Парите вече няма да следват "независими" депутати | webcafe.bg
newscafe

Парите вече няма да следват "независими" депутати

Webcafe.bg, по БГНЕС и в. Сега
04.06.2013, 13:34 (обновена 04.06.2013, 17:23)
Мая Манолова

Снимка: © БГНЕС

По предложение на зам.-председателя на парламента Мая Манолова беше отрязана възможността за роене заради пренасочване на партийната субсидия

БСП побърза да отреже пътя за разцепление на "невидимия" си съюзник - "Атака", и реши да прекрати практиката партийната субсидия да следва депутати-отцепници.

Временната комисия за изработване на правилник на парламента реши да сложи край на тези действия, познати от няколко парламента. Премахва се понятието "независим депутат" - по предложение на депутата от "Атака" Павел Шопов. По думите му "независими" са само онези депутати, които са се явили на изборите като независими, неподкрепени от партии или коалиции.

В друг законопроект Мая Манолова и Янаки Стоилов от БСП предлагат при напускане на парламентарната група от депутат, субсидията да не го следва.

Според Манолова тази практика трябва да бъде прекратена, защото в миналия парламент едно от най-уродливите явления е било купуването на депутати с пари от държавния бюджет, предназначени за субсидиране на партии.

"Парите от партийните субсидии на евентуално напуснали парламентарната група депутати вече ще остават в партиите и коалициите, които са спечелили изборите. На никого вече не трябва да му хрумва, че може да купува депутати с парите от партийните субсидии", заяви зам.-председателят на 42-ото НС.

"Атака" подкрепи предложението, след като в предишния парламент няколко депутати напуснаха групата и преносочиха субсидията си към ГЕРБ. Но и в 40-ия парламент, когато управляваше тройната коалиция, в края на работата му националистите отново останаха без група, след като неколцина напуснаха, а други бяха изгонени.

Наред с това "Атака" предлага само партиите, преминали трипроцентовата бариера, да получават субсидия. Сега субсидия получава партия, събрала 1% от гласовете.

"Атака" иска и намаляване на парите от държавния бюджет за субсидиране на партиите. По думите му "независими" са само онези депутати, които са се явили на изборите като независими, неподкрепени от партии или коалиции.

Парите в пликове остават и в 42-ото НС

Както отбеляза журналистът от "Сега" Любен Обретенов системата за представителните разходи не се променя особено и в този парламент. Тези средства са в размер на 2/3 от основното месечно възнаграждение на депутатите, или около 1500 лв. на всеки. Парите се предоставят на ПГ, които определят начина на разпределението им, и на независимите депутати.

Според правилника тези суми се използват за заплащане на сътрудници, консултации, експертизи и др. Единствената нова "промяна" е, че народните избраници ще са задължени да се отчитат в парламентарната група на всеки три месеца за начина на изразходването им. Но не е предвиден нито механизъм за контрол, нито облагането им с данъци.

За разлика от депутатите фирмите плащат налог върху представителните си разходи. Първо, върху тях се начислява 10% данък и, второ, компаниите нямат право да си възстановят данъчен кредит за ДДС, внесен при покупката на стоки или услуги за представителни цели. 

И този парламент ще работи без етичен кодекс или поне правила за поведение, записани в правилника на НС, независимо от предложенията на различни неправителствени организации. Така в сила остават старите правила от предишното Народно събрание, в които липсват ходатайствата за държавни постове, рушвети и воаяжи, поставящи в зависимост избраниците.

Затова пък е записано, че депутатите нямат право да прекъсват изказващия се, да отправят лични нападки, оскърбителни думи, жестове или заплахи против когото и да било, да разгласяват данни, отнасящи се до личния живот или увреждащи доброто име на гражданите, да имат непристойно поведение.

Според проекта за правилник по отношение на народните представители могат да се прилагат изключително меки дисциплинарни мерки: напомняне; забележка; порицание; отнемане на думата; отстраняване от заседание; отстраняване до три заседания.

Oще: атака  бсп  депутати  народен представител  народно събрание  павел шопов  субсидия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

1 Conspirator | 04.06.201315:21

Ако това решение на Парламента беше взето,в който и да е предишен момент,предхождащ последните избори,щеше да е правилно и позитивно.Щеше да се прекрати номадството,покупката и подмяната на вота на избирателите.
Но в настоящият момент едни бетонни глави,бетонират статуквото за 4/четири/години и нямат НИКАКВО съмнение,че ще властват пълен мандат.
Винаги съм твърдял,че тези хора не трябва да се подценяват.Щом като за 23 години успяха да овладеят почти напълно финансите и икономиката,логично беше да овладеят и политически държавата.
Единственият им проблем е гласът на Сидеров.Един път даден,той няма как да се изтегли и да свали правителството.Това говори за нищожността в морален аспект на поредната уйдурма,но тези които завладяха икономиката ни,а впоследствие и политическа власт, нямат такъв проблем/морален/.
Скоро ни предстои да разберем,че в България жандармерията и полицията бие и то здраво.Иначе няма как да се задържи това отроче.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани