Гуцанов осъди България заради акция "Медузи" | webcafe.bg
newscafe

Гуцанов осъди България заради акция "Медузи"

Webcafe.bg, по в.Стандарт и в.Сега
15.10.2013, 15:03 (обновена 15.10.2013, 16:16)
Медуза

Акция "Медузите" била нечовешка и унизителна

Депутатът от Коалиция за България и бивш председател на Общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов осъди държавата в Страсбург за сумата от 40 000 евро заради незаконно задържане и домашен арест.

Съдиите в Страсбург признават, че е нарушен член 3-ти от Европейската конвенция за защита правата на човека, която забранява "нечовешкото и унизително отношение". Задържането и домашният арест пък международните съдии тълкуват като нарушение на член 5-ти от същата конвенция, отнасящ се за правото на свобода и сигурност на гражданите.

Освен това, ЕСПЧ смята, че със свое изказване тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов е нарушил презумпцията за невиновност.

Гуцанов беше арестуван в края на март 2010 г. в хода на ръководената лично от Цветанов операция „Медузи" във Варна. Заедно с него, с белезници се оказаха още Даниел Славов (Дидо Дънката), директорът на общинския автотранспорт Пенчо Пенчев, и  главната счетоводителка на "Автотранспорт"-Варна Яна Кръстева.

Самият Гуцанов беше арестуван при зрелищна акция в дома си, пред очите на двете си деца - на по 5 и 7 години.

Тогава властите обявиха, че са пресекли схема за изготвяне на документи с невярно съдържание и злоупотреби с общинския бюджет при закупуването на автобуси за общинския автотранспорт във Варна. През май същата година членът на Националния съвет на БСП излезе от ареста и пусна жалбата си в Съда по правата на човека.

Това беше втори арест за него, след като през 1999 г. се оказва зад решетките по обвинение за присвояване на 9 млн. неденоминирани лева. Тогава делото пропада поради липсата на доказателства.

"От решението на съда в Страсбург следва автоматично българската прокуратура да провери и образува наказателно производство, кой и защо е разпоредил тази акция и да понесе наказателна отговорност за това", коментираха юристи.

Самият Гуцанов отказа коментар с мотива, че все още не се е изчел решението по делото.

Oще: борислав гуцанов  варна  медузи  цветан цветанов  човешки права 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани