът. Интерес към изграждането на българската централа има и от Сърбия.

"Не му излизат на Борисов сметките..."

Според депутата от Коалиция за България и бивш икономически министър Петър Димитров нещо не му се връзват сметките на премиера Бойко Борисов по повод  договореностите с Русия за проекта "Южен поток". Според Димитров обявената сума от 2.4 млрд. долара, които България ще получава годишно, е нереална. По неговите изчисления за тези пари страната ни би трябвало да транзитира над 300 млрд. кубически метра газ, а капацитетът на "Южен поток" е 64 млрд. куб. м - при това когато тръгне в пълния си капацитет през 2018 г.

Соцдепутатът припомни, че в момента България транзитира 17 млрд. куб. м газ, за които получава транзитни такси от 100 млн. долара. Очакванията му са приходите от "Южен поток" да са 400 млн. долара, ако се запазят същите такси.

Освен това депутатът определи като твърде амбициозни, но нереални, проектите, с които е натоварен Българският енергиен холдинг (БЕХ). Холдингът има задача да направи газови връзки с Турция, с Румъния, с Гърция, да увеличи капацитета на газохранилището в Чирен, да строи АЕЦ "Белене", "Южен поток", "Набуко", за това са нужни над 10 млрд. евро. Това означава, че за 4-5 години БЕХ трябва да усвои повече пари, отколкото цялата държава по еврофондовете, заяви Петър Димитров.

Oще: аец белене  бойко борисов  владимир путин  газ  дружество  инвестиции  набуко  трайчо трайков  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани