Без такса за включване на тока? | webcafe.bg
newscafe

Без такса за включване на тока?

Webcafe.bg
13.08.2013, 11:37 (обновена 14.08.2013, 12:51)
Парламент

Снимка: © Sofia Photo Agency / Юлиана Николова

На форум в парламента се обсъждат промени в антимонополното законодателство

Таксата за повторно включване на електричеството е незаконна и трябва да бъде премахната. Това заяви пред журналисти зам.-председателят на Комисията по енергетика Явор Куюмджиев след обществено обсъждане на законодателни промени за защита на потребителите от злоупотребите на естествените монополи.

"Не е нормално за едно отключване на таблото, вдигане на бушона да се плащат десетки левове за нещо, което е задължение на ЕРП-то по Закона за енергетиката", каза депутатът.

"Задължение на съответния доставчик е да включи електроенергията след прекъсване. Но в Общите условия на договора с потребителя се говори за услуга. Това недоразумение трябва да отпадне. В Закона за енергетиката се казва, че след отпадане на условието за прекъсване на услугата, тя трябва да бъде възстановена незабавно", обясни Куюмджиев.

По думите му едно от възможните решения е в Закона за енергетиката да се запише нов член, който изрично да казва, че не може да се налага никаква такса за включване и изключване на електричеството, газа и водата.

БСП предлага да не се плащат сметките при увеличение с над 30%

Друго предложение за законодателни промени е свързано с надвишени сметки. "Предложението е: ако сметката на потребител е с 30% по-голяма от предишни сметки за подобен период, да не си я плати. Тогава мислите ли, че което и да е ЕРП ще си позволи да вдигне сметките на 1 милион души двойно? Когато тези 1 милион души имат право да не си я платят, тогава какво ще стане? 99% от потребителите си имат стандартно потребление. Тогава доказателството трябва да е от страна на доставчика, а не както сега потребителят да си плати сметката, пък после да се доказва колко е изразходил", посочи Куюмджиев.

Следващата седмица в парламента отново ще се обсъдят предложенията за промени и през септември ще бъдат внесени в Народното събрание.

Повторното възстановяване на електроподаването не е услуга, а е задължение на електроразпределителното дружество. Това задължение произтича от Закона за енергетиката. Това заяви и Димитър Деков от Сдружение за правна подкрепа на потребителите на дискусията в Народното събрание.

"Прекъсването на тока трябва да се използва като крайна мярка. Токът е нещо от първа необходимост. Като погледнем баланса на електроразпределителните дружествата, ще видим, че няма задължения от страна на потребителите или са пренебрежимо малко число", каза Деков.

Георги Христов от движение ДНЕС заяви, че предложените законодателни мерки не са достатъчни, а са само борба с последствията.

Радикални мерки

Според него са необходими радикални мерки. "Необходим е нов Закон за енергетиката. Всички дружества ахкат и охкат как са закъсали, а никой не пита какво е положението при крайните потребители - граждани, детски градини, училища, университети, болници". Трябва да има и орган за медиация между потребителите и монополите.

Христов зави, че в ценообразуването трябва да отпаднат добавките в електроенергията. "Който възлага особени задачи, трябва да посочи защо ги залага и как ще покрие разходите, а не да натоварва потребителите. Това е ежегодно помпане на инфлация.

ДКЕВР прилага един ненормален метод на ценообразуване - норма на възвръщаемост. Това облагодетелства монополите. ДКЕВР трябва да бъде ликвидиран", заяви Христов.

Павел Кърлев, председател на Федерацията на потребителите, заяви, че в цял свят няма орган като ДКЕВР, в който членовете да се назначават. В света този орган е съставен от представители на целия сектор, заяви той.

"Над 80% от сертификатите за зелена енергия са издадени в нарушение на закона. В момента, в който можем да докажем, че някой е взел лиценз в нарушение ще му се вземе лицензът. Тогава ще се отървем от хилядите сертификати, които бяха издадени", коментира Кърлев.

Проблемът - и в ДКЕВР

"ДКЕВР заседава за кафявата енергия. Корпоративните интереси на топлофикациите ще ощетят потребителите. Българският народ спонсорира едни фалирали дружества", смята той.

Необходима е промяна в закона. Не считаме, че регулаторен орган в лицето на ДКЕВР може да коригира или да реши да изпълни едно съдебно решение, когато му дойде на ум. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Веселин Златев.

"През 2011 и 2012 г. извършихме мащабни проверки по общите условия на договорите на ЕРП-ата, банкови и небанкови институции, застрахователни дружества, мобилни оператори, топлофикации, ВиК. Навсякъде открихме поредица на неравноправни клаузи.

Още през 2011 г. водихме две дела срещу две от електроразпределителните дружества. И към момента имаме заведени искове. Парадоксът е, че тези дружества не са изпълнили нашите задължителни предписания да елиминират клаузата. Тези клаузи съществуват, защото не са одобрени от ДКЕВР. Кога ще ги одобри ДКЕВР не знаем. Всяко съдебно решение е задължително. Две години след влязло в сила решение, ние не можем да приведем в действие съдебното решение. Необходима е законодателна промяна", обясни Златев.

"Не е логично, не е редно в ситуация, в която се намира обществото, държавата да делегира права на регулаторния орган да изготвя свои подзаконови нормативни актове. Това съдържа в себе потенциал на конфликт на интереси", каза Златев.

Какво да се прави с жалбите в ДКЕВР

Друг проблем според него е процедура по разглеждане на потребителските жалби в ДКЕВР. Комисията разглежда даден казус едва след като получи писмено становище на съответното ЕРП, но в много случаи не идва такова становище, или идва твърде късно, обясни той.

"Трябва да се предвиди възможност за решаване на спорове извън съда. Така ще се преодолее липса на отговор по жалби и ще можем да се отърсим от редица разноски и дела в съда", каза Златев.

Власт и неправителствени организации обсъждат в парламента днес как да бъдат защитени клиентите от злоупотреби, свързани с естествените монополи.

Срещата е по инициатива на заместник-председателя на Комисията по енергетика и член на икономическата комисия Явор Куюмджиев (БСП). Левицата подготвя законови мерки, които да задължат доставчиците да поддържат постоянно качество на тока и напрежението в системата. Обмисля се дружествата да уведомяват абонатите си за предстоящо спиране на тока.

Друга мярка, която предвиждат от БСП, е ако фактурата е по-висока от средната за предходния период, дружествата, а не клиентите да доказват, че абонатът е изразходвал повече електроенергия.

Ще паднат ли лобистките поправки за енергията от биомаса

По време на предизборната кампания БСП, както и всички останали партии, обещаха силно антимонополно законодателство. В левицата дори преброиха над 80 лобистки нормативни акта, които обещаха незабавно да поправят, щом дойдат на власт.


Очакванията са през септември да има готови текстове, които да се обсъждат в парламента, но само по два закона -  за защита на конкуренцията и за горите. Идеята е поправки в Закона за защита на конкуренцията да регламентират отношенията между доставчиците и търговските вериги.

С промените в Закона за горите се дава възможност на всяко физическо лице да добива дървесина, да купува дърва на корен на база на своето местоживеене и по списъци, които притежават съответните кметове, каза Светла Бъчварова от БСП. По думите й цената на иглолистната дървесина ще е от 5 до 11 лева, а цената на широколистната - в рамките на 12 до 16 лева.

Oще: бсп  закони  монополи  парламент  явор куюмджиев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани