Не изключваме групата на Килърите да има съпричастност и мотив за убийството на Емил Кюлев, призна вътрешният министър Цветан Цветанов | webcafe.bg
newscafe

Нова версия: Килърите с пръст в убийството на Кюлев

Webcafe.bg
23.09.2010, 10:51 (обновена 24.09.2010, 11:55)
Цветан Цветанов

Снимка: © БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че Килърите се разследват и във връзка с показния разстрел на Емил Кюлев през есента на 2005-а

Килърите се разследват и за връзка с показния разстрел на банкера Емил Кюлев през есента на 2005-а. За това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов след повторните арести на хора от групата "Килърите".

Не изключваме групата да има съпричастност и мотив за убийството на Емил Кюлев, каза Цветанов пред БиТиВи. Групата отново беше прибрана в ареста и според МВР е отговорна за 5 убийства.

Цветанов обвърза част от мишените на задържаните с Кюлев. Банкерът беше показно разстрелян през есента на 2005-а, малко след като на власт дойде правителството на тройната коалиция.

"Колегите работят много активно. Имат оперативна свобода и не се притесняват, че някой може да бъде спряган за съветник на някой, каза Цветанов пред БиТиВи и припомни информации, че Емил Кюлев е бил съветник на президента Георги Първанов.

Според МВР-шефа, за две от мишените на "Килърите" - бизнесмена Румен Рачев и адвоката Петър Лупов, мотивите били "разпределяне на остатъци от пари, които Кюлев е имал като задължение към бивши собственици на банки, които е изкупувал".

Рачев бил натоварен със събиране на вземанията, а Лупов също е бил в течение. И двамата са хора, на които им се дължат пари и е по-добре да ги ликвидираш, отколкото да им се издължиш, обясни мотивите Цветанов.

За момента обаче, "Килърите" се разследват основно за 5 убийства и това на Кюлев не е сред тях. Според разследващите групата е отговорна за покушенията над Юрий Галев, Румен Рачев, Петър Лупов, дясната ръка на Христо Ковачки - Борислав Георгиев и шефа на "Софийска баница" Александър Занев, разстрелян на 18 май м.г. в София.

Според Цветанов арестуваният повторно вчера шеф на федерацията по сумо Петър Стоянов-Вожда имал основна роля в групата. Вицепремиерът намекна, че откритите при ареста му в "Токуда" в него 12 000 евро били най-вероятно за подкуп на лекари, които да го изкарат тежко болен. Цветанов отново обясни, че Сумиста е в цветущо здраве.

"Получихме оперативна информация, че Сумиста ще излезе много тежко болен от болницата. Защо иначе влиза с 12 000 евро?", попита Цветанов.

По думите му, разследването на всички убийства продължава в момента, а първоначалното пускане на задържаните от Софийския апелативен съд, Цветанов определи като "саботаж и лицемерие".

Главният прокурор Борис Велчев коментира пред журналисти, че разследващите разполагат с нови доказателства срещу групата на "Килърите". По думите му, освен за нови свидетели, ставало дума и за "нов анализ на събраните досега доказателства": "Има и нови свидетели, има и анализ на досега събрани доказателства, които позволяват тяхната различна интерпретация. Уверявам ви нищо не се прави случайно или пък лековато. Неслучайно тези хора са задържани и аз се надявам, че аргументите ни ще бъдат достатъчни за пред шуменския окръжен съд. Става дума за един по-различен подход, обединихме усилията на екипи и работещи по няколко дела и ги разгледахме във връзка едно с друго. Това позволи нов прочит на доказателствата, нищо повече."

Запитан защо сега, а не преди една година и половина, Велчев отвърна: "Винаги можете да ми зададете този въпрос, не зная. Хубаво е, че сега го направихме", предаде БНР.

Императорът на фалиралите банки

На практика покойният банкер - чрез покупката на няколко големи фалирали банки, стана лидер преди време на дълговия пазар в България. Просто защото той купи трезорите за смешни пари, а наследи техните вземания, която бяха десетки пъти по-големи - плюс имотите им.

Първият скандал, който възникна около банка на Кюлев, беше свързан с пловдивската "Тракия банк", купена от него през 1998 г., когато трезорът беше във фактически фалит. Именно с нея постави основите на Росексимбанк, в която капитали имаше и Майкъл Чорни.

Банкерската история на Кюлев, завършил МИО в УНСС и школата на МВР в Симеоново, започва обаче още през 1989-а, когато основава "Туристбанк", която се преименува на "Туристспортбанк", а по-късно на "Търговска и спестовна банка". През 1995-а напуска ТСБанк, която по-късно фалира, и учредява и учредява Българо-руската инвестиционна банка (БРИБ), днес успешно претрансформирана в СИБанк.

През 1997-а Кюлев излиза като акционер от БРИБ, купи пловдивската "Тракиябанк" и тя стана Росексимбанк. Един от собствениците на Тракиябанк беше арестуван по подозрения, че банката е куха и създадена с кредитен капитал, но обвиненията паднаха в съда. Преди няколко години пред кооперацията на въпросния Георги Стойчев в Пловдив избухна бомба. 

По време на делото срещу Стойчев стана ясна схема, че Стойчев и Трифонов са взели два пъти пари за кухата "Тракия банк" - веднъж от продажбата й на Емил Кюлев и втори път - от обезщетение, което са получили от новите гръцки собственици на "ДЗИ банк", за да оттеглят 14 иска в съдилища, някои от които - в чужбина.

През 2006 г. - след смъртта на Емил Кюлев и малко преди гръцката Юробанк да финализира сделката си за ДЗИ, част от 120-те акционери на затворената Тракия банк решиха да се намесят в предстоящата продажба на ДЗИ на гърците.

Предполага се, че сумата на извънсъдебното споразумение с гърците е около 380 млн. лева, колкото е общият размер на парите, претендирани от Стойчев и съдружника му по 14-те иска, които доведоха до запор на акциите на "ДЗИ банк" и за малко не блокираха сделката между вдовицата на Емил Кюлев Весела и гръцката кредитна институция.

Покупките на Кюлев

През 2002 г. Кюлев купи 80% от ДЗИ, след което през август 2004 г. преименува Росексимбанк на ДЗИ Банк. През март 2005 г. Банка Аустрия Кредитанщалт купи 25% от банката и 10% от застрахователното дружество ДЗИ. 

През 2002-а Росексимбанк купи Балканбанк, която беше в несъстоятелност. Съдът реши Кюлев да плати 17 442 000 лева на кредиторите на фалиралия трезор. Това беше втората покупка на голяма банка в несъстоятелност, след като през февруари същата година Росексимбанк стана собственик и на Минералбанк. Така трезорът на Кюлев стана лидер на дълговия пазар. 

При финализирането на сделката с Минералбанк преди осем години, Кюлев пое ангажимент да плати на кредиторите й 20.5 млн. лева. Общият размер на вземанията, които новият собственик наследи, надхвърлят 360 млн. лева.

Финансови експерти изчислиха тогава, че за една година Росексимбанк може да събере до 10% (около 36 млн. лева.) от тях. След покупката на Балканбанк вземанията нарастват на повече от 750 млн. лева.

Oще: банкер  георги първанов  емил кюлев  мвр  разстрел  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.07.2010, 13:10

2 чичо | 13.11.201019:09

Правилно, да се разрови защо, аджеба, гръмнаха Кюлев! През 96 година е в основата на далаверата със изкупуване и скриване на зърното!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

1 Ицо | 23.09.201014:31

Явно Кюлев е бил играч на едро. Браво за което. Но ... в една България тези игри обикновено са игри на живот и смърт.
Интересна е обаче информацията тук че Кюлев е основател на БРИБ, която е трансформирана сега в СИБанк. Дали там някъде не се крие причината за убийството му ?
Едва ли някой ще разследва в тази посока обаче.
   

оценка

+0 -0