Animal Rescue Sofia: Да спрем варварския обичай тричане! | webcafe.bg
newscafe

Animal Rescue Sofia: Да спрем варварския обичай тричане!

Webcafe.bg
23.02.2012, 13:55 (обновена 23.02.2012, 17:11)
тричане, кучета, обичай

Кучетата се завързват през кръста, завъртат се във въздуха и се хвърлят в ледената вода на местната река.

Онлайн акция за мирен поход, целящ да не се проведе ритуалът "тричане" в село Бродилово, организират от Animal Rescue Sofia, които стопанисват приюта за бездомни животни в Горни Богров.

Според този обичай местните "тричат" или "бесят" кучета за здраве и късмет и тази година той ще се проведе на 6-ти март.

25 февруари е датата, на която ще се състои походът до селото, а защитниците на животните се събират във Facebook.

Засега към инциативата са се присъединили 81 души.

Според ритуала кучетата се завързват през кръста, завъртат се във въздуха и се хвърлят в ледената вода на местната река. Животните са силно уплашени и дезориентирани и понякога не могат да излязат на повърхността сами и трябва да бъдат извадени от водата.

Под натиска на български и международни протести кметът на Царево Петко Арнаудов забрани зверското събитие още през 2006 г., но въпреки това миналата година тричането се състоя, а наказани нямаше.

Тогава Арнаудов коментира, че със заповед не може да се спре обичай и отдаде възраждането му на епидемията от шап през 2011.

Законът за защита на животните, приет през 2008, предвижда глоба от 50 до 250 лева за подобни действия.

Доброволците се събират в 8ч. на изхода на Бургас. Организаторите настояват участниците да не влизат в конфликти - "Нека покажем, че сме цивилизовани, а не варвари", пише в призива.

Междувременно се появи и контра-група "Аз смятам, че тричането на кучета е интересен български селски обичай".

Oще: animal rescue sofia  бродилово  петко арнаудов  тричане 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

83 dedogo6 | 24.02.201221:33

Искам да няма кучета по улиците.Как и кой ще го направи не ме интересува.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

82 dedogo6 | 24.02.201221:26

@Калинке, само нещо да да ти кажа за другите държави (САЩ) и приютите им за бездомни кучета.Там, след като е прибрано псето, се къпе преглежда , и кастрира, след това се пробва дали е социално (т.е дали е опасно за живот с хората) след което, АКО Е ИЗПЪЛНИЛО УСЛОВИЕТО В СКОБИТЕ, се предлага за осиновяване.Ако не се намери осиновител, до две седмици, кучето се ПРИСПИВА.В противен случай, мойто момиче, в САЩ ще живеят и работят само за да изхранят популацията на помиярите по улицата.
Тук , в България , си е една голяма криворазбрана простотия, за това кое е хуманно и кое не е.Тази организация "Animal Rescue" съм чел за нея , и кара на фото синтеза за пари.От друга страна , ако им дам още 100 помияра, те , в желанието си да не ги ПРИСПЯТ ХУМАННО, ще фалират.Приютите , които събират псетата да не са много хуманни бе?! Бесен 500 псета вият и се озверяват все повече и повече, защото не ги хранят както трябва - ТОВА ХУМАННО ЛИ Е?
Другата глупост - събират ги кучетата и им режа т@шаците, и после ги пускат - "ето то няма да се размножава повече, свършихме си работата" - а ще спре ли да хапе и да яде , и да пренася болести - НЯМА.Нека никой да не си мисли , че ги обезпаразитяват - това е скъпо , и тия пари може да се откраднат... Лош или много луд - и после кво - детето ми играло в пясъчника, които е препикан и поосран от помияр - резултата? - КУЧЕШКА ТЕНИЯ.... .Кого да пребия тогава?
Хуманистите?Тия ,дето са пуснали помияра "обезпаразитен"?Организациите ,крещящи "насилие!"?
Решението на американците ми харесва.Точка.

Това го написах, за всички , дето им се види ,че кучетата нямали права.

Относно темата - Гледал съм клип, записан с телефон , на въпросния обичай.
Отврати ме до дъното на душата ми.Така не бива да се прави... .
Само че , мисля си, хората по принцип са суеверни... , ако не се направи даден обичай (жертво приношение) , и после стане някой катаклизъм - познайте кого ще обвинят за него...
А ако това се поддържа само за традицията - е няма смисъл.

Animal rescue - към вас се обръщам със следното - не ми се занимавайте с простотии , а вършете работата, с която сте се захванали.Статията , която на времето четох за вас, ми направи добро впечатление, не го разваляйте.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.10.2011, 18:20

81 qwe | 24.02.201221:15

Съгласна съм със straws за това, че други правят къде къде по-големи зверства(лесно е източноевропейци да се обвиняват), но определено deowin е прав, че не е редно да продължаваме с това, защото и другите го правели. Това дали хората си причинявали същото, но за удоволствие, е доста спорен въпрос. Това въртене е много рязко, при скокът с бънджи въжето се разтяга и не се получава така. Много резки и силни разклащане и въртене могат да имат последствия. Също така тук не става дума само за физическата страна на нещата. Докато ние хората знаем какво ще ни се случи, животните нямат представа. Не се знае от страх какво може да му стане.
Що се отнася за "генералното" решение на проблема с кучетата, може Мануела сама да го изпробва, в крайна сметка животът е низ от проблеми.... Само че това решение е генерално друг път, както каза някой, пак ще се изхвърлят кучета.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.02.2012, 18:47

80 airborne | 24.02.201220:18

И кой е реалният проблем? Няма никакъв проблем, проблемът е само за една организация, която печели от бездомните кучета и купчина сълзливи лелки. И моля да не ми размахвате закона за защита на животните. Такава глупост сътвориха нашите депутати - жестоко отношение към гръбначно животно. Това означава, че не мога да си заколя кокошка или да убия плъх.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

79 Bichkiiata | 24.02.201219:55

Теа защо си махнала китка пиле?

Един ден хората като изядем всичко живо, ще почнем да се ядем един друг...


Преди 4 години една приятелка на дъщеря ми и подари котка на 6 месеца, беше с изкарани оперативно нокти на предните лапи и стерилизирана. Какви ли болки е изживяла не ми се мисли...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

78 Thea Atanasova | 24.02.201219:46

Що така българина не може да се концентрира върху темата на разговора? Вие сте като малки деца, които се отплесват и накрая всеки си блещи нещо различно. За сбъркания ненормален обичай говорим, ако сте забравили. И какво излиза, че ако похода беше организиран примерно от леля Цурка, а не от Енимъл Рескю всички щяхте да го подкрепите ли? Да бе да! Обаче понеже тия от Енимъл Рескю са разбираш ли големи копелета и затова дай да сме ЗА тричането. Само на мен ли това ми се вижда доста лицемерно. То се получи като тая мъдрост: Човек сочи луната, а простака гледа пръста му. И сега и вие гледате в Енимъл Рескю, а не по-далече в реалния проблем.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 06:37

77 Николай Дренчев | 24.02.201219:28

Да спрем варварският обичай на природозащитниците да се месят навсякъде, в това число и в работи, които не разбират. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.02.2012, 20:56

76 Kalinka_Malinka | 24.02.201219:25

Ти прочете ли това, което съм написала за изоставянето на домашни животни?!Да, първо трябва дасе погрижим за хората, но съм категорично против жестокост и агресия към всяко живо същество - независимо от това дали е човек или животно. Освен това домашните кучета също нападат хората - зависи кой как си го е обучил, но никой не говори за тях, а само за бездомни кучета.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.02.2012, 18:47

75 airborne | 24.02.201219:04

Калинке, в нормалните държави кучетата се приспиват след 2 седмици, ако не са потърсени, моля да не си измисляте глупости. Нека да нахраним и облечем децата си, а после да мислим за кучетата? С парите, които се трошат, знаете ли на колко деца може да се помогне? За мен позицията на "екозащитниците" си е жив тероризъм, в България толкова хора умират от кучешка тения или са нахапани, стресирани, недоспали .... Но те видите ли са се загрижили за животинките, ами чудя се кой е по-опасен за нас, Ал Кайда или "екозащитниците".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

74 peta_wawa | 24.02.201218:55

Много се лъжеш, че на запад не ги приспиват, вярно къпят ги, обезпаразитяват, кастрират, но ако до месец-два животното не е осиновено или ако не може да се прехвърли в друг, по-празен приют го приспиват, и според мен това е по-хуманно от това да го пуснеш на ъгъла откъдето си го взел. Всеки който твърди обратното или печели от ситуацията или е разлигавен дебил.
Бойко вместо да се чуди кой да уволни след дъжд качулка трябва да се заеме и да изпозатвори няколкото фирми, точещи пари на бройка куче от разни фондове, без да ги кастрира или храни, само ги пази. Това са десетки години, хора, как издържате тази гавра Бесен ...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани