Кой стои зад интереса на "Лев Инс" към ТБ "Виктория" | webcafe.bg
newscafe

Кой стои зад интереса на "Лев Инс" към ТБ "Виктория"

Webcafe.bg
08.11.2014, 20:56 (обновена 08.11.2014, 21:27)
ктб

"Лев Инс" искали да купят Креди Агрикол още през 2013 г., но били "изпреварени" от собственика на КТБ Цветан Василев.

Испанска банка със специализация в земеделските кредити е международният инвеститор, който поддръжа офертата на "Лев Инс" за ТБ "Виктория", дъщерната банка на КТБ.

Стефан Софиянски, съветник на акционерите на "Лев Инс", описва инвеститора като "водеща испанска банка, специализирана в земеделския сектор", пред в. Труд, без да споменава името й.

Той твърди, че потенциалните инвеститори са готови да поемат всички задължения на ТБ "Виктория" - депозити на вложители и дългове към други кредитори, оценени на общо 285,8 млн. лева.

В документа, внесен в БНБ, не е посочена конкретна оферта за придобиването на банката.

По-рано днес Лозана Славчова, член на НС на застрахователната компания, заяви в интервю за К2, че "Лев Инс" си партнира с двама инвеститори.

Единият от тях е Габриел Ласт, акционер в "Лев Инс", който беше описан като "шеф на борда на компанията, която експлоатира най-голямото петролно находище в Израел". Вторият инвеститор, според Славчова е "Банко де Навара" от Испания.

Славчова разкри, че още в края на 2013 г. застрахователната компания е направила опит да придобие "Креди Агрикол" (предшественика на ТБ "Виктория").

"Ние правихме дю дилиджънс на тази банка в края на миналата година, но за съжаление Цветан Василев по едни или други причини ни изпревари", заяви тя.

За интереса на "Лев Инс" към затворената банка "Виктория" стана ясно вчера, след като застрахователят внесе в БНБ писмо с намерение да купи трезора, който е 100% собственост на КТБ.

Дъщерната банка се намира под специален надзор от 22 юни 2014 г. - два дни след затварянето на КТБ.

Само десет дни по-рано - на 12 юни КТБ придоби 100% собственост върху бившата банка "Креди Агрикол", а начело на ребрандираната финансова институция "Виктория" застана дъщерята на Цветан Василев - Радосвета Василева.

Крайният срок за надзора над "Виктория" е 22 ноември, а дотогава БНБ трябва да вземе решение за бъдещето й.

Офертата на "Лев Инс" е второто предложение за купуване на банката. На 20 октомври Министерството на финансите обяви, че руската банка "Банк Российский кредит" е заявила интерес към инвестиции в българската банкова система, посочвайки изрично ТБ "Виктория".

Oще: алексей петров  бнб  застрахователна компания  инвестиция  интерес  ктб  лев инс  стефан софиянски  тб виктория 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.