Гуцанов осъди България заради акция "Медузи" | webcafe.bg
newscafe

Гуцанов осъди България заради акция "Медузи"

Webcafe.bg, по в.Стандарт и в.Сега
15.10.2013, 15:03 (обновена 15.10.2013, 16:16)
Медуза

Акция "Медузите" била нечовешка и унизителна

Депутатът от Коалиция за България и бивш председател на Общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов осъди държавата в Страсбург за сумата от 40 000 евро заради незаконно задържане и домашен арест.

Съдиите в Страсбург признават, че е нарушен член 3-ти от Европейската конвенция за защита правата на човека, която забранява "нечовешкото и унизително отношение". Задържането и домашният арест пък международните съдии тълкуват като нарушение на член 5-ти от същата конвенция, отнасящ се за правото на свобода и сигурност на гражданите.

Освен това, ЕСПЧ смята, че със свое изказване тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов е нарушил презумпцията за невиновност.

Гуцанов беше арестуван в края на март 2010 г. в хода на ръководената лично от Цветанов операция „Медузи" във Варна. Заедно с него, с белезници се оказаха още Даниел Славов (Дидо Дънката), директорът на общинския автотранспорт Пенчо Пенчев, и  главната счетоводителка на "Автотранспорт"-Варна Яна Кръстева.

Самият Гуцанов беше арестуван при зрелищна акция в дома си, пред очите на двете си деца - на по 5 и 7 години.

Тогава властите обявиха, че са пресекли схема за изготвяне на документи с невярно съдържание и злоупотреби с общинския бюджет при закупуването на автобуси за общинския автотранспорт във Варна. През май същата година членът на Националния съвет на БСП излезе от ареста и пусна жалбата си в Съда по правата на човека.

Това беше втори арест за него, след като през 1999 г. се оказва зад решетките по обвинение за присвояване на 9 млн. неденоминирани лева. Тогава делото пропада поради липсата на доказателства.

"От решението на съда в Страсбург следва автоматично българската прокуратура да провери и образува наказателно производство, кой и защо е разпоредил тази акция и да понесе наказателна отговорност за това", коментираха юристи.

Самият Гуцанов отказа коментар с мотива, че все още не се е изчел решението по делото.

Oще: борислав гуцанов  варна  медузи  цветан цветанов  човешки права 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани