Стив Ханке против външна намеса в надзора на банките | webcafe.bg
newscafe

Стив Ханке против външна намеса в надзора на банките

Webcafe.bg
17.08.2014, 11:53 (обновена 17.08.2014, 13:10)
Стив Ханке

"На банката трябва да се позволи да фалира. При фалит, сенчестите фирми няма да останат в сянка", коментира Ханке.

БНБ допуска голяма грешка, като иска помощ от МВФ и ЕС чрез европейския банков надзор, смята проф. Стив Ханке - бивш съветник на президента Петър Стоянов и един от създателите на валутния борд в България.

"Това е голяма грешка. БНБ трябва сама да си оправи кашата, която забърка, сама да възстанови репутацията си, а не да търси външна помощ", обяснява Ханке в интервю за "Неделя 150" по БНР.

В средата на юли БНБ започна преговори за кандидатстване на България за влизане в европейския банков надзор. На 8 август управителят на БНБ Иван Искров се обърна и към Международния валутен фонд с искане за организиране на мисия на МВФ за България по Програмата за оценка на финансовата система.

Той обяви, че в два отделни случая е предупреждавал Иван Искров за рисковете, които поема с банковия надзор, след като получавал информация за съмнителни практики.

"Изглежда, че в банката са се вкарвали като депозити пари на много държавни предприятия, след което са раздавани на хора, свързани със собствениците на банката или с политици. Очевидно е, заради лошата документация. Точно за това предупреждавах гуверньора на БНБ преди година", уточни Ханке.

Ханке обвини ръководството на централната банка, че е пропиляло силната репутация на БНБ, дължаща се на стабилността на валутния борд.

Като прави уговорка, че не разполага с достатъчно пълна информация за състоянието на КТБ, Стив Ханке препоръча банката да бъде обявена в несъстоятелност и с нейните активи да се платят гарантираните влогове до 100 000 евро.

"Не мисля, че има системен проблем. На банката трябва да се позволи да фалира. При фалит, сенчестите фирми няма да останат в сянка", коментира Ханке.

Oще: банков надзор  бнб  гарантирани влогове  доверие  европейски банков надзор  иван искров  ктб  мвф  репутация  стив ханке 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

7 pepe | 18.08.201416:41

Ами не знам кой виновен и как, нито смятам да се мъча да гадая как това ще се отрази на други банки, обаче...
Мисля, че разбира се трябва да дадат възможност на акционерите да си спасят банката ако са заинтересовани.
Ако обаче българското правителство, което и да е то, се опита да дава от бюджета за тази банка повече пари, отколкото изисква закона - изплащане на вложенията до 100 000 евро, аз лично смятам да проверя дали не мога да осъдя това правителство - евентуално да го направя заедно с други хора...
Просто не смятам, че трябва от данъците, събирани от българските граждани да се възстановяват суми на някакви частни лица - данъците не са за това. Аз такива данъци не желая да плащам.
Сума икономисти и финансисти НЕ СА на мнение, че трябва да се оздравява една частна банка от държавния бюджет - Стив Ханке например, също и всички по-известни български икономисти, чието мнение съм чул - всъщност само политици май са. Защото е много по-лесно за политиците да си измият ръцете по този начин - ще се дадат едни пари от бюджета, ще се изтеглят едни заеми, които дружно ще се напънем да платим дружно - защото няма как иначе, заемите трябва да се плащат, всичко ще бъде пито, платено и благополучно забравено. Освен това много от тях имат и пари там, доста над 100 000 евро - трябва да се погрижат за тях все пак Усмивка.
"Финансовата стабилност" пък - ами тя не е мой проблем. Усмивка Ако вложители-паникьори си загубят парите и в други банки, това въобще не прави проблема мой.
Разликата с 97-ма е, че сега има финансов борд.
Не се опитвай да ми пробутваш глупостите си за апокалипсис - не ми минават а и не можеш да ме уплашиш с това - виждал съм и по-лошо Усмивка.
Това е моето мнение по въпроса Усмивка. Смятам, че има и много други хора, които го споделят.
Може и да нямам много акъл според теб, обаче какво да правиш - имам граждански права Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

6 VK | 17.08.201422:11

Извинявам се за грешката - не 13 юли , а 13 юни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

5 VK | 17.08.201422:03

"...как стана така, че точно ти от всички стопли какви ще са последиците..."

Всеки с малко акъл в главата е наясно кой стои зад атаката срещу КТБ. За причините мога само да се съмнявам. Началото е акция на прокуратурата на 13 юли, мащабно отразена от медиите. Причината - Цв. Василев поръчал убийството на Пеевски. Арести и последвало освобождаване на няколко човека показаха несъстоятелността на обвиненията.

От 13 до 20 юни обаче са изтеглени на близо 1 млрд. лева от КТБ. При поискана ликвидна помощ от БНБ такава е отказана. Единственото законово решение е искане за поставяне на банката под специален надзор. Само че БНБ приема особения надзор не като оздравителна процедура, а като процедура за обявяване на банката в несъстоятелност или фалит. И всички действия са насочени в тази посока. Вадят цифри и факти със шокиращо съдържание , нищо че след няколко дена се оказват поредните кьорфишеци.Арестуват се хора....
Седмица по-късно в аналогична ситуация с ПИБ реакцията на БНБ е коренно различна.
Защо?
Едната банка е добра , а другата лоша? Кой определи това? На база финансови отчети? Едва ли - там КТБ е повече от добре, 2% лоши кредити при средно 17% за банковата система.

Всяко говорене за фалит на КТБ е в полза на първоначалния сценарий и устройва напълно хората създали кризата с КТБ. Целта им е точно фалит на банката и разпродаване активите и на безценца на определени кръгове.

А другата част от сценария който засега се размина, но някой хора продължават да дърпат дявола за опашката, е верижен фалит на няколко банки и повторение на ситуацията от 95-96г. Следва сериозна финансова криза и падане на валутния борд като крайна цел.
Тази идея, за падане на борда се лансира поне година от разни хора , така че не е нещо неочаквано .

Какво се случва при фалита на 2 и повече банки....само хора родени след 1995 година нямат представа за кошмара от онези години...
А как се бута валутен борд - който се интересува да потърси информация за Аржентина и падането на валутния борд там.
Какъв е ефекта от това, също може да се провери.
Последната новина е от преди две седмици - Аржентина е във фалит.

При положение, че сума икономисти и финансисти са на мнение че КТБ трябва да се оздрави и да се отвори възможно най-скоро, дали всичките те говорят глупости и единствен Стив Ханке не разполагащ с никаква информация(по негови думи) е прав че КТБ трябва да фалира?
Колкото БНБ протака решението на проблема толкова повече се приближава банката към фалит.
А на кого е изгодно това...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

4 pepe | 17.08.201418:36

Какви страхотни последици бе "другарю"? Ти нали не си финансист, не си банкер, как стана така, че точно ти от всички стопли какви ще са последиците? Че чак и на другите казваш какво да мислят... Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

3 VK | 17.08.201416:25

Като е забъркана тая "манджа с грозде", да се намери правилният начин, де се оправи. Да се накажат виновните и да се даде ясен знак, че подобни престъпни удари срещу финансовата стабилност на страната не минават!

Искам всички, които пригласят на Прокопиев и другите заинтересовани от фалита на КТБ, да си дадат ясна сметка, че това ще доведе до жестоки последици за страната и народа. И това няма да е единственият фалит на банка, а само началото. Защото ще отвори "кутията на Пандора" и ще даде знак, че е възможно да се разправят по същия начин и с всяка друга банка, която е неудобна на олигарсите.
Ще се повтори историята от 1995-1996г, но последиците ще са много по-пагубни!
И това дъно , което в момента се счита за достигнато, ще изглежда като недостижима висина.

"Аз съм загрижен за интегритета и репутацията на Българската народна банка. Причина за това е, че аз съм оставил наследство там – валутният борд е в Управление "Емисионно" на БНБ. Аз съм пряко заинтересован бордът да работи нормално"

А Стив Ханке, известен у нас като "бащата на валутния борд", ще цъка с език и ще се чуди кой утрепа неговата рожба. И как е станало така, че е бил съучастник в това дело...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 17.08.201413:46

Българските банкери и политици забъркаха от това такава манджа с грозде, че нищо не могат да оправят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

1 VK | 17.08.201413:40

" Като прави уговорка, че не разполага с достатъчно пълна информация за състоянието на КТБ, Стив Ханке препоръча банката да бъде обявена в несъстоятелност и с нейните активи да се платят гарантираните влогове до 100 000 евро."

Вие майтапите ли се, или преводача е толкова слаб, че изкара С.Ханке малоумник?
Как може да не разполагаш с информация, ама да даваш компетентно мнение за фалити на банки?
Или просто някой заинтересуван от фалита на КТБ е представил нещата в такава светлина, че е получил и съответния отговор.
Поне за един такъв се сещам. "Капитал" и "Дневник" по три пъти на ден обясняват е някоя статия - "КТБ трябва да фалира" .
Почти като Марк Порций Катон Стари в римския сенат: „Картаген трябва да се разруши“ !

"Не мисля, че има системен проблем. На банката трябва да се позволи да фалира. При фалит, сенчестите фирми няма да останат в сянка"

Ми то много мислене не се иска! Дай да изгорим юргана заради една бълха!
Направо гениално....
   

оценка

+1 -1

Най-коментирани