Няма опасност радиоактивната вода в Тихия океан да замърси Световния | webcafe.bg
newscafe

Няма опасност радиоактивната вода в Тихия океан да замърси Световния

Webcafe.bg , По БТА
05.04.2011, 10:23 (обновена 05.04.2011, 10:44)
Фукушима

Съдържанието на радиоактивен йод във водата, която изтича в Тихия океан от авариралата японска АЕЦ "Фукушима" 1, вече превишава допустимата норма 7,5 милиона пъти

Съдържанието на радиоактивен йод във водата, която изтича в Тихия океан от авариралата японска АЕЦ "Фукушима" 1, вече превишава допустимата норма 7,5 милиона пъти, съобщи компанията оператор ТЕPCО.

Към този момент изтичането на вода в океана продължава. Ще бъде изпусната 11 500 тона радиоактивна вода, събрана от проблемния втори реактор, за чието гориво се предполага, че е частично разтопено, както и от подземията на пети и шести реактор, макар че реакторите вече не работят.

Целта на операцията е в резервоара да се освободи място за вода с по-висока радиоактивност, която продължава да изтича от втори реактор.

"Не съществува опасност радиоактивната вода, излята в Тихия океан, да замърси Световния океан, а още по-малко да има негативни последици за Черно море и за България, заяви заместник-директор по научно-изследователската дейност в Института по океанология при БАН Веселин Пейчев, цитиран от БТА.

Според него когато радиоактивната вода се смеси с водата в океана, концентрацията в радиоактивните изотопи много намалява, а повечето от тях имат кратък период за полуразпадане - или по-естествен начин се разпадат.

Пейчев е категоричен, че няма такъв водообмен, чрез който замърсените радиоактивни води от Тихия океан да преминат през Атлантическия океан, Средиземно и Мраморно море, за да достигнат до Черно море. "България е далече от Япония и няма активен водообмен между Черно море и Тихия океан", отбеляза той.

"Основните течения северно от Антарктика са насочени на запад и на север към Японско море, а не в обратна посока и затова радиоактивните води ще бъдат опасни само за крайбрежието на Япония - в непосредствена близост около атомната централа "Фукушима", смята ученият.

Веселин Пейчев каза, че с радиоактивно замърсяване по въздуха отново са застрашени най-близките райони около централата "Фукушима" - или Японските острови.

Oще: аец  океан  радиация  реактор  фукушима  япония 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

1 Dimitar Stamboliyski | 05.04.201116:12

Е*а ти тесногръдите разсъждения... Я некой да ми покаже на картата дей т'ва световния океан, Пасифика го знайм дей! Нямало да замърси световния океан... Даа, бе! А Тихи океан точно колко процента е от т. нар. световен. Ей, БАН-аджийски мишки...
   

оценка

+0 -0