Няма опасност радиоактивната вода в Тихия океан да замърси Световния | webcafe.bg
newscafe

Няма опасност радиоактивната вода в Тихия океан да замърси Световния

Webcafe.bg , По БТА
05.04.2011, 10:23 (обновена 05.04.2011, 10:44)
Фукушима

Съдържанието на радиоактивен йод във водата, която изтича в Тихия океан от авариралата японска АЕЦ "Фукушима" 1, вече превишава допустимата норма 7,5 милиона пъти

Съдържанието на радиоактивен йод във водата, която изтича в Тихия океан от авариралата японска АЕЦ "Фукушима" 1, вече превишава допустимата норма 7,5 милиона пъти, съобщи компанията оператор ТЕPCО.

Към този момент изтичането на вода в океана продължава. Ще бъде изпусната 11 500 тона радиоактивна вода, събрана от проблемния втори реактор, за чието гориво се предполага, че е частично разтопено, както и от подземията на пети и шести реактор, макар че реакторите вече не работят.

Целта на операцията е в резервоара да се освободи място за вода с по-висока радиоактивност, която продължава да изтича от втори реактор.

"Не съществува опасност радиоактивната вода, излята в Тихия океан, да замърси Световния океан, а още по-малко да има негативни последици за Черно море и за България, заяви заместник-директор по научно-изследователската дейност в Института по океанология при БАН Веселин Пейчев, цитиран от БТА.

Според него когато радиоактивната вода се смеси с водата в океана, концентрацията в радиоактивните изотопи много намалява, а повечето от тях имат кратък период за полуразпадане - или по-естествен начин се разпадат.

Пейчев е категоричен, че няма такъв водообмен, чрез който замърсените радиоактивни води от Тихия океан да преминат през Атлантическия океан, Средиземно и Мраморно море, за да достигнат до Черно море. "България е далече от Япония и няма активен водообмен между Черно море и Тихия океан", отбеляза той.

"Основните течения северно от Антарктика са насочени на запад и на север към Японско море, а не в обратна посока и затова радиоактивните води ще бъдат опасни само за крайбрежието на Япония - в непосредствена близост около атомната централа "Фукушима", смята ученият.

Веселин Пейчев каза, че с радиоактивно замърсяване по въздуха отново са застрашени най-близките райони около централата "Фукушима" - или Японските острови.

Oще: аец  океан  радиация  реактор  фукушима  япония 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

1 Dimitar Stamboliyski | 05.04.201116:12

Е*а ти тесногръдите разсъждения... Я некой да ми покаже на картата дей т'ва световния океан, Пасифика го знайм дей! Нямало да замърси световния океан... Даа, бе! А Тихи океан точно колко процента е от т. нар. световен. Ей, БАН-аджийски мишки...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани