Тристранката отказа актуализация на бюджета | webcafe.bg
newscafe

Тристранката не иска актуализация на бюджета

Webcafe.bg
01.10.2014, 12:44 (обновена 01.10.2014, 12:59)
васил велев

Снимка: © Sofia Photo Agency

Васил Велев прочете декларация относно декларацията на бюджета

Работодателите и синдикатите не одобриха предложената от служебния кабинет промяна на държавния бюджет. Актуализацията не може да се третира като рутинна експертна работа, която служебното правителство може да подготви и да поднесе „за подпис" на следващото правителство и на следващия парламент, каза Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България. По думите му радикални промени в бюджета могат дасе предприемат само и единствено при действащо правителство и работещ парламент.

Работодателите поискаха заедно със синдикатите и обществото, да получат от служебното правителство в най-кратък срок отчет за изпълнението на бюджета за деветмесечието и съответен анализ, както и информация за състоянието на фискалния резерв и държавния дълг.

Велев се обяви и срещу бюджет, в който се надвишава 3-процентовата бариера на дълга. Той изтъкна и неяснотата около ситуацията в КТБ и банка „Виктория" като аргумент срещу промени в бюджета. По думите му емитирането на нов държавен дълг е допустимо единствено с оглед покриване на новонатрупания бюджетен дефицит (до 3 на 100), ако сегашният фискален резерв не е в състояние да го покрие.

Синдикатите също поискаха оттегляне на представения проект за актуализация на бюджета и подготовка на ново експертно предложение в дефинираните рамки. Според тях такъв проект следва да бъде представен от новото правителство, отразяващо политическите реалности в страната след изборите.

Oще: аикб  актуализация  бюджет  васил велев  кнсб  криб  ктб  подкрепа  работодатели  синдикати  съвет за тристранно сътрудничество  тристранка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани