Реформаторският блок: КС има специално отношение към Пеевски | webcafe.bg
newscafe

Реформаторският блок: КС има специално отношение към Пеевски

Webcafe.bg
25.09.2013, 17:42 (обновена 25.09.2013, 17:47)
Делян Пеевски

Снимка: © Sofia photo agency

Реформаторският блок: За нас не стои отворен въпросът за връщането на Делян Пеевски в парламента като народен представител

Партиите от Реформаторския блок изразяват загриженост около забавянето на решението на Конституционния съд за статута на Делян Пеевски като депутат. В официална позиция се казва, че решението на КС да изслуша лично Пеевски на 8 октомври протака ненужно въпроса.

За нас не стои отворен въпросът за връщането на Делян Пеевски в парламента като народен представител. Все още е отворен обаче въпросът за това кой предложи Пеевски за председател на ДАНС, завършва Реформаторският блок официалната си позиция.

Пълният текст на обръщението:

Реформаторският блок изразява своята загриженост относно безпрецедентното решение на Конституционния съд за лично изслушване на Делян Пеевски. Намираме това за ненужно протакане на сагата "Пеевски". Липсата на яснота относно забавянето на процедурата по отсъждане поражда съмнения за задкулисни договорки и натиск върху институциите от страна на управляващите.

По закон Конституционният съд е задължен да даде възможност на народните представители, застрашени от предсрочно прекратяване на мандата, да дадат лично обяснение пред съда. В конкретния казус Делян Пеевски вече е предоставил писмено становище по делото. Решението за лично изслушване е показателно за специално отношение на съда към личността на г-н Пеевски. То със сигурност ще забави решаването на казуса, без да допринесе за установяване на нови факти и обстоятелства по него.

Такова решение, изгодно за БСП и ДПС, не е в полза на бързото и законово отсъждане по делото.

Изразяваме притеснение относно изнесените факти в медиите за натиск от страна на председателя на съда Димитър Токушев върху останалите съдии. Настояваме за пълното изясняване на случая около появилите се твърдения. Вярваме, че такава недостойна постъпка не отговаря на действителността. Надяваме се Конституционният съд да изчисти името и съмненията около себе си.

За нас не стои отворен въпросът за връщането на Делян Пеевски в парламента като народен представител. Все още е отворен обаче въпросът за това кой предложи Пеевски за председател на ДАНС.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани