Копаят на ръка до миньорите в "Ораново" | webcafe.bg
newscafe

Копаят на ръка до миньорите в "Ораново"

Webcafe.bg
17.07.2013, 10:21 (обновена 17.07.2013, 17:20)
пожарна

Снимка: © Sofia Photo Agency

Рудник "Ораново" се намира на 2 км от Симитли

Почти денонощие, но без успех продължава спасителната акция в рудник „Ораново" край Симитли, където има двама затрупани миньори. 300 метра ги делят от земната повърхност, а спасителите са принудени да копаят ръчно, за да стигнат до тях.

Операцията е сериозно затруднена заради лепкава глина и кал, които „няма как да се вадят, освен на ръка", съобщи bTV управителят на мината Валери Манов. Събраната пръст се изнася с кофи, защото не може в рудника да се вкара техника.

"Огромният скален масив е паднал изненадващо от височина над 100 м. Изработката на галерията е по паспорт, а при подобно падане няма крепеж, който да не поддаде", заяви той.

Вчера в галериите бе спусната тръба с кислород, но не е ясно дали той е достигнал до затрупаните мъже, допълва БНТ.

По-късно бе взривена част от скала, която пречи на достъпа по миньорите, съобщи вицепремиерът Даниела Бобева.

При срутването загинаха 40-годишният Асен Стойнев и 45-годишния Христо Младенов. Спасен бе 29-годишният шлосер Бойко Ружински, който помагал за изваждането на миньорите. Оказа се, че сигналът до спешната помощ е подаден със закъснение.

Проверка и разследване

Енергийният министър Драгомир Стойнев е разпоредил проверка на концесионния договор за експлоатация на мината, тъй като „не всичко е изрядно".

Стойнев обяви пред БНТ, че е необходимо да бъдат ревизирани всички минни концесии у нас, след което изтъкна, че трябва да се обърне "специално внимание на условията на труд в този отрасъл".

Министърът отново потвърди тезата, че в мина "Ораново" е направено всичко необходимо за спасяването на затрупаните под земята миньори. Това са Николай Михайлов и Иван Лазаров от село Крупник.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов коментира пред bTV, че след инцидентите от 2007 година, когато също загинаха миньори, нищо не се е променило. "В мината цари разруха и условията на труд са лоши. Над 160 предписания са направени от охраната на труда, но те очевидно не се спазват", каза той.

Апостолов добави, че вероятно несигурният пазар на въглища води до това управата на „Ораново" да не заделя за капиталовложения за подобряване на условията на труд в рудника. „За мен това не е оправдание, човешкият живот е най-ценен".

Ден на траур е обявен днес в община Симитли.

Oще: мина  ораново  рудник  симитли  христо ковачки 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.