Прокурорски проверки заради наводненията | webcafe.bg
newscafe

Прокурорски проверки заради наводненията

Webcafe.bg
08.09.2014, 16:42 (обновена 08.09.2014, 17:20)
24 150

Снимка: © Министерство на отбраната

През март са установени 68 водоема в предаварийно състояние, чиято експлоатация е недопустима, защото са опасни

Кметове, областни управители и басейнови дирекции ще бъдат проверявани от Върховната административна прокуратура заради наводенията. Ще се проверява дали са направени оценки на риска от наводнения, почиствани ли са речни корита и дали собствениците или наемателите на водни съоръжения имат аварйини планове, съобщават от прокуратурата.

"От Басейновите дирекции са изискани документи, които да удостоверяват дали е извършена предварителна оценка на риска от наводнения за всеки район на басейново управление, дали са съставени карти на районите под заплаха от наводнения и дали е информирана обществеността за планирани мерки в случай на наводнения. Въпросите обхващат и дали е осъществяван контрол за поддържане на проводимостта на речните легла, поддържани ли са в техническа изправност водностопанските системи и хидротехнически съоръжения и в какво състояние е необходимата измервателна и контролна апаратура за мониторинг.

По отношение на кметовете и областните управители ВАП ще провери дали са извършени всички дейности по Закона за защита при бедствия чрез единната спасителна система и дали са изготвени аварийни планове на водностопанските системи и съоръжения от собствениците или ползвателите им", пише в съобщението на прокуратурата.

Досега от държавното обвинение са правили две проверки на язовирите - през 2012 г. и през март тази година. Последната установява 68 водоема в предаварийно състояние, чиято експлоатация е недопустима, защото са опасни. Изпратени са предписания, но те масово не се спазват.

"Констатирани са празноти в нормативната уредба по отношение на контрола върху собствениците за поддържане на язовирите в изправно техническо състояние. Министерството на околната среда и водите е ангажирало Министерски съвет за законодателни инициативи по тези въпроси", съобщават от прокуратурата.

Oще: водоем  дъжд  наводнение  наводнения  порой  прокуратура  язовир  язовири 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани