Увеличиха на 12 г. присъдата на Жоро Милионера | webcafe.bg
newscafe

Увеличиха на 12 г. присъдата на Жоро Милионера

Webcafe.bg
14.10.2013, 13:16 (обновена 14.10.2013, 13:20)
Съд

Снимка: © SXC.hu

На първа инстанция Темида била твърде снизходителна с охранителя Георги Енев

Пловдивският апелативен съд увеличи наказанието, наложено на охранителя Георги Енев на 12 години лишаване от свобода при първоначален строг режим, съобщиха от съда. Той стана известен с прякора Жоро Милионера, след като открадна близо 1.5 млн. лв. от инкасо автомобил през юни м.г.

Той беше обявен за издирване, но се предаде сам. Енев, който има кредити за 40 000 лв. така и не каза къде е скрил парите. Прокуратурата по иска 20-годишна присъда, а работодателите на охранителя от фирма G4S заведоха частен иск. Пловдивският окръжен съд го отхвърли и в крайна сметка наложи по-лека присъда.

За какво съжалява?

Според апелативните магистрати, по-долната инстанция е подходила твърде снизходително, като неправилно е приела ред смекчаващи вината на Енев обстоятелства.

„Разкаянието и съжалението за извършено престъпление не се извличат само от произнесени думи. Подсъдимият е планирал и съзнателно е извършил тежко престъпление. Целеният от подсъдимия резултат е постигнат. Парите са отнети и скрити. Не е ясно за какво съжалява подсъдимият. Същият е постигнал целта си. Доволен е от резултата и от присъдата, която не е обжалвал. Доволството от извършено тежко престъпление не е смекчаващо отговорността престъпление", пише в мотивите на присъдата.

Като неправилни са определени още още вземането под внимание от окръжен съд на тежкото финансово положение на подсъдимия, допуснатите нарушения при работата на охранителната фирма и фактът, че щетата е била покрита от застрахователя.

„Неправилно Окръжният съд е приел, че обществената опасност на личността на подсъдимия не е висока. (...) При реализирането на очевидния замисъл да запази отнетите пари за себе си и да се ползва от тях, подсъдимият продължава да представлява опасност за обществото", пишат пловдивските магистрати.

Решението им може да се обжалва във ВКС в 15-дневен срок.

Oще: георги енев  жоро милионера  обжалване  пловдивски апелативен съд  присъда 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани