Сребърният фонд не се пълни. А трябва... | webcafe.bg
newscafe

Сребърният фонд не се пълни. А трябва...

Webcafe.bg
10.11.2011, 14:16 (обновена 10.11.2011, 14:41)
пенсионери

Снимка: © Sofia Photo Agency

Властта едва осигурява парите за пенсии на сегашните пенсионери - над 4.2 млрд. лева годишно. Какво остава за бъдещите, след като не се пълни и Сребърният фонд

Парите от приватизацията на "Булгартабак" още не са внесени в Сребърния фонд, където се натрупват средства за пенсиите на бъдещите пенсионери.

Новината съобщи "Дневник", като се позова на октомврийския бюлетин на създадения по време на тройната коалиция фонд. Половин година по сметките на Сребърния фонд не е постъпил нито лев. Единствените пари са 2.1 млн. лева, внесени през октомври, от лихви по депозити.

"Булгартабак" беше продаден в края на август за 100.1 млн. евро от регистрираната във Виена "ВТБ Капитал". По закон цялата сумата трябва да бъде внесена в Сребърния фонд.

Общо парите на фонда са близо 1.776 млрд. лева, малко над планирания дефицит на Националния осигурителен институт (НОИ) за тази година. Преди ден шефът на НОИ Бисер Петков съобщи, че прогнозите са в края на годината дупката в парите за пенсии да достигне 1.7 млрд. лева.

Средствата, които биха се натрупила в Сребърния фонд - от приватизация, приходи от концесии, от бюджетния изришък, би трябвало да служат за намаляване на постоянните дефицити на пенсионната ни система, които се увеличават с всяка изминала година. Пари от концесии, въпреки многото такива у нас, не са влизали.

По закон средствата са замразени до 2018 г., но представители на опозицията и експерти се опасяват, че правителството може да прибегне до тях, като промени закона, пише "Дневник".

За да заобиколи закона обаче и парите от приватизация да отидат за харчене на правителството, вместо в Сребърния фонд, управлението на ГЕРБ създаде Държавната консолидационна компания към Министерството на финансите. Така, каквото се получи от раздържавяване, отива отново към бюджета за харчене.

Няма законови пречки фондът да получава пари и от инвестиции - ако средствата, натрупани в него, се влагат в акции, облигации и депозити. Но от създаването му досега те стоят на влогове в БНБ при ниска лихва, а Министерство на финансите и Министерство на труда не са избрали мениджъри за управление на парите.

Oще: бисер петков  булгартабак  нои  пари  приватизация  сребърен фонд  средства  управление 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани