Президентът Георги Първанов не може да отлага до безкрайност назначаването комодор Гагашев за шеф на военното разузнаване, заяви днес министърът на отбраната Аню Ангелов | webcafe.bg
newscafe

Колко още ще се бави президентът за шеф на военното разузнаване

Webcafe.bg
24.08.2010, 11:04 (обновена 24.08.2010, 13:15)
аню ангелов

Президентът Георги Първанов не може да отлага до безкрайност назначаването на комодор Гагашев за шеф на военното разузнаване, каза военният министър Аню Ангелов

Президентът Георги Първанов не може да отлага до безкрайност назначаването комодор Гагашев за шеф на военното разузнаване, заяви днес министърът на отбраната Аню Ангелов по "Нова телевизия". Той припомни, че ако бавенето продължи, може да бъде приложено решение на Конституционния съд по подобен казус.

Преди дни държавният глава издаде указ за нов началник на Сухопътните войски - генерал-майор Стефан Василев, но все още не е дал съгласието - и подписа си, за нов шеф на военното разузнаване, предложен от правителството на 4 август. Мястото се оваканти след като началникът на службата ген. Пламен Студенков подаде рапорт за напускане поради излизане в пенсия.

В броя на "Държавен вестник" на 17 август беше публикуван указът за освобождаването на ген. Пламен Студенков от 1 септември, но не и за назначаване на негов приемник. По Конституция държавният глава назначава шефа на службата по предложение на правителството. Президентът обаче няма задължение да приеме кандидатурата на кабинета, както и не е обвързан със законов срок, в който да бъде направено назначението.

По предложение на военния министър кабинетът одобри за поста шеф на служба "Военна информация" комодор Валентин Гагашев, но Георги Първанов изтъкна, че не е спазена процедурата за предварително съгласуване на кандидата. Освен това неговата теза е, че шеф трябва да стане вътрешен за службата човек. Ангелов смята, че трябва да е външен, за да извърши необходимите реформи.

Аню Ангелов коментира, че има и друг зам.-директор на службата - бригаден генерал, но за него не се говори.

"Това ме навежда на мисълта, че той (Първанов) си е подбрал някакъв човек и иска той да стане директор. Но, за съжаление, това не влиза в неговите правомощия", каза военният министър.

В момента изпълняващ длъжността директор на службата е ген. Детелин Мажгуров.

Преди комодор Гагашев Първанов отхвърли друга кандидатура на военния министър - Динчо Карамунчев.

Запитан за предстоящи съкращения в армията, Ангелов потвърди, че такива се очакват, тъй като сега щатовете там са прекалено раздути.

По думите на министъра изтребителите МиГ-29 остават поне до 2013 г., но армията ще се раздели с подводницата "Слава", тъй като технологията й е прекалено стара, а и във военноморския флот също ще има съкращения.

Oще: аню ангелов  валентин гагашев  военно разузнаване  георги първанов  комодор  президент 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани