Главният прокурор предупреди В.С. | webcafe.bg
newscafe

Главният прокурор предупреди В.С.

Webcafe.bg
11.07.2013, 10:33 (обновена 11.07.2013, 11:54)
сотир цацаров

Снимка: © Явор Николов

Главният прокурор Сотир Цацаров предупреди В.С.: Ако се покрият признаците на квалифицирано хулиганство г-н Сидеров ще бъде задържан

В деня, в който депутатите извадиха етиката и оставиха само Комисията по корупция на лидера на "Атака" В.С., главният прокурор Сотир Цацаров отправи публично предупреждение към него, че "няма да си играем на имунитети", ако извърши квалифицирано хулиганство.

Преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), Цацаров напомни на В.С. да чете Конституцията, където се предвижда задържане на народен представител при тежко умишлено престъпление, каквото е и квалифицираното хулиганство.

Тове е тежко умишлено престъпление, което се извършва публично и се отличава с особен цинизъм и дързост. Наказанието за него е до 5 години затвор.

Преди време самият В.С. се обърна с писмо към главния прокурор и призив да прецени дали да му бъде снет имунитетът, както поискаха и протестиращи и политически сили като ДСБ и ГЕРБ.

Като е депутат, не е неприкосновен

"Волен Сидеров много добре знае каква е неговата грешка, каза Сотир Цацаров. Парламентарното му поведение - не прокуратурата - установява правилата за влизане в парламента, дали можеш да влезеш в парламента със законно притежавано оръжие или не, дали можеш да влезеш в парламента с палка или не, това не го контролираме ние, контролира го самият парламент.

Член 69 от Конституцията постановява наказателна неотговорност на народните представители за изказаните от тях мнения, това питащият ме го знае много добре, какво да му отговарям повече", каза Цацаров.

"Другият аспект е самият член 70 - наказателна неприкосновеност на народния представител, в случай на осъществени действия, които представляват престъпление. На министъра на вътрешните работи съм разпоредил - в случаите на осъществено подобно поведение, което покрива данните или признаците на квалифицирано хулиганство, което е тежко престъпление, да бъда уведомяван незабавно. Няма да си играем на имунитети или на възбуждане на наказателно преследване.

Конституцията дава право лице, при заварено тежко престъпление, което е народен представител да бъде задържано на място. Ако това продължава или се покрият признаците на квалифицирано хулиганство г-н Сидеров ще бъде задържан, след което ще бъде уведомен председателят на Народното събрание и оттам парламентът ще се заеме.

Що се отнася до останалото поведение, да не се окажем в хипотеза, че имаме задържан народен представител и съобщение от мен до г-н Миков, че народният представител е задържан, пък парламентът да се оправя", каза още главният прокурор Сотир Цацаров.

В.С. вече остана само с Комисията по корупция

Депутатите на БСП и ДПС извадиха етиката от Комисията по корупция и парламентарна етика. Парламентарната етика беше обособена в отделна Комисия по вероизповеданията и парламентарната етика, която ще оглави депутатът от БСП Пламен Славов.

Разделението беше извършено, тъй като прекалено биеше на очи факта, че управляващото мнозинство уреди депутат като лидера на "Атака" - с арогантното му и заплашително поведение, с шефското място в Комисията по корупция и парламентарна етика.

Oще: атака  волен сидеров  конституция  михаил миков  парламент  прокурор  сотир цацаров  хулиганство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.12.2012, 10:15

4 Radenko Kostadinov | 11.07.201314:30

Би било чудесно, ако понякога прокурорите ни просто си свършваха работата, вместо само да си играят на предупреждения и тежки изказвания. Не е нормално за цяла една Европа и за цял един народ положението да е трагично, а прокурорите ни да живеят сред илюзорна манна небесна и ние да седим да ги чакаме кога най-сетне ще прогледнат!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 11.07.2012, 19:31

3 Sergei Petkov | 11.07.201313:30

то тея депупутки 23 години вършат тежки престъпления... и наказания никакви , ми то е нормално на народа да му писне ... Пък тебе щом ти кеф да те крадат защитавай ги айде живо по здраво Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

2 Boicho Boichev | 11.07.201312:59

Прокуратурата да вземе да прогледне за тежки форми на квалифицирано хулиганство от страна на "протестиращите"-насред София и под носа на прокуратурата!
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

1 Boicho Boichev | 11.07.201312:58

Точно така.Волен Сидеров извършва хулиганство.Пржтестиращите ,които затварят пътища и кръстовища , крещят цинизми и замерят депутатите с яйца и домати -не вършат хулиганство.
   

оценка

+0 -5

Най-коментирани